Εταιρείες, όπως η Mercedes–Benz, η BMW και η Honda, φέρνουν στην αγορά τα λεγόμενα AV επιπέδου 3, τα οποία θα επιτρέπουν στους οδηγούς να αφήνουν τα χέρια τους από το τιμόνι υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Σχεδόν κάθε μεγάλος κατασκευαστής αυτοκινήτων δοκιμάζει συστήματα αυτο-οδήγησης. Στο μεταξύ, τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το αυτοκίνητο του μέλλοντος που θα οδηγεί χωρίς καμία ανθρώπινη συμμετοχή δεν επενδύουν μόνο οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, αλλά και γίγαντες των ηλεκτρoνικών, όπως η Apple και η Huawei.
Ωστόσο, εδώ και χρόνια η τεχνολογία των self-driving αυτοκινήτων, δηλαδή των αυτοκινήτων που μπορούν να κινηθούν χωρίς τον έλεγχο του οδηγού, δεν έχει καταστεί ακόμα εφαρμόσιμη. Παρά τις τολμηρές προβλέψεις, τα πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα στις εκθέσεις, ωστόσο η τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί ραγδαία το 2022.
Σήμερα στην ελληνική αγορά πωλούνται αυτοκίνητα με συστήματα ημιαυτόνομης οδήγησης. Αυτά, στη διάρκεια του χρόνου βελτιστοποιούνται και μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συμμετοχή του οδηγού στο ταξίδι.
Τα οφέλη της αυτόνομης οδήγησης
Τα αυτοματοποιημένα οχήματα υπόσχονται πολλά. Τα αυτοκίνητα που αναλαμβάνουν τα περισσότερα ή όλα τα καθήκοντα οδήγησης θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ασφαλή από τους ανθρώπους. Ενδεχομένως, θα μπορούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και, κάτι πολύ σημαντικό, να δώσουν νέες ευκαιρίες για ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και άλλους που δεν μπορούν να οδηγήσουν μόνοι. Επιπλέον, ένα αυτοκίνητο με ενσωματωμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης αφαιρεί από την όλη εξίσωση τον πιο αδύναμο κρίκο, δηλαδή τον οδηγό. Θέματα απειρίας, απροσεξίας, υπερβολικής ταχύτητας, μέθης και πολλά άλλα δεν θα υφίστανται. Όμως, παρόλο που η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο κέρδος, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επίσης, παρόλο που τεχνογνωσία αναμφίβολα σύντομα θα βρει λύσεις για όλα τα τεχνολογικά εμπόδια του αυτόνομου αυτοκινήτου, παραμένουν ορισμένα εμπόδια που αφορούν νομικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα που προκύπτουν από την κίνηση των αυτόνομων αυτοκινήτων. Τα προβλήματα είναι ηθικής φύσεως, όπως για παράδειγμα πώς θα αντιδράσει το αυτόνομο αυτοκίνητο εμπρός στις πολυσύνθετες περιστάσεις ενός ενδεχόμενου ατυχήματος, ποιους θα προστατεύσει. Είναι νομικής φύσεως, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για το ατύχημα. Είναι, επίσης, προβλήματα που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα, και τη διαχείρισή τους.
Περισσότερα χιλιόμετρα, περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Οι έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν περισσότερο το αυτοκίνητο, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, κατανάλωση ενέργειας και ρύπανση. Οι άνθρωποι θα ενθαρρυνθούν να κάνουν περισσότερα μακρινά ταξίδια, ή μπορεί μέχρι και ορισμένοι να μετακομίσουν προς τα προάστια, αφού πλέον η οδική διαδρομή προς τη δουλειά θα είναι πιο ξεκούραστη και άνετη. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα μέχρι και να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους να περιφέρονται στο δρόμο για να αποφύγουν το παρκάρισμα ή την χρέωση για στάθμευση.
Όλες αυτές οι ευκαιρίες για περισσότερη χρήση του αυτοκινήτου μπορούν να αποδειχθούν σημαντικά προβλήματα. Ο τομέας των μεταφορών είναι ήδη ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για πολλές χώρες η μείωση της κυκλοφορίας των οχημάτων είναι μια κρίσιμη στρατηγική και μπορεί τα αυτόνομα αυτοκίνητα να σταθούν εμπόδιο.
Αυτά τα αποτελέσματα δεν αποτελούν παρά ερευνητικές εικασίες και δεν μπορούν να επαληθευτούν, επειδή τα πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στο εμπόριο. Ωστόσο, οι έρευνες βασίζονται σε υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα τα μερικώς αυτοματοποιημένα οχήματα. Συστήματα όπως ο αυτόματος πιλότος της Tesla μπορούν να βοηθήσουν με τα καθήκοντα οδήγησης και να μειώσουν τον φόρτο της οδήγησης, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι θα κάνουν τα πλήρως αυτόνομα οχήματα.
Σε έρευνες, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι οι οδηγοί που χρησιμοποίησαν τον αυτόματο πιλότο οδήγησαν κατά μέσο όρο σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα περισσότερα ετησίως από εκείνους που δεν το έκαναν. Σε συνεντεύξεις οδηγών μερικώς αυτοματοποιημένων οχημάτων φάνηκε ότι ήταν πιο πρόθυμοι να καθίσουν στην κίνηση και να κάνουν περισσότερα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Αν, λοιπόν, αυτό ισχύει για τα μερικώς αυτοματοποιημένα οχήματα, σίγουρα θα ισχύει και σε μεγαλύτερο βαθμό για τα πλήρως.
Περιορισμός της ρύπανσης των αυτόνομων οχημάτων
Για να προληφθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι χρήσιμη η απαίτηση από τα μελλοντικά αυτοματοποιημένα οχήματα να χρησιμοποιούν τεχνολογία μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, μέχρι να αναπτυχθεί ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας 100% χωρίς άνθρακα, ακόμη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα παράγουν κάποιες εκπομπές από την παραγωγή ενέργειας.
Για να αποτραπεί η αύξηση της οδήγησης και των συναφών επιπτώσεων, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κοινότητες θα μπορούσαν να κοστολογήσουν την οδήγηση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τον καθορισμό τιμής στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και ιδιαίτερα σε αυτές όπου το αυτοκίνητο κινείται μόνο του για αποφυγή στάθμευσης. Έτσι, στη θέση των φόρων στα καύσιμα, οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τέλη χρήσης ή χρεώσεις για τον αριθμό των χιλιομέτρων που διανύουν οι οδηγοί. Η τιμολόγηση του κόστους των μετακινήσεων με ιδιωτικά οχήματα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο.
Μια άλλη επιλογή θα ήταν να προωθηθούν κοινόχρηστοι στόλοι αυτοματοποιημένων οχημάτων αντί για ιδιωτικά οχήματα. Οι εταιρείες που θα φρόντιζαν για αυτό θα ήταν παρόμοιες με την Uber, τη Lyft και άλλους παρόχους κοινής χρήσης οχημάτων. Τα δίκτυα αυτά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους επιβάτες να φτάσουν σε υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών σταθερής διαδρομής.
Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να σκέφτονται οι έμποροι για αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα
Όλες αυτές οι πολιτικές θα είναι πιο αποτελεσματικές αν υιοθετηθούν πρώιμα, δηλαδή πριν τα αυτοματοποιημένα οχήματα διαδοθούν ευρέως. Ένα μέλλον των μεταφορών που θα είναι αυτοματοποιημένο, ηλεκτρικό και κοινόχρηστο θα μπορούσε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο, αλλά δυστυχώς χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να εφαρμοστεί.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.