25 Απρ 2024
READING

Ο Βίκος, η τάση των non alcoholics και η «μάχη» με το Ζαγόρι

4 MIN READ

Ο Βίκος, η τάση των non alcoholics και η «μάχη» με το Ζαγόρι

Ο Βίκος, η τάση των non alcoholics και η «μάχη» με το Ζαγόρι

Όταν το 1990 δινόταν η άδεια για την πρώτη πηγή της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, ίσως ο ιδρυτής της εταιρείας, Πέτρος Σεπετάς, δύσκολα θα φανταζόταν ότι η εταιρεία του θα διατηρούσε σήμερα τα μεγέθη που διατηρεί στην αγορά, αποτελώντας μαζί με το Ζαγόρι τις δύο κυρίαρχες δυνάμεις στο εμφιαλωμένο νερό.

Η Βίκος κατά την επιχειρηματική της διαδρομή εκτός από το γνωστό σε όλους εμφιαλωμένο νερό, Βίκος, διατηρεί και διαθέτει στην αγορά και μία ακόμα επωνυμία νερού, το Μιτσικέλι, το οποίο προέρχεται από την δεύτερη αδειοδοτημένη πηγή που διατηρεί στα Ιωάννινα, με την ονομασία «Ζαγοροχώρια». Το 2017 προχώρησε στην εξαγορά του 70% της εταιρείας Νατούρα Εμφιαλωτική, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της και το φυσικό μεταλλικό νερό «Υάς».

Μπαίνοντας στην κατηγορία των mixers και λανσάροντας νέες συσκευασίες που θυμίζουν «leaders»

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά, η εταιρεία λάνσαρε φέτος το νέο αναψυκτικό, pink grapefruit, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε και νέες συσκευασίες στην κλασική Βίκος cola, στην Βίκος cola χωρίς ζάχαρη καθώς και στη Βίκος Cola με στέβια. Αυτό που κανείς μπορεί να παρατηρήσει στις νέες συσκευασίες είναι ότι παραπέμπουν σημαντικά σε υπάρχοντα προϊόντα που κυκλοφορούν οι leaders των κατηγοριών cola, δηλαδή η Coca-Cola αλλά και η Green Cola αντίστοιχα στον τομέα της cola με στέβια. Η κίνηση αυτή ως πρωτοβουλία μάρκετινγκ θεωρείται ένας τρόπος να θυμίζουν στην συνείδηση του καταναλωτή κάποια ήδη γνώριμα προϊόντα, ωθώντας τον εκάστοτε υποψήφιο αγοραστή τους να κάνει ευκολότερα την κίνηση στο ράφι και να τα αποκτήσει.

Το βήμα στην κατηγορία των mixers και στο στοίχημα «no alcohol»

Σε ό,τι αφορά την κίνηση να φέρει στην αγορά το αναψυκτικό Pink Grepefruit, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εισάγει την εταιρεία στον τομέα των mixers. Θα θυμίσουμε ότι η green cola για παράδειγμα έχει δημιουργήσει και εκείνη τη δική της σειρά Green Pro Mixers σε συνεργασία με την Καρούλιας και γνωστούς bartenders, που απευθύνονται σε επαγγελματίες, ενώ έχει παρουσιάσει και μία σειρά από mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ).

Διαβάστε ακόμα: Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

Οι συγκεκριμένες ενέργειες από εταιρείες του κλάδου αναψυκτικών έρχονται να απαντήσουν στην ευρύτερη τάση της αγοράς, βάσει της οποίας το καταναλωτικό κοινό που προτιμά τα προϊόντα που περιέχουν ελάχιστο ή και καθόλου αλκοόλ, διαρκώς μεγαλώνει. Πρόσφατη έρευνα της Coca-Cola 3E που αφορά στις τάσεις που επικρατούν στην επιτόπια κατανάλωση, δείχνει ότι το 43% των καταναλωτών απάντησαν πως προτιμούν να καταναλώνουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα ή καθόλου αλκοόλ αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Το συγκεκριμένο ποσοστό σε μελλοντική αναφορά των ερωτηθέντων στην έρευνα, εκτοξεύεται στο 65%, επομένως όλα δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ευρύ μέλλον και σημαντική προοπτική κατά τα επόμενα χρόνια.

H επένδυση των 22 εκατ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγής

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων όπως είναι ο εταιρικός τίτλος της Βίκος Α.Ε. επενδύει αυτή την περίοδο σημαντικά και στον τομέα των εγκαταστάσεων. Γι’ αυτό και πρόσφατα ανακοίνωσε την υλοποίηση επένδυσης συνολικού ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα την οδηγήσει στην επόμενη μέρα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Με τη συγκεκριμένη δαπάνη, όταν αυτή θα ολοκληρωθεί, η Βίκος θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 421.000 φιάλες την ώρα τόσο στον τομέα της εμφιάλωσης νερού, όσο και στον τομέα της εμφιάλωσης αναψυκτικού. Η κίνηση αυτή έρχεται μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο αγοράς, όπου ο έτερος μεγάλος παίκτης, το Ζαγόρι, θα προχωρήσει σε επένδυση 14 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση της δυναμικής εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού και επιτραπέζιου νερού.

Για τη Βίκος προηγήθηκε ένα τριετές επενδυτικό της πλάνο της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο αφορούσε την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα ήρθε να ενισχύσει τη μονάδα εμφιάλωσης στο Πέραμα Ιωαννίνων και να πετύχει την παραγωγική ενδυνάμωση στη μονάδα προπλάσματος πλαστικών φιαλών PET και πωμάτων PE.

Παιχνίδι «στα ίσια» με το Ζαγόρι στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού

Από πλευράς όγκου πωλήσεων, το μερίδιο αγοράς που κατέκτησε το brand Βίκος στο ενδεκάμηνο 2021 ανήλθε στο 17,4%, το νερό Ζαγόρι έχει μερίδιο επίσης 17,4%, ενώ τo εμφιαλωμένο νερό ιδιωτικής ετικέτας έχει μερίδιο 29,6%, όπως προκύπτει από στοιχεία της NielsenIQ. Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία όπως και τα ακόλουθα αφορούν στο σύνολο των σούπερ μάρκετ πανελλαδικά, ενώ σε αυτά υπολογίζεται και η Lidl. Σε επίπεδο πωλήσεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2021, η μάρκα Βίκος παρουσίασε ανάπτυξη πωλήσεων κατά 17,7%, ενώ η κατηγορία εμφιαλωμένου νερού στην αγορά των σούπερ μάρκετ ενισχύθηκε στις πωλήσεις της κατά 5,8%.

Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών, για τη χρήση 2020, ανήλθε σε 73,68 εκατ. ευρώ, έναντι 79,11 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν για τη χρήση του 2020 σε 14,9 εκατ. ευρώ έναντι 13,82 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.