17 Νοέ 2024
READING

To Βέλγιο εισάγει το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας

2 MIN READ

To Βέλγιο εισάγει το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας

To Βέλγιο εισάγει το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας

Ο τρόπος και οι συνθήκες της εργασίας αλλάζουν συνεχώς καθώς και η πανδημία επιταχύνει ξεκάθαρα τις εξελίξεις. Πλέον επανεκτιμώνται τα δεδομένα της εργασιακής πραγματικότητας, θέτοντας τους εργαζομένους ως προτεραιότητα. Το μοντέλο της υβριδικής εργασίας, το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης και η ιδέα της 4ήμερης εργασίας είναι μόλις μερικά από τα νέα δεδομένα, τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες.

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας βέβαια, δεν αποτελεί καινούρια ιδέα. Πρόκειται για κάτι που οι ειδικοί συζητούν εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα πολλές εταιρείες σε διάφορες χώρες του κόσμου έχουν πιλοτικά εφαρμόσει σχετικά προγράμματα. Στη σημερινή η πραγματικότητα όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Η κυβέρνηση του Βελγίου πριν από μερικές μέρες συμφώνησε να επιτρέψει την εφαρμογή του μοντέλου της 4ήμερης εργασίας, με στόχο να φέρει ευελιξία σε μια κατά βάση άκαμπτη αγορά εργασίας.

Μέσα σε μόλις μία νύχτα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo πήρε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει έμπρακτά τα δεδομένα του εργασιακού περιβάλλοντος. Ανέφερε ότι η συνθήκη της πανδημίας ανάγκασε τους ανθρώπους να εργάζονται με μεγαλύτερη ευελιξία συνδυάζοντας ιδιωτική και επαγγελματική ζωή. Κάτι τέτοιο οδήγησε στην άνοδο νέων μοντέλων εργασίας.

Λίγο πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να υιοθετήσουν το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας, έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται έως και 10 ώρες την ημέρα, εφόσον συμφωνήσουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αντί για το ανώτατο 8ώρο, προκειμένου να εργάζονται μία ημέρα λιγότερη την εβδομάδα, διατηρώντας όμως τις ίδιες απολαβές.

Διαβάστε επίσης: Η Panasonic Ιαπωνίας εισάγει εβδομάδα 4 ημερών

Επίσης, οι Βέλγοι ανάλογα με την εβδομάδα, θα μπορούν να οργανώνουν οι ίδιοι τις ώρες που επιθυμούν να εργαστούν, αποκτώντας τη δυνατότητα να διαχειρίζονται καλύτερα τόσο την επαγγελματική όσο και την ιδιωτική τους ζωή, κάτι σημαντικό, για τους εργαζόμενους γονείς, για παράδειγμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, εισήχθη το δικαίωμα να απομακρύνονται οι εργαζόμενοι από τις αρμοδιότητές τους που σχετίζονται με την ηλεκτρονική επικοινωνία όπως email ή άλλου είδους μηνύματα, εκτός προκαθορισμένου ωραρίου (right to disconnect), για εταιρείες με περισσότερους από 20 υπαλλήλους.

Το Βέλγιο στοχεύει το ποσοστό απασχόλησης να αγγίξει το 80% μέχρι το 2030, συγκριτικά με το 71,4% στο τέλος του περασμένου έτους. Ίσως τελικά μέσα από όλα αυτά να αναγνωρίζεται ότι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία το αποτέλεσμα της εργασίας και όχι το πόσο πολύ δουλεύει κάποιος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.