Οι υψηλές τουριστικές προσδοκίες ανοίγουν και πάλι τα φτερά της Aegean

Σε προσδοκίες για ισχυρές επιδόσεις ενόψει των πρώτων σοβαρών ενδείξεων που σχετίζονται με την τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα αλλά και στο εσωτερικό της χώρας κατά τη φετινή περίοδο, οδηγείται τόσο η Aegean όσο και αρκετές ακόμα επιχειρήσεις, των οποίων η δραστηριότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με τον τουρισμό.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η πορεία της Aegean και οι προοπτικές που διαφαίνονται για τη φετινή χρονιά και από την τιμή της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, αυτήν την περίοδο η τιμή της μετοχής κινείται διαρκώς ανοδικά, έχοντας φτάσει στο χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου τα 6,23 ευρώ το απόγευμα της Τρίτης με αύξηση κατά 2,13%, όταν η τελευταία φορά που η μετοχή της είχε αγγίξει αυτά τα επίπεδα ήταν τον Μάρτιο του 2020, στο κατώφλι εκδήλωσης της πανδημίας.

Ενδεικτική μάλιστα του ευρύτερου κλίματος που θα επηρεάσει τόσο τον τουρισμό όσο και τις αερομεταφορές είναι και η τοποθέτηση των αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν την περαιτέρω εξασθένιση της μετάλλαξης Όμικρον, γεγονός που αναμένεται ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε ευρύτερη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και στην ενίσχυση της ταξιδιωτικής κίνησης.

Η μεγάλη ιδιωτική επένδυση των 6,5 δισ. ευρώ

Η Aegean το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε δραστικές κινήσεις για την αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών της. Υπενθυμίζουμε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου του 2020 και πριν ακόμα εκδηλωθεί το πρώτο κρούσμα πανδημίας στην Ελλάδα – το πρώτο γνωστό κρούσμα ήταν στις 26 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους – η Aegean παρουσίαζε τα νέα αεροπλάνα της οικογένειας Airbus 320neo και Airbus 321neo, προαναγγέλλοντας την προμήθεια 46 από αυτά τα επόμενα χρόνια. Το συνολικό ύψος της παραγγελίας ανήλθε στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Lufthansa και άλλοι αερομεταφορείς πετούν με άδεια αεροπλάνα;

Το διάστημα της πανδημίας που ήρθε σχεδόν αμέσως μετά τη συγκεκριμένη εμβληματικού χαρακτήρα επενδυτική κίνηση, δεν άφησε το περιθώριο να εξελιχθεί κατά το αρχικό χρονοδιάγραμμα η συγκεκριμένη επένδυση. Μάλιστα, η Aegean είχε προαναγγείλει ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων αεροσκαφών επρόκειτο να αυξηθεί σε 58 έως και το 2025, με την αεροπορική εταιρεία να έχει το δικαίωμα προσθήκης ακόμα 12 αεροπλάνων στο δυναμικό της.

Ωστόσο, τα δεδομένα της πανδημίας άλλαξαν το πλάνο αυτό. Με βάση τον νεότερο προγραμματισμό, για το 2022 είναι προγραμματισμένες 12 παραδόσεις Airbus NEO, το 2023 επιπλέον 10 αεροσκαφών, το 2024 ακόμα 8 αεροσκαφών, το 2025 3 αεροσκαφών και το 2026 επιπλέον 4, με τον συνολικό τους αριθμό το 2026 να φτάνει τα 46 αεροπλάνα, που θα απαρτίζουν τον στόλο της εταιρείας μαζί με αυτά που ήδη έχει παραλάβει η εταιρεία.

Τα νέα αεροπλάνα φέρνουν αυξημένη χωρητικότητα καθισμάτων ανά αεροσκάφος καθώς και σειρά ψηφιακών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, οι αναβαθμισμένες μηχανικές τους ικανότητες δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να πετάει και σε νέους προορισμούς, ενώ τα νέα αεροσκάφη υπολογίζεται ότι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση καυσίμων κατά 15%, μειώνοντας ταυτόχρονα και το αποτύπωμα του ομίλου Aegean.

Στις κινήσεις προς υλοποίηση που έχει προγραμματίσει η εταιρεία έως και τον φετινό Απρίλιο είναι τα νέα αναβαθμισμένα lounges αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια Αθήνα, νέα εξυπηρέτηση πελατών στον αέρα, εξέλιξη και αναβάθμιση υπηρεσιών αλλά και εμφάνισης των ιστοσελίδων, επιτάχυνση ανανέωσης του στόλου και σειρά άλλων κινήσεων.

Η επένδυση στην τεχνολογία και στην παροχή υπηρεσιών WiFi

Πρόσφατα, διαβλέποντας τις προοπτικές της φετινής σεζόν αλλά και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την επένδυσή της στα συγκεκριμένα αεροπλάνα, η Aegean προέβη στην απόφαση να προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στην ταξιδιωτική εμπειρία των επιβατών της, παρέχοντας σύνδεση Wi-Fi στα νέα αεροπλάνα Airbus 320 και 321neo που απαρτίζουν τον στόλο της. Η παροχή προς τους επιβάτες προσφέρει δωρεάν πλοήγηση στο διαδίκτυο για τα 10 πρώτα λεπτά, ενώ στη συνέχεια η υπηρεσία είναι χρεώσιμη αναλόγως με το πακέτο που θα επιλέξει ο κάθε επιβάτης ανάμεσα στα διαθέσιμα. Η συγκεκριμένη επένδυση από πλευράς της Aegean με την προσθήκη του προαναφερόμενου τεχνολογικού εξοπλισμού στα νέα αεροπλάνα έρχεται να αναδείξει την επενδυτική διάθεση που υφίσταται από πλευράς του ομίλου. Την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ανέλαβαν η Inmarsat Aviation και η Deutche Telecom.

Στον τομέα των οικονομικών επιδόσεων, η Aegean όπως ήταν αναμενόμενο κατάφερε να ανακάμψει σημαντικά στο εννεάμηνο του 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, καθώς τα έσοδά της ανήλθαν στα 486,8 εκατ. ευρώ έναντι 342,5 εκατ. ευρώ το 2020, με EBITDA 157,2 εκατ. ευρώ από ζημιογόνο που ήταν το σχετικό αποτέλεσμα του 2020 με -47,1 εκατ. ευρώ.

Σταδιακά αυξανόμενη η κίνηση των αεροπλάνων στην Ελλάδα

Σχετικά με την αεροπορική κίνηση στη διάρκεια του 2021, αυτή ήταν μειωμένη σε σχέση με το συγκρίσιμο 2019 για το σύνολο του έτους, καθώς στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2019 οι πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών ήταν συνολικά 526.155 στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ το 2021 στην ίδια χρονική περίοδο ήταν μειωμένες κατά 27% στις 384.284. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αεροπορική αγορά άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά στη διάρκεια του περασμένου έτους, με θετική μεταβολή στον αριθμό των πτήσεων της τάξεως του 51,5% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2020.

Και φέτος η εικόνα θα είναι σημαντικά πιο βελτιωμένη εάν κανείς αναλογιστεί το γεγονός ότι ήδη υφίσταται σημαντικός αριθμός προκρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα, τόσο για την περίοδο του Πάσχα, όσο και για την περίοδο του καλοκαιριού.