22 Ιαν 2025
READING

Οι τάσεις του performance marketing το 2022

6 MIN READ

Οι τάσεις του performance marketing το 2022

Οι τάσεις του performance marketing το 2022

Η πανδημία του Covid-19 επιτάχυνε πλήθος αλλαγών, μεταξύ των οποίων είναι και η άνοδος του ψηφιακού κόσμου. Οι δυνατότητες που προσφέρει το Internet άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που οι καταναλωτές αναζητούν και αγοράζουν προϊόντα, όπως επίσης άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται και πωλούνται τα προϊόντα αυτά. Χάρη στο internet, οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν συνεχώς δεδομένα και να βελτιστοποιούν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες, με σκοπό τη μέγιστη απόδοση. Αυτό είναι το λεγόμενο performance marketing.

Το Performance Marketing έχει μεταβάλει ριζικά τον τρόπο που οι εταιρείες διαφημίζουν και πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μετράται η επιτυχία των καμπανιών marketing. Πλέον, μπορούν να μετρηθούν από την απήχηση του brand μέχρι το ποσοστό μετατροπής μιας διαφήμισης. Αυτή η νέα εποχή του data-driven marketing προσφέρει στις εταιρείες πολύτιμα στοιχεία για την απόδοσή τους και βοηθάει της εταιρείες να βελτιστοποιούν τις καμπάνιες τους και να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.

Τι είναι το performance marketing;

Το performance marketing αναφέρεται σε εκστρατείες marketing όπου τα αποτελέσματα είναι πλήρως ανιχνεύσιμα. Ορισμένοι influencers χρησιμοποιούν τον όρο “performance marketing” για να αναφερθούν συγκεκριμένα στην πληρωμή με βάση τα αποτελέσματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν ένας influencer λέει στο κοινό να χρησιμοποιήσει τον κωδικό του για έκπτωση κατά την διαδικτυακή αγορά από μια συγκεκριμένη εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

Η διάκριση μεταξύ της performance και της παραδοσιακής διαφήμισης εντοπίζεται στην απόδοση. Ένα billboard μπορεί να προκαλέσει αύξηση των πωλήσεων, αλλά δεν μπορεί να εντοπιστεί και να διευκρινιστεί με βεβαιότητα αν οι νέοι πελάτες είδαν όντως το billboard. Η ψηφιακή διαφήμιση προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, δεδομένου ότι γνωρίζει πόσοι άνθρωποι είδαν τη διαφήμιση και πόσοι έκαναν κλικ σε αυτήν για να μεταβούν σε μια σελίδα προορισμού ή έναν ιστότοπο. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι clicks, εγγραφές/sign ups ή μετατροπές/conversions.

Το Performance Marketing έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, χάρη στις νέες τεχνολογίες και στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών. Στην σημερινή πραγματικότητα που η επίδοση έχει μεγάλη σημασία, το digital marketing έχει να κάνει με την στόχευση των σωστών ανθρώπων, τη σωστή χρονική στιγμή και τον σωστό τύπο συσκευής.

Διαβάστε επίσης: Οι 12 τάσεις που θα είναι must στο κόσμο του retail για το 2022

Παρακάτω αναλύονται ορισμένες από τις βασικές τάσεις του 2022, οι οποίες θα επηρεάσουν και θα μεταβάλουν το performance marketing και είναι σημαντικό οι εταιρείες να λάβουν υπ’ όψιν.

  1. Influencer Marketing και TikTok

Το influencer marketing έχει αναπτυχθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει ήδη γίνει αδιαπραγμάτευτο μέρος κάθε καλής στρατηγικής marketing.Το 93% των Αμερικανών marketers έχει χρησιμοποιήσει στις στρατηγικές του το influencer marketing, ενώ τα brands αναμένεται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους για influencer marketing μέσα για το 2022. Σημαντικά αναπτύσσεται επίσης η τάση των micro-influencers.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί να οδηγήσει το influencer marketing σε πραγματικές πωλήσεις;

Ακόμα, οι influencers δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε προϊόντα B2C ή DTC. Κάθε κλάδος B2B έχει ειδικούς στον τομέα τους που μιλούν σε συνέδρια, δημοσιεύουν άρθρα και έχουν καθιερώσει τα εμπορικά τους σήματα στο διαδίκτυο. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι μάρκες είναι να θέσουν τις βάσεις για αυτή την τάση αναζητώντας τους influencers του κλάδου τους και εντοπίζοντας εκείνους που ταιριάζουν περισσότερο στο brand.

  1. Η ανάπτυξη του μοντέλου DTC

Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε επίσης την ανάπτυξη της τάσης DTC (direct-to-consumer). Οι μάρκες έχουν κατανοήσει την ιδέα ότι η αποστολή προϊόντων απευθείας στους πελάτες αντί της πώλησης μέσω τρίτων μπορεί να δημιουργήσει πιο εξατομικευμένες συνδέσεις με τους καταναλωτές και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικερδής.

Πολλές εταιρείες DTC, όπως η Blue Apron ή η Dollar Shave Club, επίσης χρησιμοποιούν μοντέλα που βασίζονται σε συνδρομές, όπου τα προϊόντα εμφανίζονται στην πόρτα του καταναλωτή σε τακτική βάση χωρίς να χρειάζεται ο ίδιος να κάνει κάτι.

Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης DTC από τις μάρκες δίνει περισσότερο έλεγχο στο εμπορικό σήμα και στην εικόνα του. Μπορεί μια μάρκα να μην μπορεί να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο το προϊόν της εμφανίζεται σε κάθε κατάστημα σε όλη τη χώρα, μπορεί ωστόσο να ελέγξει την εμφάνιση και την αισθητική της σελίδας πωλήσεων του Amazon ή του προσωπικού της ιστότοπου.

Διαβάστε επίσης: 6 τάσεις για τα Direct To Consumer brands το 2022

Όπως και το influencer marketing, η δημιουργία μιας στρατηγικής DTC δεν είναι κάτι εντελώς απλό να εφαρμοστεί. Το πρώτο βήμα για τις εταιρείες είναι να εξετάσουν τα τρέχοντα κανάλια πωλήσεων και το δίκτυο διανομέων τους και να οργανώσουν ένα πλάνο με τους πόρους που διαθέτουν. Έπειτα απαιτούνται πιλοτικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα του DTC στην εκάστοτε επιχείρηση.

  1. Η άνοδος της διαφήμισης μέσω podcast

Τα podcasts φαίνεται πως έχουν μεγάλη σημασία, με το 37% των Αμερικανών να ακούει podcasts μηνιαίως, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια καταναλωτές στις ΗΠΑ. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, καθώς το 49% Αμερικανών 12-34 ετών, ακούν τουλάχιστον ένα podcast το μήνα, ενώ και σχεδόν το 1/4 όλων των καταναλωτών 55+ στις Ηνωμένες Πολιτείες ακούν podcasts μηνιαίως.

Αυτοί που ακούν 10,5 ώρες κάθε εβδομάδα ονομάζονται “Super Listeners” και έχει αποδειχθεί ότι αυτοπροσδιορίζονται ως πιο δεκτικοί στις διαφημίσεις σε σχέση με τους περιστασιακούς ακροατές. Δίνουν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στη διαφήμιση όταν ο ομιλητής του podcast διαβάζει το διαφημιστικό μήνυμα.

Συνεπώς, θα ήταν πολύ χρήσιμο για ορισμένες εταιρείες να ασχοληθούν με τη δημιουργία ενός δικού τους podcast. Τα podcasts μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία για την δημιουργία πιο στενών δεσμών με τους καταναλωτές και την ενίσχυσης της μοναδικότητας ενός brand. Παράλληλα μπορούν να προσελκύσουν νέους πελάτες και να μεταβιβάσουν τα μηνύματα της εταιρείας με έναν ανάλαφρο και ενδιαφέροντα τρόπο.

  1. Το απόρρητο των δεδομένων της Apple

Η Apple συντάραξε τον κόσμο του performance marketing όταν ανακοίνωσε αλλαγές στην ενημερωμένη έκδοση του Απριλίου 2021 που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο το Facebook λαμβάνει και να επεξεργάζεται δεδομένα μετατροπής από εργαλεία όπως το Facebook Pixel. Έδωσε στους χρήστες μια συνειδητή επιλογή στις προτιμήσεις τους για την κοινοποίηση των προσωπικών δεδομένων. Χωρίς πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, οι στοχευμένες διαφημίσεις γίνονται πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.

Διαβάστε επίσης: Πώς τα προσωπικά δεδομένα που μοιράζονται οικειοθελώς οι καταναλωτές αλλάζουν το marketing

Οι μάρκες θα πρέπει να εξισορροπήσουν τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τον σεβασμό των αιτημάτων προστασίας της ιδιωτικής ζωής και είναι γεγονός ότι οι διαφημίσεις θα επηρεαστούν. Οι μάρκες, λοιπόν, μπορούν να επενδύσουν σε νέα κανάλια performance marketing που δεν απαιτούν πρόσβαση σε δεδομένα, όπως το marketing με influencers και η παλιά καλή διαφήμιση μέσω podcast. Όσον αφορά την διατήρηση της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων διαφημίσεων, οι εταιρείες να χτίσουν σχέσεις και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών.

Ανάγκη αναβάθμισης της στρατηγικής marketing

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πολλές τάσεις του performance marketing που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά, όμως είναι τάσεις που μπορούν να έχουν βαθύτατο αντίκτυπο σε μια επιχείρηση. Οι εταιρείες που δεν είναι προετοιμασμένες να εφαρμόσουν ταχέως αναπτυσσόμενες στρατηγικές, όπως το influencer marketing, τις διαφημίσεις podcast ή το lead nurturing με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, θέτουν σε κίνδυνο της επίδοση και την απήχηση στους καταναλωτές.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.