Αγορά online, παραλαβή από το κατάστημα: μια τακτική που ήρθε για να μείνει;

Η πανδημία έκανε αυτήν τη νέα υπηρεσία απαραίτητη, ως έναν τρόπο να γίνονται οι αγορές και οι συναλλαγές με ασφάλεια, αλλά φαίνεται ότι το κοινό εξακολουθεί να επιλέγει, ενώ και οι λιανέμποροι, ακόμα και τα εστιατόρια, βλέπουν πολλά οφέλη στην παραλαβή από το κατάστημα.

Μάλιστα, ειδικά στις ΗΠΑ, η επιλογή αυτή εξελίσσεται, με ειδικές ψηφιακές εφαρμογές να φιλοδοξούν να κάνουν πιο άνετη και αξιομνημόνευτη την εμπειρία του πελάτη, ενώ συνήθως εκεί η υπηρεσία πρσφέρεται στο αυτοκίνητο: στο λεγόμενο «curbside pickup» (παραλαβή από το πεζοδρόμιο), τα καταστήματα εξυπηρετούν τους πελάτες τους ενώ εκείνοι βρίσκονται στο αυτοκίνητό τους, και πολύ συχνά έχουν δημιουργήσει ειδικούς χώρους πάρκινγκ, όπου περιμένει ο πελάτης μέχρι να του φέρουν την παραγγελία του.

Ως concept δεν είναι νέο, ωστόσο με την πανδημία, όταν τελικά άνοιξαν τα καταστήματα, αυτός ο τρόπος αγορών ήταν ουσιαστικά η μόνη επιλογή, τόσο για τον λιανέμπορο, όσο και για τον καταναλωτή, που μόνο έτσι μπορούσε να κάνει ασφαλείς αγορές, ειδικά όταν επρόκειτο για καταστήματα που δεν είχαν υπηρεσία delivery.

Και αν τώρα αυτές οι συνθήκες έχουν αλλάξει και μπορεί κανείς να επισκεφτεί με τον παρασοδιακό τρόπο του αγαπημένο του κατάστημα, οι καταναλωτές φαίνεται ότι το εκτιμούν ακόμα ως επιλογή, αν και στην Ελλάδα, αυτό που ονομάστηκε υποχρεωτικά «click away», έχει πλέον γίνει απλώς, «παραλαβή από το κατάστημα», που σημαίνει ότι ο πελάτης συνήθως παραλαμβάνει τις αγορές του από το εσωτερικό του καταστήματος.

Διαβάστε ακόμα: Το πρόβλημα του last mile delivery

Η καταναλωτική συμπεριφορά όμως εξελίσσεται παντού και οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες εξαιτίας των οποίων εκτιμάται ότι το κοινό θα συνεχίσει να κάνει τα ψώνια του με αυτόν τον τρόπο, και ένας από αυτούς είναι ότι το βρίσκουν βολικό και οικονομικό, καθώς δεν υπάρχουν έξοδα αποστολής.

Το οικονομικό όφελος είναι σημαντικό και για τους retailers, ειδικά δεδομένου ότι, αυτήν τη στιγμή, στις ΗΠΑ ειδικά, εταιρείες όπως η Domino’s ή η Pizza Hut δυσκολεύονται να βρουν διανομείς για να προσλάβουν, καθώς, παράλληλα, οι πλατφόρμες delivery ανθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο αυτές αλυσίδες έχουν λανσάρει αντίστοιχες εφαρμογές, όπου ο οδηγός δίνει τα στοιχεία του με την παραγγελία, ενημερώνεται για την ακριβή ώρα που θα είναι η πίτσα του έτοιμη, εκείνος ειδοποιεί το κατάστημα ότι έχει φτάσει και βρίσκεται απ’ έξω, και ένας υπάλληλος του παραδίδει την προκαθορισμένη στιγμή την παραγγελία του, από τη μεριά του αυτοκινήτου που προτιμά ο πελάτης – το οποίο αυτοκίνητο βρίσκει χάρη στις πληροφορίες που έχει εισάγει ο πελάτης στην εφαρμογή.

Αν αυτό ακούγεται πολύπλοκο ή υπερβολικό, η προτίμηση που του δείχνει το κοινό μάλλον αντικατοπτρίζει μια τάση, που, επιπλέον, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανταγωνίζεται αυτό που φιλοδοξούν να προσφέρουν οι μεγάλες πλατφόρμες delivery από άποψη ταχύτητας: στην εκδοχή που ο πελάτης οδηγεί και παραλαμβάνει μόνος του το προϊόν, γνωρίζει ακριβώς πότε θα έχει την αγορά του στα χέρια του, ενώ κερδίζει και το κόστος των μεταφορικών, γεγονός που ωφελεί από αυτήν την άποψη και τον έμπορο.

Διαβάστε ακόμα: Η αρνητική πλευρά των dark stores και του γρήγορου delivery

Από τη μεριά τους, λιανέμποροι και ιδιοκτήτες εστιατορίων – όταν δεν αναφερόμαστε σε μεγάλες αλυσίδες, που η συνθήκη είναι σαφώς πιο μαζική και αυτοματοποιημένη – αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο αγορών και εξυπηρέτησης υπάρχει και μια κάποια προσωπική επαφή, που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με την παράδοση ενός δέματος, όπου πλέον, για λόγους ασφαλείας, ο διανομέας μπορεί απλά να αφήσει και να φύγει.

Έτσι εξηγείται που πολλοί προβλέπουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια τάση που θα εδραιωθεί, με τα καταστήματα να επενδύουν σε αναβάθμιση των υπηρεσιών τους σε αυτό το κομμάτι, γιατί, επιπλέον, σε κάθε περίπτωση είναι για αυτούς πιο οικονομικό από το delivery. Έτσι εξηγείται επίσης και ότι μεγάλοι retailers ανακοινώνουν ότι θα επεκτείνουν τις δυνατότητές τους σε αυτόν τον τομέα: για παράδειγμα, πριν τα Χριστούγεννα το Amazon είπε ότι θα επιτρέψει σε τρίτους πωλητές τους να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία μέσα από τα φυσικά του καταστήματα.

Με τους εμπόρους να πιστεύουν ότι ειδικά οι νέοι καταναλωτές θα αναδείξουν αυτόν τον τρόπο αγορών σε αρκετά δημοφιλή, ακόμα και μετά την πανδημία, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και αν θα καταφέρει να πάρει κάποιο μερίδιο από τις πλατφόρμες delivery.