19 Απρ 2024
READING

Πώς ένα brand μπορεί να μετατρέψει τους πελάτες του σε influencers που το προωθούν

4 MIN READ

Πώς ένα brand μπορεί να μετατρέψει τους πελάτες του σε influencers που το προωθούν

Πώς ένα brand μπορεί να μετατρέψει τους πελάτες του σε influencers που το προωθούν

Το πόσο σημαντικά είναι τα social media για τη δημιουργία ενός αφοσιωμένου κοινού σίγουρα δεν αποτελεί ένα καινοτόμο συμπέρασμα, την εποχή μάλιστα που οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν για τα brands νέα χρηστικά εργαλεία, ώστε να πουλούν τα προϊόντα τους κατετυθείαν μέσα από τις εφαρμογές, καθώς το social commerce ανεβαίνει σε δημοτικότητα και αποτελεί βασικό κομμάτι μιας ολοκληρωμένης omnichannel αγοραστικής εμπειρίας, με αποδεδειγμένο όφελος για τις μάρκες.

Δεν έχει σημασία η βιομηχανία και ο κλάδος στον οποίο δραστηριoποιείται ένα brand. To engagement των χρηστών έχει πάντα μεγάλη αξία, εξού και όλες οι εταιρείες προσπαθούν διαρκώς να βρουν εφευρετικούς τρόπους να μετατρέψουν τους followers τους σε εθελοντές πρεσβευτές του brand τους, που κάνουν πολλά περισσότερα από ένα like στα accounts τους. Αυτός είναι ο στόχος όλων των προωθητικών ενεργειών, όπως giveaways, δημοσκοπήσεις, ψηφοφορίες, livestreams, stories στο Instagram, βιντεάκια στο TikTok. To κλειδί στο όλο concept είναι να χτιστεί μια κοινότητα γύρω από ένα brand, που θα συμμετέχει ενεργά, θα παρακολουθεί, θα δίνει feedback και, κυρίως, θα δημιουργεί οργανικά περιεχόμενο που θα αφορά το brand, απλώς επειδή θέλει, επειδή νιώθει ότι επικοινωνεί με αυτό και ταυτίζεται με τις αξίες του.

Διαβάστε ακόμα: O νέος ρόλος των influencers στην εξέλιξη των brands

Το να νιώθει λοιπόν αυτή η κοινότητα που ενδιαφέρεται για μια μάρκα, ουσιαστικά κομμάτι της, είναι και αυτό που θα την αναδείξει. Για να γίνει αυτό, πρέπει η στρατηγική της να περιλαμβάνει ενέργειες που να ωθούν το κοινό να συμμετάσχει, μικρά σοσιαλμιντιακά events που να είναι μεν συναρπαστικά, αλλά να απαιτούν την ενεργή συμμετοχή του κοινού, των followers για να απογειωθούν.

Μπορεί, για παράδειγμα, ένα brand να οργανώσει διαγωνισμούς βασισμένους στο υλικό, τις φωτογραφίες, λόγου χάρη, που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες· και το βραβείο να είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του νικητή σε μια επόμενη ενέργεια, ή η προβολή του content του από την ίδια τη μάρκα. Το engagement που μπορεί να κερδίσει μια εταιρεία ζητώντας την ουσιαστική εμπλοκή του κοινού του είναι εντυπωσιακό, αρκεί να δείχνει ότι ειλικρινά ενδιαφέρεται για όσα έχουν να του προσφέρουν οι fans του, να αποδεικνύει ότι τους ακούει, τους καταλαβαίνει και δεν τους εκμεταλλεύεται.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι influencers του TikTok είναι οι πωλητές των καταστημάτων

Η ενεργοποίηση του κοινού πρέπει να βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στο συναίσθημα, λένε οι ειδικοί, στην αίσθηση ότι κάτι συναρπαστικό μπορούν να ζήσουν οι followers από τη διάδρασή τους με το brand. Στην ουσία, το κοινό γίνεται πρωταγωνιστής: οι προωθητικές ενέργειες είναι σε αυτήν την περίπτωση η αφορμή για συμμετοχή. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουν content οι ίδιοι οι followers, να μοιραστούν τον ενθουσιασμό τους για την εμπειρία που ζουν μέσα από αυτήν τους την αλληλεπίδραση με την κοινότητα της αγαπημένης τους μάρκας.

Τα μεγάλα fast fashion brands έχουν πολλά τέτοια παραδείγματα με επιτυχημένες social media καμπάνιες να επιδείξουν, χάρη στις οποίες οι πελάτες τους γίνονται πρεσβευτές τoυς, ως ανερχόμενοι influencers που ταγκάρουν το brand ενώ χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους. Έπειτα, το ίδιο το brand τους κάνει πρωταγωνιστές, τους αναδεικνύει μέσα στα δικά του social media, ακόμα και στο site του, κάνοντας το fan base του να νιώθει ότι ανήκει σε αυτήν τη δημιουργική κοινότητα του brand.

Tα oφέλη για τις εταιρείες είναι πολύ περισσότερα από το να δημιουργήσουν λίγο περισσότερο engagement. Χάρη στο αυθεντικό περιεχόμενο των χρηστών αυτών, το κοινό έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα των προϊόντων, με το πώς τα χρησιμοποιούν άνθρωποι σαν τους ίδιους στην κανονική ζωή, πέρα από στημένες καμπάνιες και στρατηγικές. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα, έχει καταγραφεί ότι πλέον το κοινό δεν εμπιστεύεται τους mega influencers, που προωθούν ένα προϊόν βάσει συμβολαίου, παρά ακούν τη γνώμη καθημερινών χρηστών, με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν. Αυτοί είναι, στην πραγματικότητα, οι νέοι, αποτελεσματικοί influencers των brands.

Φυσικά, δεν υπάρχει μια συνταγή που να μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε εταιρεία, σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες. Οι marketers πρέπει να βρουν αυτό που ταιριάζει σε κάθε brand, με βασικό κριτήριο την αυθεντικότητα και τη σαφήνεια. Το κοινό πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί εύκολα τι πρέπει ή μπορεί να κάνει για να εμπλακεί, και να γνωρίζει τι θα κερδίσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.