19 Απρ 2024
READING

H Google ανακοινώνει αλλαγές στην προστασία προσωπικών δεδομένων στις συσκευές Android

4 MIN READ

H Google ανακοινώνει αλλαγές στην προστασία προσωπικών δεδομένων στις συσκευές Android

H Google ανακοινώνει αλλαγές στην προστασία προσωπικών δεδομένων στις συσκευές Android

Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου απασχολεί πολύ το τελευταίο διάστημα, τόσο τους ίδιους τους χρήστες που θέλουν να έχουν επιλογή, όσο τους θεσμούς και τις ρυθμιστικές αρχές που προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες, τις ίδιες τις τεχνολογικές εταιρείες, που θέλουν να βρουν τρόπο να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πολύτιμα δεδομένα, χωρίς να παραβαίνουν τις αρχές απορρήτου· αλλά και τα brands και τους διαφημιστές, των οποίων η δουλειά, χωρίς στοιχεία που μπορούν να τους βοηθήσουν να στοχεύσουν αποτελεσμαστικά τις διαφημίσεις τους, γίνεται, πολύ απλά, δυσκολότερη.

Έτσι, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και οι Αμερικανοί νομοθέτες προχωρούν σε μέτρα δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να ελέγξουν την εξουσία των Big Tech εταιρειών στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, είτε πρόκειται για τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο είτε για στοιχεία που διακινούνται μέσω των clouds των μεγάλων παρόχων ψηφιακών υπηρεσιών, ο κολοσσός Google ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει αλλαγές στις ρυθμίσεις απορρήτου στις εφαρμογές των android συσκευών του.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως η αφύπνιση της Ευρώπης για τα προσωπικά δεδομένα προμηνύει το τέλος του Google Analytics;

Ειδικότερα, το Google αναπτύσσει νέες ρυθμίσεις για τις εφαρμογές των android, που θα αφαιρούν τη δυνατότητα εντοπισμού της δραστηριότητας των χρηστών μέσα στις εφαρμογές – μια αλλαγή που θυμίζει τη δυνατότητα απενεργοποίησης των trackers, που εισήγαγε πέρυσι η Apple για τις συσκευές της, προκαλώντας αναταραχή στη διαφημιστική αγορά και μεγάλο πλήγμα στα έσοδα του Facebook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το Google πρόκειται μέσα στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσει νέες λύσεις για τη συγκέντρωση δεδομένων για τους διαφημιστές, που θα προστατεύουν τους χρήστες και θα περιορίζουν την εμπλοκή τρίτων μερών. Παρόμοιες ρυθμίσεις προσπαθεί να αναπτύξει εξάλλου και για το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να καταργήσει τα cookies τρίτων, που καταγράφουν τη συμπριφορά των χρηστών στο ίντερνετ. Μάλιστα, η εταιρεία εργαζόταν, αναφορικά με το Chrome και τα cookies, στην ανάπτυξη του συστήματος FLOC, το οποίο ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο μήνα ότι εγκαταλείπει, για να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέoυ εργαλείου, του Topics, που θα καταγράφει ανώνυμα τα ενδιαφέροντα των χρηστών.

Σχετικά με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για τα android apps, το Google είπε ότι οι λύσεις που θα αναπτύξει – μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, πάντως – θα επιτρέπουν να δημιουργούνται στοχευμένες διαφημίσεις με βάση τα ενδiαφέροντα των χρηστών, χωρίς όμως να επιτρέπει σε τρίτους να έχουν πρόσβαση στη δραστηριότητά τους μέσα στις εφαρμογές. Ακόμα, θα αναπτύξει εργαλεία που δε θα επιτρέπουν τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων χωρίς οι χρήστες να το γνωρίζουν.

Διαβάστε ακόμα: H ΕΕ θέλει για όλους ένα σύστημα σαν της Apple για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Ωστόσο, πέρα από αυτήν τη θεωρητική περιγραφή, πολύ λίγα συγκεκριμένα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα σχετικά με το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό το νέο σύστημα, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στις τεχνολογικές εταιρείες, κατά βάση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που βασίζονται κατεξοχήν για τα έσοδά τους στη στόχευση των διαφημίσεων που δείχνουν στους χρήστες τους, η οποία ακριβώς χάρη σε αυτά τα προσωπικά δεδομένα είναι εφικτή. Μάλιστα, την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, που ανακοινώθηκαν τα σχέδια για τις αλλαγές, οι μετοχές των Meta, Twitter, Snap και Pinterest σημείωσαν πτώση.

Βέβαια, το Google, αναφερόμενο διακριτικά στις αλλαγές της Apple, είπε ότι η προσέγγισή του δε θα είναι ίδια με αυτήν που ακολουθείται στα iPhones, όπου ο χρήστης επιλέγει με ένα απλό ναι ή όχι αν θέλει να απενεργοποιήσει τους trackers. Θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει τις εταιρείες, σημείωσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν αφού πρώτα βρεθεί «ένα εναλλακτικό μονοπάτι που να διατηρεί την ιδιωτικότητα», αλλά και ότι, εν τω μεταξύ, στα δύο χρόνια που θα μεσολαβήσουν μέχρι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, το Google θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το υπάρχον σύστημα καταγραφής.

Η ταραχή των εταιρειών όπως η Meta, μητρική του Facebook, και άλλων αντίστοιχων, δεν προκαλεί εντύπωση, βέβαια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο βαθμός στον οποίο το Facebook βασιζόταν στα δεδομένα που συγκέντρωνε γι’ αυτό η Apple μέσα από τα iPhones ήταν τέτοιος, που η αλλαγή αυτή από την Apple αναμένεται να του στοιχίσει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν ανακοινώθηκαν οι – για πρώτη φορά τόσο χαμηλές – προβλέψεις των κερδών του για την επόμενη χρονιά, η αξία του Facebook έπεσε κατά τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια και η μετοχή του κατά 26%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.