25 Απρ 2024
READING

Oι τάσεις στα ταξίδια το 2022

3 MIN READ

Oι τάσεις στα ταξίδια το 2022

Oι τάσεις στα ταξίδια το 2022

Μετά από δύο χρόνια κατά το οποία η πανδημία έκανε τα ταξίδια απαγορευτικά ουσιαστικά διεθνώς, και καθώς φαίνεται ότι η παράλλαξη Όμικρον έχει αρχίσει να υποχωρεί, η ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται για πρώτη φορά εδώ και καιρό αισιόδοξη ενόψει ενός θετικότερου καλοκαιριού.

Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού είναι ευοίωνες, και μάλιστα σημειώνεται ότι οι εμβολιασμοί δίνουν επιπλέον αυτοπεποίθηση στους ταξιδιώτες να οργανώσουν το επόμενο ταξίδι  τους ή τις διακοπές τους. Ασφαλώς και παραμένει η αβεβαιότητα και ο φόβος για νέες μεταλλάξεις, καθώς και ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, παρόλ’ αυτά το καλοκαίρι που έρχεται αναμένεται οπωσδήποτε διαφορετικό.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Airbnb πιστεύει ότι έρχεται μια επανάσταση στα ταξίδια – και πώς ετοιμάζεται για αυτήν

Αναφορικά με τις τάσεις που φαίνεται να αναδύονται στον κλάδο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι εμπειρίες και η δημιουργία αναμνήσεων, κάτι που διατυπωνόταν ως προτεραιότητα ήδη από πέρυσι. Φέτος αποδεικνύεται ισχυρή και δείχνει ότι θα επηρεάσει αρκετά τις επιλογές των ταξιδιωτών.

Τι αναμένεται λοιπόν στα ταξίδια:

Αεροπορικά ταξίδια

Οι αλλαγές εδώ δεν αφορούν τις μάσκες, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις τα αεροπλάνα θα μπορούν να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη πληρότητα. Επίσης, καθώς κάθε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν την απαραίτητη έρευνα και προετοιμασία, αν θελουν να επισκεφθούν το εξωτερικό. Οι επιλογές για ένα ταξίδι εκτός συνόρων πάντως θα είναι περισσότερες.

Φιλοξενία

Έπειτα από μια περίοδο που οι κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, ανέβηκαν σημαντικά σε ζήτηση, ως πιο ασφαλείς, φέτος αναμένεται επιστροφή στα ξενοδοχεία. Οι κρατήσεις προβλέπονται περισσότερες, ενώ και τα resorts σε δημοφιλείς τοποθεσίες για διακοπές επίσης βλέπουν περισσότερη κίνηση. Εν τω μεταξύ, και τα ξενοδοχεία στις πόλεις αναπτύσσονται, προσφέροντας δυνατότητες διευρυμένης διαμονής, καθώς αρχίζουν να προσβλέπουν στους ψηφιακούς νομάδες που μένουν για εκτεταμένα διαστήματα σε Airbnb, συνδυάζοντας δουλειά και ταξίδι. Σε αρκετά ξενοδοχεία επίσης υιοθετούνται τεχνολογίες αυτοματισμών, ώστε να υπάρχει όσο γίνεται λιγότερη ανθρώπινη επαφή, όπου είναι δυνατόν, για μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας από τον κορονοϊό.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Lufthansa και άλλοι αερομεταφορείς πετούν με άδεια αεροπλάνα;

Τέλος, η βιωσιμότητα γίνεται προτεραιότητα στα ξενοδοχεία, με προγράμματα ανακύκλωσης νερού, λευκά είδη και amenities από βιώσιμες πηγές, πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Επιστροφή στις πόλεις

Οι άνθρωποι νιώθουν πιο ασφαλείς πλέον να κυκλοφορούν στα πολυπληθή κέντρα των πόλεων, συνεπώς οι ταξιδιώτες ξαναβάζουν τις μεγάλες πόλεις στους προορισμούς τους. Οι κλασικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, ξαναγίνονται δημοφιλείς, όπως δείχνουν οι κρατήσεις. Την επιστροφή στις πόλεις επιβεβαιώνει και το Airbnb, που βλέπει μεγαλήτερη ζήτηση στα αστικά καταλύματα.

Οικογενειακά εκπαιδευτικά ταξίδια

Στο πλαίσιο των εμπειριών με περεχόμενο, και μετά από μια αρκετά μαθήματα χαμένα, οι οικογένειες με παιδιά αναζητούν ταξίδια που μπορούν να προσφέρουν κάτι νέο και χρήσιμο, πέρα από διασκέδαση. Resorts και ταξιδιωτικά γραφεία έχουν πάρει το μήνυμα και προσφέρουν τα ανάλογα πακέτα.

Wellness

Retreats για γιόγκα και διαλογισμό, αλλά και θεραπεία ζευγαριών και προγράμματα σεξουαλικής υγείας αποτελούν πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες τάσεις, καταγράφουν οι New York Times. Είναι σίγουρα ευκολότερο ψυχολογικά για ένα ζευγάρι να πάει διακοπές που περιλαμβάνουν και τέτοια προγράμματα, από το να επιλέξει κατευθείαν έναν θεραπευτή, σχολιάζουν άνθρωποι του χώρου.

Το ταξίδι, η έμφαση σε σημαντικές εμπειρίες, η αλλαγή προτεραιοτήτων, η εύρεση ενός νέου νοήματος στην έννοια των διακοπών, οπωσδήποτε έχουν συμβάλει στην άνοδο αυτών των τάσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.