25 Απρ 2024
READING

Οι σημαντικές τάσεις των πιστωτικών καρτών το 2022

4 MIN READ

Οι σημαντικές τάσεις των πιστωτικών καρτών το 2022

Οι σημαντικές τάσεις των πιστωτικών καρτών το 2022

Στις αρχές του 2021, οι ειδήσεις για τα εμβόλια για τον Covid-19 έδωσαν μεγάλη ελπίδα σε όλους για την εξέλιξη της κατάστασης. Πολλοί προέβησαν σε ταξίδια και επέστρεψαν στις πρότερες δραστηριότητές τους.

Οι μεταλλάξεις του Covid-19, ωστόσο, έθεσαν ορισμένα εμπόδια στα μακροπρόθεσμα σχέδια αφήνοντας περιθώρια μόνο για μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Αυτή η αισιοδοξία επεκτάθηκε και στις πιστωτικές κάρτες, οι οποίες προσέφεραν δελεαστικά προνόμια για όσους ήταν έτοιμοι να βγουν έξω.

Το 2021, οι τάσεις των πιστωτικών καρτών κινήθηκαν γύρω από μεγάλα μπόνους, νέους τρόπους εξαργύρωσης των ανταμοιβών, επιστροφή των καρτών μεταφοράς υπολοίπου και έκρηξη παραλλαγών πιστωτικών καρτών για το “buy now, pay later”. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες τάσεις που προβλέπεται να επικρατήσουν το 2022.

Διαβάστε επίσης: Πως μία τράπεζα επανασχεδίασε την πιστωτική κάρτα

1. Περισσότερες επιλογές πληρωμής καθώς οι τιμές αυξάνονται

Τους τελευταίους 12 μήνες, το συνολικό κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 7%. Όλο και περισσότεροι κάτοχοι καρτών αναζητούν ανταμοιβές επιστροφής μετρητών που βοηθούν στην εξοικονόμηση χρημάτων για πράγματα όπως αγορές σούπερ-μάρκετ και βενζίνης ή ταξιδιωτικές ανταμοιβές. Επειδή οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες, οι καταναλωτές επιθυμούν τρόπους να κατανέμουν αυτές τις αγορές σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό οι προσφορές 0% APR είναι ελκυστικές.

Μια πιστωτική κάρτα με 0% APR προσφέρει μηδενικό επιτόκιο για ένα χρονικό διάστημα, συνήθως έξι έως 21 μήνες. Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής περιόδου μηδενικού επιτοκίου, δεν θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής με τόκους για νέες αγορές ή μεταφορές υπολοίπου.

Οι κάρτες παρατείνουν τις προσφορές 0% επιτοκίου για νέες αγορές και μεταφορές υπολοίπου, ενώ τις επεκτείνουν ακόμη και σε υφιστάμενους κατόχους καρτών. Αυτές οι περίοδοι χωρίς επιτόκιο γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Η Competiscan διαπίστωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021, το 34% των προσφορών μεταφοράς υπολοίπου προς τους υφιστάμενους κατόχους καρτών ήταν για 15 μήνες ή περισσότερο, σε σύγκριση με περίπου 10% των προσφορών το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Επίσης, πολλές πιστωτικές κάρτες διαθέτουν μια εκδοχή του buy now, pay later, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό μετά την αγορά. Δηλαδή, μπορεί να επιτρέπεται την επιλογή δόσεων, αλλά αφού έχει γίνει η αγορά του προϊόντος. Οι εταιρείες έκδοσης καρτών σκέφτονται τρόπους για να προσφέρουν σχέδια πληρωμών στο σημείο πώλησης. Αυτό θα έδινε στους χρήστες το πλεονέκτημα της υπηρεσίας “buy now, pay later” με την καταναλωτική προστασία μιας πιστωτικής κάρτας.

2. Αυξανόμενες ανταμοιβές

Για αρκετά χρόνια, το 1,5% επιστροφή ήταν το τυπικό ποσοστό ανταμοιβής, αλλά φαίνεται ότι το 2% θα μπορούσε τελικά να επικρατήσει. Οι ανταμοιβές είναι πλέον στάνταρ στις πιστωτικές κάρτες, δίνοντας στους κατόχους καρτών έναν λόγο να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν μακροπρόθεσμα.

Οι εξαιρετικά γενναιόδωρες προσφορές καλωσορίσματος για νέους κατόχους καρτών θα συνεχίσουν πιθανότατα να κάνουν περιστασιακές εμφανίσεις το 2022. Αντί για το παραδοσιακό εφάπαξ ποσό ανταμοιβών για τη συμπλήρωση ενός συγκεκριμένου ορίου δαπανών, ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες κλιμακωτές προσφορές μπόνους που χορηγούν επιπλέον ανταμοιβές για μεγαλύτερα ποσά δαπανών σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Ενδέχεται επίσης να δούμε περισσότερες επαναλαμβανόμενες προσφορές μπόνους επετείου, ιδίως μεταξύ καρτών με υψηλά ετήσια τέλη που αποσκοπούν στο να δώσουν κίνητρο στους κατόχους καρτών να παραμείνουν.

Πολλές πιστωτικές κάρτες προσφέρουν μπόνους ανταμοιβές σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών. Μάλιστα, πλέον κάρτες δίνουν όλο και περισσότερο στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής των κατηγοριών αυτών. Αυτή η τάση προσαρμογής είναι πιθανό να αυξηθεί δίνοντας στους κατόχους των καρτών μεγαλύτερο έλεγχο.

3. Πιο συνδεδεμένη εμπειρία καταναλωτή

Το NerdWallet προέβλεψε πέρυσι ότι όσον αφορά τις πιστωτικές κάρτες, η εμπειρία του πελάτη θα είναι ζωτικής σημασίας. Αναμένεται, λοιπόν, ότι οι φορείς έκδοσης καρτών θα επιδιώξουν να παρέχουν πιο απρόσκοπτους τρόπους για την υποβολή αίτησης και τη διαχείριση των προϊόντων τους.

Οι περισσότερες εταιρείες, συνεπώς, θα βελτιώσουν στα εργαλεία επιλογής, τις εφαρμογές και τα εργαλεία σύγκρισης. Επιπλέον, θα επιτρέπεται όλο και περισσότερο στους καταναλωτές να διαχειρίζονται ψηφιακά τα οικονομικά τους.

Ακόμα, με τόση τεχνολογία επικοινωνίας, η εξυπηρέτηση πελατών θα βελτιωθεί σημαντικά. Οι πάροχοι πιστωτικών καρτών προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για την επικοινωνία όταν υπάρχει ανάγκη υποστήριξης, πέρα από την κλήση στον αριθμό που αναγράφεται στο πίσω μέρος της κάρτας με ατελείωτη ώρα αναμονής. Μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να καλέσει ο πάροχος τον καταναλωτή ή να δοθεί ένας εκτιμώμενο χρόνο αναμονής.

4. Ταξιδιωτικές κάρτες

Καθώς οι λάτρεις των ταξιδιών έμειναν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ταξιδιωτικές πιστωτικές κάρτες αγωνίστηκαν να παραμείνουν επίκαιρες. Οι πάροχοι προσέφεραν κίνητρα, όπως μπόνους ανταμοιβές σε κατηγορίες δαπανών που δεν επηρεάζονται από την παραμονή στο σπίτι, μηνιαίες πιστώσεις για εστιατόρια και τη δυνατότητα εξαργύρωσης ταξιδιωτικών πόντων για περισσότερα από τα ταξίδια. Καθώς όμως τα περισσότερα από αυτά τα περιορισμένης διάρκειας κίνητρα έχουν λήξει, οι ταξιδιωτικές πιστωτικές κάρτες φαίνεται ότι θα βρεθούν και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αναμένεται από τις ταξιδιωτικές πιστωτικές κάρτες να προσφέρουν προνόμια όπως η ταξιδιωτική ασφάλιση, η πρόσβαση σε αίθουσες αναμονής, το αυτόματο καθεστώς ελίτ και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρουν πρόσβαση σε αίθουσες αναμονής αεροδρομίου. Για παράδειγμα, η American Express θα επεκτείνει φέτος τις επιλογές του Centurion Lounge, ενώ η Capital One εγκαινίασε το πρώτο της σαλόνι στα τέλη του 2021 και σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερα φέτος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.