Η αγάπη είναι γενικά κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή όλων των ανθρώπων. Όλοι αγαπάμε τη λέξη, το συναίσθημα, την ιδέα. Η “αγάπη” όμως εμφανίζεται και πολύ συχνά ως έννοια στη διαφήμιση, με τις μάρκες να την χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες για να μεταδώσουν συναισθήματα ή να προκαλέσουν δέσμευση. Το ερώτημα είναι εάν έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την αγάπη μετά την πανδημία.
Έχει αναφερθεί ότι η λέξη “αγάπη” εμφανίζεται περισσότερο αυτήν τη σεζόν. Αυτό υπονοεί ότι οι μάρκες μόδας και ένδυσης τη χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο τον τελευταίο χρόνο από παλιότερα. Παράλληλα, αυτό που έχει σημασία να ελεγχθεί είναι η υπόθεση ότι και οι άνθρωποι ανταποκρίνονται επίσης στη λέξη “αγάπη” περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Το marketing μετά την πανδημία
Τι δείχνουν τα δεδομένα
Η Persado εξέτασε δεδομένα από περισσότερες από 10 εταιρείες στον κλάδο της μόδας και της ένδυσης που εκτείνονται από τη γρήγορη μόδα έως την πολυτελή μόδα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά, για τους μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 4% όλων των μηνυμάτων μόδας και ένδυσης που απεστάλησαν περιείχαν τη λέξη “love” το 2021 και το 4% για την ίδια χρονική περίοδο το 2020. Αυτό δείχνει ότι, από έτος σε έτος, δεν έχει φανεί κάποια αύξηση στη συχνότητα της λέξης.
Αυτό που διαφέρει είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η λέξη αγάπη στα μηνύματα το 2021 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της μόδας και της ένδυσης. Αντί η έννοια της αγάπης να χρησιμοποιείται για να επισημανθεί ένα προϊόν, για παράδειγμα “θα αγαπήσετε αυτά τα νέα τζιν”, χρησιμοποιείται η έννοια στο πλαίσιο της οικειότητας. Για παράδειγμα, στην φράση “στους αγαπημένους μας πελάτες”. Με άλλα λόγια, στο παραδοσιακό της πλαίσιο, η έννοια της αγάπης σχετιζόταν με ένα προϊόν και ταυτιζόταν με την έννοια του ενθουσιασμού. Πλέον, οι μάρκες χρησιμοποιούν την αγάπη στο πλαίσιο της συγκίνησης, της οικειότητας ή της συναισθηματικής γλώσσας που υποδηλώνει μια οικεία σχέση με τον πελάτη.
Από όλα τα μηνύματα που εστάλησαν με τη χρήση της λέξης αγάπη κατά την περίοδο Οκτώβριος-Νοέμβριος 2021, το 33% χρησιμοποίησε τη λέξη στο πλαίσιο της οικειότητας και όχι για να περιγράψει ένα προϊόν, σε σύγκριση με το 8% για την ίδια χρονική περίοδο το 2020.
Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως η λέξη “αγάπη” γίνεται περισσότερο αντιληπτή στους καταναλωτές και τους κάνει να αισθάνονται ότι τη βλέπουν περισσότερο φέτος λόγω του νέου πλαισίου στο οποίο χρησιμοποιείται. Φαίνεται, λοιπόν, πως η λέξη χρησιμοποιείται πλέον από τις μάρκες για να μεταφέρουν το συναίσθημα ότι νοιάζονται για τους καταναλωτές. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκστρατείες marketing στηρίζονται σε πιο οικεία μηνύματα για να συνδεθούν με το κοινό τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η χρήση της αγάπης στο πλαίσιο της οικειότητας λογικά έχει την τιμητική της στο markering για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτή η τάση της αναφοράς στην αγάπη που βασίζεται στην οικειότητα και την ευγνωμοσύνη παρατηρήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και δεν αναμένεται να είναι κάτι που θα σταματήσει άμεσα. Έτσι, η αγάπη είναι παντού στο marketing αυτόν τον μήνα και τραβάει την προσοχή επειδή είναι ένας διαφορετικός τύπος αγάπης.
Γιατί οι πελάτες αγαπούν τόσο την αγάπη
Τα δεδομένα δείχνουν ότι κατά την περίοδο των εορτών, η οικειότητα ήταν ένα από τα τρία συναισθήματα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες αντιδράσεις από τους πελάτες. Αντίθετα, ο ενθουσιασμός ακούστηκε πολύ λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι μάρκες πλαισιώνουν τις καμπάνιες με τη λέξη “αγάπη” που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της οικειότητας, οι πελάτες συντονίζονται περισσότερο με τη μάρκα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.