25 Απρ 2024
READING

Πώς η Kellogg’s χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εξελίξει το marketing των δημητριακών

5 MIN READ

Πώς η Kellogg’s χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εξελίξει το marketing των δημητριακών

Πώς η Kellogg’s χρησιμοποίησε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εξελίξει το marketing των δημητριακών

Η Kelloggs είναι γνωστή για τα δημητριακά πρωινού της, από τα Corn Flakes έως τα Frosties, τα Fruit Loops και πολλά άλλα. Πριν την πανδημία COVID-19 η Kelloggs ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το γρήγορο πρωινό πριν από τη δουλειά ή το σχολείο. Όμως, με την έναρξη της πανδημίας και με τους περισσότερους καταναλωτές να μένουν στο σπίτι τόσο για τη δουλειά όσο και για το σχολείο, αυτή η περίσταση κατανάλωσης δεν ήταν πλέον η ίδια και η εταιρεία συνειδητοποίησε την ανάγκη να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών μέσα από νέο πρίσμα ώστε να λειτουργήσει ανάλογα.

Βλέποντας τις αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, όπως η αύξηση της μαγειρικής στο σπίτι, η εταιρεία θέλησε να βρει έναν τρόπο να τους προσφέρει περισσότερες επιλογές χρήσης των προϊόντων της, κοντά στην κουλτούρα και τις συνήθειές τους. Πριν από τον COVID-19, ο τρόπος συλλογής πληροφοριών από τους πελάτες για αυτό το ζήτημα θα γινόταν μέσω κανονικών συνεντεύξεων, αλλά αυτό δεν είναι πλέον εφικτό. Έτσι, η Kellogg’s, επιθυμώντας παράλληλα να εμβαθύνει και να κατανοήσει καλύτερα, στράφηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να διερευνήσει τις επιθυμίες των καταναλωτών απευθείας από τις συζητήσεις τους στο διαδίκτυο .

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | H Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική μπαίνουν στη ζωή μας

Η Kellogg’s συνεργάστηκε για τον σκοπό αυτό με την εταιρεία Ai Palette, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Εκτός από τη χρήση της AI για την επεξεργασία των δεδομένων, η τεχνολογία της εταιρείας είναι επίσης γλωσσικά ανεξάρτητη, γεγονός που της επέτρεψε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γλωσσικής πρόκλησης. Έτσι, μπορούσε να συλλέξει και να επεξεργαστεί δεδομένα από διάφορες τοποθεσίες και σε διαφορετικές γλώσσες. Επιπλέον, η τεχνολογία AI κρίθηκε ιδανική, καθώς μπορούσε να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων από όλες αυτές τις διαδικτυακές συζητήσεις.

Τα δεδομένα κατέδειξαν ότι πλέον οι νέες περιστάσεις κατανάλωσης των δημητριακών έχουν μεταβληθεί από το πρωινό. Πλέον, τα δημητριακά  χρησιμοποιούνται σε κατάλληλες συνταγές για μαγείρεμα και ψήσιμο, ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενδιαφέροντος για το μαγείρεμα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η χρήση της AI και η συνεργασία με την Ai Palette βοήθησε την Kellogg’s, όχι μόνο να διατηρήσει τις πωλήσεις των δημητριακών πρωινού, αλλά και να αυξήσει τις πωλήσεις της πέρα από τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των καταναλωτών με πρόθεση αγοράς των δημητριακών της διπλασιάστηκε, κάτι που αποτελεί σημαντικό στοιχείο, καθώς μεταφράζεται σε μελλοντική ανάπτυξη.

Για την Kellogg’s, θεωρείται ότι η στροφή προς τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη για την έρευνα καταναλωτών, είναι μια μακροπρόθεσμη στροφή, η οποία ήρθε για να μείνει. Υπάρχουν σίγουρα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη χρήση της AI, καθώς είναι πολύ πιο αποτελεσματική στη λήψη ανατροφοδότησης και δεδομένων από τους καταναλωτές. Η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει τρόπους χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε άλλους τομείς της επιχείρησης, όπως στον τομέα των σνακ, ο οποίος είναι ακόμη πιο προσανατολισμένος στην καινοτομία.

Η Kellogg’s έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες της AI και σε άλλες περιστάσεις. Χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε ολόκληρη την επιχείρησή της, από τη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι τον εντοπισμό των καλύτερων συνδυασμών γεύσεων για νέα τρόφιμα, την εστίαση του marketing σε βασικές ομάδες και τον εντοπισμό του περιεχομένου που θα έχει μεγαλύτερη απήχηση σε αυτές, μέχρι τον εντοπισμό ευκαιριών εκτέλεσης σε καταστήματα.

Από την πλευρά της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Kellogg’s δηλώνει ότι χρησιμοποιεί την AI για να στέλνει τα υλικά και τα προϊόντα στα μέρη τη σωστή στιγμή και με το σωστό κόστος. Μία από τις τεχνολογίες της εταιρείας εξετάζει συνεχώς διαφορετικές πηγές δεδομένων που αφορούν διάφορα σήματα ζήτησης. Όταν αντιλαμβάνεται μια διαταραχή ή ακόμη και ένα μοτίβο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή, παρέχει μια σύσταση για το πώς να την αποφύγει.

Η ανάπτυξη της AI στη βιομηχανία τροφίμων

Πριν από λίγα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη ως κατηγορία θεωρούνταν μακρινή τεχνολογία. Αλλά σήμερα, έχει διεισδύσει σε πολλούς κλάδους και βρίσκει ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα των τροφίμων και των ποτών (F&B). Η τεχνητή νοημοσύνη διευρύνεται σε αυτόν τον τομέα επειδή υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί.

Διαβάστε επίσης: Τέσσερις τεχνολογίες που αλλάζουν τις επιχειρήσεις

Εκτός από την εύρεση νέων περιστάσεων κατανάλωσης, όπως με την Kellogg’s, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει την ανάπτυξη νέων προϊόντων, για παράδειγμα, την επιλογή της καλύτερης γεύσης ή της καλύτερης τοποθεσίας για λανσάρισμα, ή μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις για την είσοδο σε μια νέα κατηγορία τροφίμων.

Το ενδιαφέρον για την AI έχει επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας, ίσως μάλιστα να παρουσιάστηκε 5 φορές μεγαλύτερο ενδιαφέρον από προηγουμένως. Εφόσον η επιτόπια έρευνα έγινε δύσκολη εξαιτίας των μέτρων προστασίας, πολλοί στράφηκαν στην ψηφιακή ανάλυση.

Η AI έχει εισέλθει στην επικρατούσα τάση των επιχειρήσεων, λόγω των εξελίξεων στον τομέα των υπολογιστών, των δεδομένων, του λογισμικού ανοιχτού κώδικα και των βελτιωμένων αλγορίθμων. Καθώς οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας, ζωής και διαχείρισης επιχειρήσεων, οι εταιρείες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της AI για να δημιουργήσουν αξία για τους πελάτες και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η ανθρώπινη νοημοσύνη εξακολουθεί σίγουρα να είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων, ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να στρώσει ένα πιο αποδοτικό και εύφορο έδαφος για την οργάνωση στρατηγικών και marketing.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.