25 Απρ 2024
READING

Είναι το μέλλον του online shopping οι ψηφιακοί άνθρωποι-πωλητές;

5 MIN READ

Είναι το μέλλον του online shopping οι ψηφιακοί άνθρωποι-πωλητές;

Είναι το μέλλον του online shopping οι ψηφιακοί άνθρωποι-πωλητές;

Η Soul Machines είναι μια εταιρεία που χρησιμοποιεί γραφικά υπολογιστή, τεχνητή νοημοσύνη και επεξεργασία φυσικής γλώσσας για τη δημιουργία αληθοφανών ψηφιακών χαρακτήρων που μπορούν να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο.

Η startup σκοπεύει να ενισχύσει στην τεχνολογία Digital Brain. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται “γνωστική μοντελοποίηση” για να αναδημιουργήσει στοιχεία, όπως το σύστημα συναισθηματικής αντίδρασης του ανθρώπινου εγκεφάλου, προκειμένου να κατασκευάσει αυτόνομους χαρακτήρες. Οι ψηφιακοί άνθρωποι της Soul Machines τρέχουν σε ένα σύστημα που ονομάζεται Humans OS 2.0. Πρόκειται για μια “Αυτόνομη Πλατφόρμα Κινουμένων Σχεδίων” με ψηφιακό εγκέφαλο που επιτρέπει στην τεχνητή νοημοσύνη να μαθαίνει από τις αλληλεπιδράσεις της με πραγματικούς ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | H Τεχνητη Νοημοσύνη και η Ρομποτική μπαίνουν στη ζωή μας

Αν και η Soul Machines οραματίζεται ότι η τεχνολογία της θα χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγικούς σκοπούς, επιδιώκει κυρίως ένα B2B (business-to-business) σχέδιο που δημιουργεί συναισθηματικά ελκυστικές εμπειρίες μάρκας για τους πελάτες. Το βασικό πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει η εταιρεία αυτή είναι πώς θα δημιουργηθούν πιο προσωπικές εμπειρίες με τα brands σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, ειδικά όταν η κύρια αλληλεπίδραση των περισσότερων εταιρειών με τους πελάτες τους γίνεται μέσω εφαρμογών και ιστότοπων.

Ψηφιακό εργατικό δυναμικό

Σύμφωνα με την Soul Machines, η απάντηση σε αυτό είναι ένα ψηφιακό εργατικό δυναμικό, το οποίο είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή της ημέρας, σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αυτοί οι ψηφιακοί υπάλληλοι θα μπορούν να μιμηθούν την ανθρώπινη εμπειρία τόσο καλά ώστε οι πελάτες θα βιώνουν μια συναισθηματική αντίδραση, η οποία τελικά θα οδηγεί σε αφοσίωση στη μάρκα. Η αξιοποίηση των ψηφιακών ανθρώπων μπορεί να υιοθετηθεί σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως οι τραπεζικές υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την εκπαίδευση στον τομέα της υγείας.

Η Soul Machines έπειτα από δοκιμές με την μάρκα περιποίησης της επιδερμίδας Yumi της P&G, ανέφερε αύξηση 4,6 φορές στο ποσοστό μετατροπής, αύξηση 2,3% στην ικανοποίηση των πελατών και ότι οι πελάτες είναι δύο φορές πιο πιθανό να αγοράσουν μετά από αλληλεπίδραση με ένα από τα προϊόντα-ψηφιακούς ανθρώπους της εταιρείας.

Η startup έχει ήδη συνεργαστεί με εμπορικά σήματα όπως η Nestle Tollhouse για τη δημιουργία AI χαρακτήρα που μπορεί να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με το ψήσιμο μπισκότων και να βοηθήσει τους πελάτες να βρουν συνταγές με βάση το τι έχουν στην κουζίνα τους. Συνεργάστηκε επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη δημιουργία μιας εικονικής εργαζόμενης στον τομέα της υγείας, η οποία είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο για να παρέχει ψηφιακές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα ή να μάθουν περισσότερα για τον COVID-19. Ακόμα, μπορούν να δημιουργηθούν και ψηφιακά αντίγραφα υπαρχόντων ανθρώπων. Πέρυσι, η εταιρεία άρχισε να συνεργάζεται με γνωστό μπασκετμπολίστα των LA Lakers για να δημιουργήσει ένα ψηφιακό ομοίωμά του, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν με τον ράπερ Will.I.am το 2019.

Η λύση Digital People της Soul Machines μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία της online εξυπηρέτησης πελατών πολύ πιο αποτελεσματικά από ένα chat που βασίζεται σε κείμενο ή ένα τηλεφώνημα που συνήθως, μάλιστα, έχει μεγάλο χρόνο αναμονής. Η εξατομικευμένη περσόνα που παράγει η Soul Machines είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο απόκτησης πελατών για ερωτήματα σχετικά με νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Μια ακόμα πιθανή εφαρμογή είναι στην τηλεϊατρική, όπου οι ασθενείς θα προτιμούσαν μια ζωντανή εμπειρία βίντεο.

Επιπλέον, αυτοί οι ψηφιακοί βοηθοί επιτρέπουν στις εταιρείες να συλλέγουν first-party data για τους πελάτες τους. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση και τη διατήρηση πελατών και την προσθήκη μεγαλύτερης αξίας, αντί να απαιτούνται τεράστια χρηματικά ποσά για να αγοραστούν αυτά τα δεδομένα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δυνατότητες των ψηφιακών ανθρώπων

Παρόλο που η Soul Machines παρέχει σαφή περιγραφή των τρόπων με τους οποίους μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη, έχει ακόμα δρόμο για να φτάσει η τεχνολογία εκεί που πρέπει. Οι ψηφιακοί άνθρωποι που υπάρχουν στην αγορά παρομοιάζονται με οπτικά chatbots. Δηλαδή, φαίνεται ότι είναι σε θέση να απαντήσουν μόνο σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και συγκεκριμένη διατύπωση και έχουν μερικές απαντήσεις τις οποίες ανακυκλώνουν.

Βέβαια, ορισμένοι έχουν μια ικανοποιητική λειτουργία μίμησης προσώπου που παρέχει μέχρι και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν με χαμόγελο όταν ένας πελάτης χαμογελάσει. Αυτό σίγουρα παρέχει μια μακράν πιο προσωπική εμπειρία απ’ ότι ένα chatbot. Πράγματι, καθώς οι πελάτες αλληλεπιδρούν με οποιονδήποτε από τους ψηφιακούς ανθρώπους της Soul Machine, οι πληροφορίες σχετικά με τις εκφράσεις του προσώπου τους και τον τρόπο που αντιδρούν συναισθηματικά συλλέγονται και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση του Digital Brain, ή αλλιώς του ψηφιακού εγκεφάλου, ώστε να μπορεί να ερμηνεύσει αυτές τις αντιδράσεις και να δώσει την κατάλληλη απάντηση.

Η Soul Machines επί του παρόντος διαθέτει πρωτότυπα ψηφιακών ανθρώπων που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ανταποκρίνονται συναισθηματικά και απαντούν σε ερωτήσεις που έχουν κάνει ο ένας στον άλλον. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτό θα εφαρμοστεί πρώτα σε χώρους metaverse, όπως σε ένα ψηφιακό κατάστημα μόδας μέσα στο οποίο κάποιοι άνθρωποι είναι ψηφιακοί και κάποιοι είναι avatars που ελέγχονται από ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Καλώς ήρθατε στον κόσμο του metaverse

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Soul Machines οραματίζεται έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να δημιουργούν ψηφιακά αντίγραφα του εαυτού τους, ενώ δηλώνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να το πετύχει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτά τα ψηφιακά αντίγραφα του εαυτού μας μπορεί να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να πραγματοποιούν τη δουλειά μας για εμάς.

Φυσικά, η δημιουργία ψηφιακών ανθρώπων με την ικανότητα να μαθαίνουν με αποκλειστικό σκοπό να εργάζονται για πραγματικούς ανθρώπους εγείρει μια σειρά από δύσκολα ηθικά ζητήματα. Αν αυτοί οι ψηφιακοί άνθρωποι είναι όντως ευφυείς -όσο τεχνητοί κι αν είναι- το να εργάζονται για εμάς θα μπορούσε να μοιάζει με μια μορφή δουλείας ή μισθωτής εργασίας, ειδικά αν η τεχνολογική πρόοδος τους κάνει πιο ευφυείς με την πάροδο του χρόνου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.