17 Ιαν 2025
READING

Η έλλειψη προσβασιμότητας στα websites επηρεάζει εκατομμύρια καταναλωτές

4 MIN READ

Η έλλειψη προσβασιμότητας στα websites επηρεάζει εκατομμύρια καταναλωτές

Η έλλειψη προσβασιμότητας στα websites επηρεάζει εκατομμύρια καταναλωτές

Αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα το γεγονός ότι οι σημερινοί ιστότοποι δεν πληρούν τα πρότυπα προσβασιμότητας. Στην πραγματικότητα, μόνο το 2% όλων των ιστότοπων πληροί τις κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστης πρακτικής. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρίες δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες στο διαδίκτυο.

Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό είναι μια πρακτική για την εξασφάλιση την μείωσης των εμποδίων που να περιορίζουν την αλληλεπίδραση ή την πρόσβαση σε ιστότοπους του παγκόσμιου ιστού από άτομα με σωματικές αναπηρίες, καταστάσεις αναπηρίας και κοινωνικοοικονομικούς περιορισμούς όσον αφορά το εύρος ζώνης και την ταχύτητα. Όταν οι ιστότοποι έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και επεξεργαστεί σωστά, γενικά όλοι οι χρήστες έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργικότητα.

Οι ανάγκες τις οποίες επιδιώκεται να αντιμετωπίσει η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν από περιορισμούς όρασης και ακοής, κινητικότητας που μπορεί να αφορά τη χρήση μερών του σώματος, έως γνωστικούς, πνευματικούς περιορισμούς και επιληπτικές κρίσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα οπτικά ερεθίσματα. Επιπλέον, η προσβασιμότητα αφορά και όσους αντιμετωπίζουν μόνιμη, προσωρινή ή περιστασιακή αναπηρία. Η προσβασιμότητα στο διαδίκτυο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους χρήστες που αντιμετωπίζουν μια μεγάλη ποικιλία φραγμών.

Διαβάστε επίσης: Η ευαισθητοποίηση για την προσβασιμότητα αυξάνεται

Η έλλειψη σχεδιασμού σύμφωνου με τις αρχές της προσβασιμότητας επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να γίνουν εντονότερες προσπάθειες για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος με ένταξη για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε εταιρεία πρέπει να ενσωματώσει την προσβασιμότητα στην ψηφιακή της στρατηγική. Δυστυχώς, στο παρόν αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις εταιρείες.

Συνήθη προβλήματα

Η έρευνα της Harris αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες αύξησαν τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στη φυσική παρουσία. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 60% για τα άτομα με αναπηρία. Καθώς οι οργανισμοί αναμένουν από τους καταναλωτές να κάνουν περισσότερα πράγματα online, η ψηφιακή προσβασιμότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει μεγάλα βήματα για τη βελτίωση της φυσικής προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες, η ψηφιακή ή διαδικτυακή προσβασιμότητα εξακολουθεί να υστερεί. Ένας πρόσφατος ενδεικτικός έλεγχος των ιστοτόπων των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών έδειξε ότι καμία από τις τράπεζες δεν ήταν πλήρως συμβατή με τις Οδηγίες για την Προσβασιμότητα Περιεχομένου Ιστού (WCAG).

Με πιο εκτενή έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους ιστότοπους που εξετάστηκαν είχαν πλήθος τεχνικά σφάλματα προσβασιμότητας εκτός από προβλήματα αναγνωσιμότητας. Συχνά, το διαδικτυακό περιεχόμενο είναι δυσνόητο, ιδίως για τα άτομα με γνωστικές δυσκολίες και χαμηλό επίπεδο αλφαβητισμού.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ήταν η χρήση εξειδικευμένης ορολογίας, μακροσκελών προτάσεων και περίπλοκης γλώσσας που απαιτούσε επίπεδο ανάγνωσης άνω του μέσου όρου και καλό νοητικό δυναμικό. Το θετικό είναι ότι αυτού του είδους τα λάθη μπορούν να διορθωθούν γρήγορα και η διόρθωση τους κάνει πραγματική διαφορά για τον αναγνώστη.

Όλοι οι ιστότοποι θα πρέπει να απλοποιούν το περιεχόμενό τους αφαιρώντας δυσνόητες λέξεις και υπερβολικά εξειδικευμένη ορολογία, μειώνοντας το επίπεδο ανάγνωσης και διατηρώντας τις προτάσεις σύντομες. Βελτιώνοντας την αναγνωσιμότητα, το περιεχόμενo θα είναι πιο απλό, σύντομο και σαφές, και, συνεπώς, πολύ πιο κατανοητό σε άτομα με γλωσσικά ή γνωστικά ελλείμματα.

Βελτίωση προσβασιμότητας

Υπάρχουν δύο τρόποι για τη βελτίωση της ψηφιακής προσβασιμότητας. Ο ένας αφορά την τεχνολογία και ο άλλος την ανθρώπινη συμμετοχή. Συνδυάζοντας και τα δύο, υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλες και πιο αποτελεσματικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης: Διαφορετικότητα και ενσωμάτωση | Πράξεις και όχι μόνο λόγια από τις εταιρείες

Για αρχή πρέπει η προσβασιμότητα να ενταχθεί στις προτεραιότητες των εταιρειών. Όλοι στην εταιρεία θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης. Ενδεχομένως η δημιουργία μιας ομάδας που θα φροντίζει για την προσβασιμότητα θα ήταν πολύ χρήσιμη. Η ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από άτομα από όλους τους τομείς της εταιρείας και από διαφορετικά υπόβαθρα. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής και ποικιλόμορφης ομάδας θα διασφαλίσει ότι η προσβασιμότητα λαμβάνεται πάντα υπόψη καθώς σχεδιάζονται νέα έργα.

Η σωστή ομάδα θα πρέπει να παρακολουθεί την απόδοση της προσβασιμότητας και να πραγματοποιεί διορθώσεις σε τακτική βάση. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται ότι όλο το περιεχόμενο που παράγεται είναι ευανάγνωστο και προσβάσιμο. Επιπλέον, θα πρέπει να εντοπίζονται τα σημεία στα οποία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η τεχνολογία. Τα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στην αυτοματοποίηση της συγκριτικής αξιολόγησης, της μέτρησης και της παρακολούθησης της ψηφιακής προσβασιμότητας.

Για την προώθηση της προσβασιμότητας είναι βασική συνθήκη η δημιουργία ενός πιο μακροπρόθεσμου σχεδίου. Η ψηφιακή προσβασιμότητα είναι μια συνεχής διαδικασία που πρέπει να ενσωματωθεί στην καρδιά της επιχειρηματικής στρατηγικής. Είτε μιλάμε για μια διαφημιστική καμπάνια, είτε για τον σχεδιασμό ενός ιστότοπου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πώς αλληλεπιδρά το κοινό το ψηφιακό περιεχόμενο. Όλοι αξίζουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.