26 Απρ 2024
READING

Τα luxury brands στρέφονται στην κουλτούρα του skate

5 MIN READ

Τα luxury brands στρέφονται στην κουλτούρα του skate

Τα luxury brands στρέφονται στην κουλτούρα του skate

Τα luxury brands, κατά τη διάρκεια της πορείας τους στη βιομηχανία ανά καιρούς έχουν ανακαλύψει συμμάχους, οι οποίοι ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση τους στην αγορά. Ένας από αυτούς είναι και η κοινότητα του skateboarding. Καθώς οι κατηγορίες προϊόντων όπως είναι τα sneakers απογειώνονται, η luxury αγορά βρίσκει νέους τρόπους να εξελιχθεί.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το βρετανικό εμπορικό σήμα skateboarding «Palace» παρουσίασε μια ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή pro-skater Lucien Clarke, ο οποίος επισκέπτεται το πιο διάσημο πολυκατάστημα της Βρετανίας, το Harrods. H συνεργασία ανάμεσα στο δημοφιλές πολυκατάστημα και την Palace δημιουργούν μία τεράστια ποικιλία προϊόντων, όλα με την υπογραφή του brand, με τη προσθήκη της χαρακτηριστικής γραμματοσειράς του Harrods. Η τελευταία αυτή συνεργασία αποτελεί απλώς επακόλουθο μίας σειράς λανσαρισμάτων, τα οποία είναι εμπνευσμένα τόσο από τον κόσμο του skating όσο και από εκείνον της πολυτέλειας.

Luxury brands όπως η Louis Vuitton και η Hermès υπογραμμίζουν την αξία που έχει αποκτήσει το skateboarding στην βιομηχανία της πολυτέλειας καθώς μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2020 ο Clarke σε συνεργασία με τον αείμνηστο creative director της Louis Vuitton Men’s, Virgil Abloh, κυκλοφόρησαν το πρώτο παπούτσι skate της Vuitton. Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα skate trunk και ένα skateboard. Το σετ κόστιζε περίπου 60.000 δολάρια.

Η Hermès λάνσαρε για πρώτη φορά ένα skateboard το 2018 και τον Ιούλιο του 2021 παρουσίασε στην αγορά μία τσάντα εμπνευσμένη από σανίδες του skateboard. Οι δημοφιλείς οίκοι Celine, Gucci και Saint Laurent πωλούν επώνυμες σανίδες του skate με φύλλα χρυσού αξίας 2.170 λιρών. Σε κάθε περίπτωση παρατηρούμε ότι η κοινότητα του skateboarding διαφοροποιείται. Άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας αλλά και εθνικότητας αρχίζουν να ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα, όπως συμβαίνει και με άλλες ενασχολήσεις όπως είναι το γκολφ, το τένις καθώς και τα e-sports, των οποίων οι νεότεροι συμμετέχοντες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της βιομηχανίας της μόδας.

Τα Harrods τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά απροσδόκητο, καθώς κατάφεραν να προσελκύσουν μία ιδιαίτερα εξειδικευμένη πελατειακή βάση, με την οποία δεν είχαν ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν.

Πράγματι η δημοτικότητα του skateboarding εκτινάχθηκε στα ύψη το 2020 αλλά και το 2021, εν μέρει λόγω της έντονης απήχησης που απέκτησαν οι υπαίθριες δραστηριότητες εξαιτίας των συνεχόμενων lockdowns. Εκτός από αυτό δε θα έπρεπε να παραληφθεί ότι και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2021, το συγκεκριμένο άθλημα έκανε το ντεμπούτο του ως ολυμπιακό, με τη συμμετοχή σημαντικών ταλέντων του χώρου όπως ο 13χρονος Άγγλος skater Sky Brown και ο Ιάπωνας χρυσός Ολυμπιονίκης, ο 13χρονος Momiji Nishiy.

Παράλληλα, η πλατφόρμα μεταπώλησης StockX σημείωσε άνοδο στην αναζήτηση ειδικών παπουτσιών για skate, σανίδων και ρούχων τον τελευταίο χρόνο. Για παράδειγμα το sneaker SB Dunk της Nike, το οποίο κάποτε απευθυνόταν στο καταναλωτικό κοινό των skaters, αποτελεί πλέον ένα από τα δημοφιλέστερα παπούτσια στην πλατφόρμα, αφού οι αναζητήσεις για αυτό αυξήθηκαν κατά 850% από έτος σε έτος για το 2021.

Ωστόσο, το παπούτσι Nike SB είναι μόνο ένα μέρος της γενικότερης ποικιλίας προϊόντων skate που έχουν δημιουργήσει τα brands. Μάρκες όπως οι Supreme, Palace και Stüssy συνδέονται εδώ και πολύ καιρό με την κουλτούρα του skating, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι η δημοτικότητα του skateboarding είναι γεγονός. Μάλιστα κάποιος θα μπορούσε κάλλιστα να το θεωρήσει και mainstream, όπως είναι το μπάσκετ.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Supreme κατάφερε να οικοδομήσει την αξία της μάρκας της;

Η νέα αισθητική

Τόσο το γυναικείο κοινό όσο και εκείνο της LGBTQ+ κοινότητας των skaters, ασκούν επιρροή στον τρόπο με το οποίο ντύνεται η κοινότητα του skate συνολικά, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε νέες μάρκες να ενταχθούν στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι skaters των κοινοτήτων αυτών ξεκινήσαν να ασχολούνται με το skateboard σε μεγαλύτερη ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν αναπτύξει ήδη την αισθητική τους, την οποία έφεραν στο άθλημα.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι οίκοι της luxury αγοράς δημιουργούν προϊόντα σχετικά με τον κόσμο του skating. Στο πλαίσιο της φωτογράφισης για την αμερικανική Vogue σε ένα από τα pop-up stores του οίκου Dior στο Μοντεσίτο, ο γνωστός skater King πόζαρε ντυμένος με ρούχα και αξεσουάρ για skateboarding του οίκου. Η Thames MMXX, με ιδρυτή της τον νεαρό Blondey McCoy, δημιουργεί ready-to-wear ρούχα και αξεσουάρ εμπνευσμένα από τον κόσμο του skate. Ο Blondey υπέγραψε μάλιστα με το πρακτορείο της Kate Moss και πρωταγωνίστησε σε καμπάνιες για τους διεθνείς οίκους Burberry, Berluti και Prada.

Ακόμη το skateboarding έχει καταφέρει να προσελκύσει και άλλους χώρους εκτός από την βιομηχανία της μόδας. Ο Χαβανέζος skater Evan Mock έγινε μοντέλο για τους Calvin Klein και Lacoste, αλλά πρωταγωνιστεί και στο reboot του Gossip Girl στο HBOMax. Μουσικοί καλλιτέχνες όπως οι Lil Wayne, Tyler the Creator και Future εκφράζουν δημόσια το ενδιαφέρον τους σχετικά με το skateboarding. Ο θρυλικός skater Steve Berra συνεργάστηκε με το StockX στα τέλη του 2019 δημιουργώντας μία στρατηγική, η οποία αποσκοπούσε στη προσέλκυση της κοινότητας του skating, αξιοποιώντας την απήχηση που ήδη έχει.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μάρκες πολυτελείας όπως η Dior και η Louis Vuitton είναι ολοένα και πιο πρόθυμες να συνεργαστούν με παραδοσιακά streetwear και skate brands προκειμένου να συνδεθούν με το καταναλωτικό κοινό της επόμενης γενιάς, το οποίο αναζητά κομμάτια εμπνευσμένα από την αισθητική του streetwear. Στη πραγματικότητα ο αριθμός των συνεργασιών μεταξύ luxury και skate brands αυξήθηκε κατά 200% το μεσοδιάστημα 2020-2021.

Διαβάστε επίσης: Τα μυστικά της επιτυχίας του οίκου Dior τα τελευταία χρόνια και το αισιόδοξο μέλλον

Οι skaters αποκτούν την ελευθερία που τους αξίζει

Ενώ οι παραδοσιακές branded και retailing καμπάνιες εστιάζουν κυρίως στη προσέγγιση καταναλωτικού κοινού, ο τομέας του skating δίνει προτεραιότητα σε διαφορετικές παραμέτρους όπως είναι η γενικότερη παρουσία και απήχησή του στα social media. Εκτός από αυτό οι pro-skaters χαρακτηρίζονται από ευελιξία και δημιουργικότητα. Είναι σε θέση και έχουν την έμπνευση να δοκιμάσουν τα όρια του στυλ σε κάθε διάσταση, προωθώντας νέα κομμάτια τα οποία μέσα στα χρόνια ίσως κατοχυρώσουν τη θέση τους στη μόδα, φέρνοντας έναν αέρα γνήσιας δημιουργικής ελευθερίας, ως γνήσιο street style που γεννιέται από τους ανθρώπους που το φορούν και όχι από τους designers στα ατελιέ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.