23 Απρ 2024
READING

Nestlé και Unilever απαντούν στις κατηγορίες για greenwashing

5 MIN READ

Nestlé και Unilever απαντούν στις κατηγορίες για greenwashing

Nestlé και Unilever απαντούν στις κατηγορίες για greenwashing

Η έκθεση του NewClimate Institute σε συνεργασία με το Carbon Market Watch αξιολόγησε τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των  δεσμεύσεων 25 παγκόσμιων εταιρειών για το περιβάλλον. Το συμπέρασμα είναι ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι δεσμεύσεις δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη εφόσον δεν γίνονται τα απαραίτητα για την επίτευξή τους.

Στον τομέα των τροφίμων, η έκθεση έβαλε στο μικροσκόπιο τις εταιρείες Unilever και Nestlé και τα ευρήματά της δεν ήταν καθόλου θετικά. Τόσο η Nestlé όσο και η Unilever έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το αντίστοιχο αποτύπωμα άνθρακα στο καθαρό μηδέν.

Η Unilever έχει αναλάβει τρεις κύριες δεσμεύσεις για το κλίμα. Να επιτύχει μηδενικές εκπομπές από τις δραστηριότητες της ίδιας έως το 2030, να μειώσει στο μισό τις εκπομπές που προέρχονται από την αλυσίδα αξίας των προϊόντων ανά καταναλωτική χρήση έως το 2030 και να επιτύχει καθαρό μηδενισμό σε όλη την αλυσίδα αξίας της έως το 2039. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ως βραχυπρόθεσμο στόχο τη μείωση των λειτουργικών εκπομπών κατά 70% έως το 2025 σε σχέση με το 2015. Η Nestlé έχει δηλώσει ότι θα μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και θα φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Η έκθεση των NewClimate Institute και Carbon Market Watch είχε ως στόχο να θέσει τις επιχειρήσεις προ των ευθυνών τους για τις κλιματικές τους αξιώσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι που έχουν θέσει και οι δύο εταιρείες έχουν πολύ χαμηλή ακεραιότητα. Η έκθεση τονίζει ότι ο καθορισμός ασαφών στόχων δεν οδηγεί πουθενά χωρίς πραγματική δράση και μπορεί να έχει ακόμα και αρνητικο αντίκτυπο, ειδικά αν παραπλανεί το κοινό.

Οι κατηγορίες προς τη Unilever και τη Nestlé

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, υποδεικνύει ότι η Nestlé μπορεί να παραποιεί τους αριθμούς στον χάρτη πορείας της για το κλίμα. Οι στόχοι της Nestlé περιλαμβάνουν στόχους μείωσης των εκπομπών κατά 20% έως το 2025 και κατά 50% έως το 2030, σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 2018. Αυτό δεν συνάδει σαφώς με τις πληροφορίες που παρουσιάζει η Nestlé στη δική της δημοσίευση του χάρτη πορείας προς το καθαρό μηδέν.

Με μια προσεκτική ανάλυση της προγραμματισμένης πορείας της Nestlé και των στόχων για συγκεκριμένες πηγές εκπομπών προκύπτει η ερμηνεία ότι ο στόχος της Nestlé για το 50% έως το 2030 μπορεί να εκτιμηθεί σε σχέση με ένα σενάριο στο οποίο ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο πώς λειτουργούν τα πράγματα στις επιχειρήσεις και τον πλανήτη και εξετάζονται μόνο επιλεγμένες πηγές εκπομπών. Το σενάριο αυτό για τα μελλοντικά πρότυπα δραστηριότητας υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει καμία σημαντική αλλαγή στις στάσεις και τις προτεραιότητες των ανθρώπων ή καμία σημαντική αλλαγή στην τεχνολογία, την οικονομία ή τις πολιτικές, έτσι ώστε να αναμένεται ότι οι κανονικές συνθήκες θα παραμείνουν αμετάβλητες. Με λίγα λόγια, δεν αποτελεί κάτι ρεαλιστικό.

Διαβάστε επίσης: Η Nestlé επενδύει 1,29 δις. δολάρια για την υποστήριξη της αναγεννητικής γεωργίας

Ακόμα, η έκθεση επικρίνει το γεγονός ότι τόσο η Nestlé όσο και η Unilever αποτυγχάνουν να προσδιορίσουν καθορισμένους στόχους για το ποιες μειώσεις θα επιτευχθούν στο πλαίσιο των δικών τους δραστηριοτήτων ή των προγενέστερων και μεταγενέστερων αλυσίδων αξίας τους. Ο στόχος της Nestlé για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 παραμένει ασαφής λόγω της ελλιπούς κάλυψης του πεδίου εφαρμογής και της απουσίας καθορισμένου στόχου για τις δικές της μειώσεις εκπομπών. Επίσης, η Unilever έθεσε έναν στόχο καθαρού μηδενισμού έως το 2039 που καλύπτει όλα τα πεδία εκπομπών, αλλά δεν έχει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών που να καλύπτουν τις δικές της κατηγορίες εκπομπών.

Εξετάζοντας την αλυσίδα αξίας της Unilever, η έκθεση υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η συμπερίληψη των εκπομπών κατά τη φάση της χρήσης (για παράδειγμα, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα πλυντήρια ρούχων των καταναλωτών που αγοράζουν απορρυπαντικά της Unilever) είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα επιτεύγματα μείωσης της εταιρείας θα μπορούσαν να υπερτιμηθούν. Δεδομένου ότι το 65% του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων της Unilever αποτελείται από εκπομπές στη φάση της χρήσης, η Unilever θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχει επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις στις εκπομπές της λόγω των δράσεων που αναλαμβάνουν άλλοι φορείς για την απαλλαγή από τον άνθρακα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών.

Διαβάστε επίσης: Η Unilever θα δοκιμάσει ετικέτες αποτυπώματος άνθρακα στα προϊόντα της με κίνδυνο το “greenwashing”

Οι παραπλανητικοί ή υπερβολικοί ισχυρισμοί μπορεί να έχουν συνέπειες και να οδηγήσουν στην παραπλάνηση τόσο των καταναλωτών όσο και των ρυθμιστικών αρχών που είναι κεντρικές για την καθοδήγηση της στρατηγικής τους κατεύθυνσης. Η έκθεση τονίζει την απαίτηση για αυξημένη ρύθμιση και την ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς να αναλάβουν δράση ώστε να μπει τέλος στο greenwashing.

Διαβάστε επίσης: Οι μάρκες πρέπει να αρχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για βιωσιμότητα

Η απάντηση της Unilever και της Nestlé

Τόσο η Unilever όσο και η Nestlé έσπευσαν να υπερασπιστούν το ιστορικό τους όσον αφορά τη δράση για το κλίμα, τονίζοντας παράλληλα τη δέσμευσή τους για διαφάνεια και εξωτερικό έλεγχο.

Η Unilever τόνισε τη διαφωνία της για ορισμένα στοιχεία της έκθεσης, αλλά και ότι δίνει τη δέουσα σημασία στα αποτελέσματα ώστε να εξελίξει ουσιαστικά την προσέγγισή της. Επεσήμανε, επίσης, το γεγονός ότι οι δύο στόχοι της για το 2030 είναι και οι δύο εγκεκριμένοι και ότι αυτοί και η προσέγγισή της περιγράφονται λεπτομερώς στο σχέδιο δράσης. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η Unilever έχει λάβει βαθμολογία “Α” για τις κλιματικές επιδόσεις της από το CDP, έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθά τις εταιρείες και τις πόλεις να γνωστοποιούν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις.

Σε μια ελαφρώς πιο αιχμηρή αντεπίθεση, η Nestlé, δήλωσε ότι το έργο του NewClimate Institute στερείται κατανόησης της προσέγγισής της και περιέχει σημαντικές ανακρίβειες. Η εταιρεία τόνισε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ δήλωσε ότι παραμένει επικεντρωμένη στην επίτευξη των δημόσιων φιλοδοξιών της τώρα και στο μέλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.