25 Απρ 2024
READING

Τι συμβαίνει με τη Tesla; Ανακλήσεις οχημάτων και προβλήματα λογισμικού

4 MIN READ

Τι συμβαίνει με τη Tesla; Ανακλήσεις οχημάτων και προβλήματα λογισμικού

Τι συμβαίνει με τη Tesla; Ανακλήσεις οχημάτων και προβλήματα λογισμικού

Στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών, για πολλοστή φορά, η Tesla ανακαλεί μια παραγωγή αυτοκινήτων, τα οποία φαίνεται να έχουν εμφανίσει δυνητικά επικίνδυνα χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από οδηγία των αμερικανικών αρχών, η Tesla αναγκάστηκε να ανακαλέσει περίπου 579.000 οχήματα στις ΗΠΑ, για το χαρακτηστικό τους Boombox, που επιτρέπει στους οδηγούς να “παίζουν” ήχους που ακούγονται από το εξωτερικό των αυτοκινήτων.

Λίγες μέρες πριν, ανακάλεσε πάνω από 800.000 οχήματα, εξαιτίας ενός προβλήματος στις ειδοποιήσεις των ζωνών ασφαλείας. Και νωρίτερα, το πρόβλημα ήταν ότι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί θερμότητα ή ζεστό αέρα για να λιώσει τον πάγο ή να αφαιρέσει την υγρασία από μια επιφάνεια του παρμπρίζ, σε σχεδόν 27.000 οχήματα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσίασε λειτουργικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας, ένα σφάλμα λογισμικού προκάλεσε αυθόρμητο άνοιγμα της βαλβίδας που αντλεί θερμότητα, η οποία παγιδεύει και διοχετεύει το ψυκτικό μέσα στον συγκεκριμένο μηχανισμό του αυτοκινήτου. Έτσι, το παρμπρίζ αργούσε σημαντικά να ξεπαγώσει, γεγονός που οδήγησε σε χαμηλότερη ορατότητα και υψηλότερο κίνδυνο σύγκρουσης.

Η Tesla αναγκάστηκε ακόμα να ανακαλέσει ένα χαρακτηριστικό από το πολυσυζητημένο self driving λογισμικό της, το οποίο είχε προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο, που επέτρεπε στα οχήματα να μη σταματούν εντελώς στα στοπ, απλώς να επιβραδύνουν τη ταχύτητά τους. Ο Elon Musk, μέσω ανάρτησης στο Twitter υποστήριξε βέβαια το λογισμικό του, λέγοντας ότι οι ρυθμίσιες του δεν του επίτρεπαν να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας.

Και τα τρία πρόσφατα ζητήματα έχουν επιδιορθωθεί μέσω ενημερώσεων λογισμικού over-the-air.

Ακόμα, στα τέλη Δεκεμβρίου, ανακάλεσε 475.000 αυτοκίνητα λόγω προβλημάτων της κάμερας οπισθοπορείας και του πορτμπαγκάζ, τα οποία εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Ειδικοί αναρωτιούνται αν όλα αυτά υποδηλώνουν ότι κάτι συμβαίνει με την παραγωγή οχημάτων της Tesla και μήπως το λογισμικό δεν είναι πλήρως έτοιμο όταν λανσάρεται. Ακόμη και ο Elon Musk στο τέλος του τετάρτου τριμήνου του 2021, ενώ είχε υποσχεθεί να παραδώσει στην αγορά αυτοκίνητα με πλήρη λειτουργικότητα Self-Driving, μετέφερε τον στόχο του για το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, και η παραγωγή του πολυσυζητημένου φουτουριστικού Tesla Cybertruck, η οποία ανακοινώθηκε το 2019, έχει αναβληθεί μέχρι το 2023.

Διαβάστε επίσης: Μελέτη του MIT διαπιστώνει ότι οι οδηγοί Tesla γίνονται απρόσεκτοι όταν ενεργοποιείται ο αυτόματος πιλότος 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανόν ο Musk να αποσπάται και από άλλα έργα, καθώς κινείται μεταξύ των SpaceX, Neuralink και The Boring Company, αφού συμπεριλαμβάνει στο δυναμικό του τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις, η καθεμία με το δικό της δίκτυο φιλόδοξων εγχειρημάτων. Ένα από τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδιά του είναι ο πύραυλος Starship της SpaceX, ο οποίος θα ταξιδέψει στον Άρη ευελπιστώντας να μεταφέρει την ανθρωπότητα στον κόκκινο πλανήτη.

Ευτυχώς, η Tesla απαντά στις ανησυχίες, οι οποίες έχουν τεθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και σχετίζονται με το κομμάτι της ασφάλειας. Για παράδειγμα το Δεκέμβριο, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές διερεύνησαν μισό εκατομμύριο οθόνες των οχημάτων, οι οποίες επέτρεπαν στους οδηγούς είτε να παίζουν βιντεοπαιχνίδια είτε να περιηγούνται στο διαδίκτυο ενώ το αυτοκίνητο βρισκόταν σε κίνηση, κάτι που η Tesla συμφώνησε να τερματίσει. Παρόλα αυτά η εταιρεία φαίνεται σχετικά ανέγγιχτη από τη σκοπιά του χρηματιστηρίου. Η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε σχεδόν κατά 6% από την τελευταία ανάκληση οχημάτων, παρά τα πρόσφατα δυσάρεστα νέα.

Αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο αν οφείλεται στις ανακλήσεις ή στις κατά καιρούς προβοκατόρικες δηλώσεις και αναρτήσεις του Elon Musk, κάποια μέσα σχολιάζουν ότι η δημοφιλής και πολύτιμη Tesla, που πολλοί χαρακτηρίζουν την Apple της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει αρχίσει να χάνει την υψηλή της θέση στις συνειδήσεις του προοδευτικού κοινού των ΗΠΑ. Πάντως, και μετά από όλες τις ανακλήσεις, τις τελευταίες μέρες το ζήτημα που απασχολεί τα μέσα είναι πού κατέληξε η τεράστια φιλανθρωπική δωρεά, ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων σε μετοχές Tesla, που μόλις αποκαλύφθηκε ότι έκανε ο Elon Musk τον περασμένο Νοέμβριο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.