20 Απρ 2024
READING

Η Nestlé δημιουργεί ένα ινστιτούτο έρευνας για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής

3 MIN READ

Η Nestlé δημιουργεί ένα ινστιτούτο έρευνας για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής

Η Nestlé δημιουργεί ένα ινστιτούτο έρευνας για την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής

Ο ελβετικός γίγαντας τροφίμων Nestlé στρέφει τη προσοχή του προς το κομμάτι της γεωργικής έρευνας, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη μετάβαση προς ένα αναγεννητικό σύστημα τροφίμων. Βασικός στόχος της Nestlé όπως και πολλών ακόμη εταιρειών της βιομηχανίας, είναι οι μηδενικές εκπομπές αερίων.

Έτσι λοιπόν η Nestlé δημιούργησε το Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών (Institute of Agricultural Sciences). Μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας ο γίγαντας τροφίμων ευελπιστεί ότι θα υποστηρίξει και θα επιταχύνει τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται ως προς τον τρόπο παραγωγής και προέλευσης των πρώτων υλών γεωργικής καλλιέργειας. Το Ινστιτούτο θα επικεντρωθεί σε τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη των φυτών, την επεξεργασία γαλακτοκομικών παραγώγων καθώς και τη λειτουργικότητα των γεωργικών συστημάτων.

Η μετάβαση του ομίλου προς ένα αναγεννητικό σύστημα τροφίμων (regenerative food system), επιτυγχάνεται μέσω νέων καινοτόμων τεχνολογιών. Το νέο ινστιτούτο είναι ουσιαστικά ο δίαυλος ανάμεσα στην επιστήμη και στον κλάδο της γεωργίας. Αναλυτικότερα, προσφέρει καινοτόμες λύσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε επίπεδο λειτουργικότητας των αγροκτημάτων, για την υποστήριξη των αγροτών παγκοσμίως όσον αφορά τη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος καθώς και στη μείωση του food waste, διασφαλίζοντας πάντα την ποιότητα των πρώτων υλών. Τέλος συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη προσαρμογή της ευρύτερης βιομηχανίας στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το Ινστιτούτο Γεωργικών Επιστημών της Nestlé βασίζεται στο υπάρχον έργο και στην τεχνογνωσία της εταιρείας, η οποία συνδέεται άμεσα με δύο πολύ σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή (το σχέδιο Nestlé Cocoa και το σχέδιο Nescafe). Μάλιστα μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων σχετίζονται με ποικιλίες καφέ υψηλής απόδοσης, ανθεκτικές στην ξηρασία, αλλά και με ορισμένες συνέπειες που προκαλούν στην υγεία.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé προσφέρει χρηματοδότηση σε αγρότες κακάο για να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Επίσης οι ειδικοί της Nestlé καταβάλλουν προσπάθειες να εντοπίσουν τις κατάλληλες ποικιλίες οσπρίων και δημητριακών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις συμβατικές λύσεις και θα προσφέρουν επιλογές με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή τους, plant-based αγαθά, καθώς και εναλλακτικές θαλασσινών και γαλακτοκομικών παραγώγων. Η συγκεκριμένη εστίαση στην επιστήμη των φυτών θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς το Ινστιτούτο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων και στον τομέα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, στην ανάπτυξη αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών αλλά και στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και της υγείας του εδάφους.

Ταυτόχρονα το νέο Ινστιτούτο θα συνεργαστεί με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με ερευνητικούς οργανισμούς, με νεοφυείς επιχειρήσεις, με βιομηχανικούς εταίρους και με αγρότες, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που βασίζονται στην επιστήμη, όπως για παράδειγμα με το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΤΗΖ (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης), στοχεύοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των αγροτικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις σημαντικότερες φιλοδοξίες του ελβετικού  γίγαντα τροφίμων είναι να επωφεληθούν και σε οικονομικό επίπεδο οι αγρότες.

Ως μέρος του παγκόσμιου ερευνητικού οργανισμού της Nestlé, το ινστιτούτο θα εδρεύει σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στη Λωζάνη της Ελβετίας, των οποίων τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν επίσημα φέτος. Επιπλέον η ερευνητική μονάδα φυτών της εταιρείας βρίσκεται στη Γαλλία, ενώ οι ερευνητικές φάρμες με κακάο, με καφέ και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν έδρα στον Ισημερινό, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Ταϊλάνδη και στην Ελβετία. Η Nestlé επενδύει ετησίως 1,7 δισεκατομμύρια CHF σε τομείς έρευνας και ανάπτυξης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 ατόμων σε 23 τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να ενισχύσει το κομμάτι της καινοτομίας στα προϊόντα σε όλα τα στάδια της ζωής, με τέτοιο τρόπο που να ωφέλιμος τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.