Η καμπάνια της P&G για την ισότητα στο νοικοκυριό

Έμφαση στο ζήτημα της ισότητας στις δουλειές του νοικοκυριού θέλει να δώσει η νέα καμπάνια της Procter & Gamble, με το γνωστό brand του απορρυπαντικού Ariel.

Πρόκειται για την πέμπτη έκδοση της επιτυχημένης καμπάνιας που τρέχει η Ariel Ινδίας εδώ και επτά χρόνια, με τίτλο #ShareTheLoad, και που επικεντρώνεται επίσης στην ισότητα μέσα στο σπίτι και το μοίρασμα στις δουλειές του σπιτιού. Σε αυτήν την έκδοση, η Ariel δημιούργησε την ταινία #SeeEqual, που θέτει εκ νέου στους άντρες το ζήτημα της ανισότητας. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το brand φωτίζουν μια άδικη πραγματικότητα, καθώς αποκαλύπτεται ότι το 80% των γυναικών πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους μπορούν να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες μέσα στο σπίτι, αλλά απλώς αρνούνται. Η ταινία προσπαθεί να απεικονίσει τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου η γυναίκα προσπαθεί να αντισταθεί στην ανισότητα και ο άντρας παράλληλα προσπαθεί να εξελιχθεί.

Η καμπάνια #ShareTheLoad ξεκίνησε το 2015, με το ερώτημα αν η μπουγάδα είναι αποκλειστικά δουλειά της γυναίκας, και έκτοτε η Ariel με δημιουργικό τρόπο προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα στερεότυπα των έμφυλων ρόλων. Μάλιστα, τραβά κάθε χρόνο το ενδιαφέρον, ενώ το 2016 διακρίθηκε και με διεθνή βραβεία διαφήμισης.

Διαβάστε ακόμα: H P&G μπαίνει στο metaverse με τον digital κόσμο BeautySphere

Εξάλλου, η P&G έχει ξαναδείξει ενεργά το ενδιαφέρον της για το θέμα. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχε λανσαριστεί μια καμπάνια γύρω από τα προϊόντα Swiffer και το απορρυπαντικό για τα πιάτα Dawn, με τίτλο «Come Clean to Close the Chore Gap» («Ξεκαθάρισμα για να κλείσουμε το κενό της αγγαρείας»), που ήταν μάλιστα κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διαφημιστική ταινία.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, η P&G είχε δημιουργήσει ένα ειδικό website και καλούσε τους καταναλωτές να εγγραφούν. Για κάθε εγγραφή, η εταιρεία δώριζε προϊόντα καθαρισμού σε οικογένειες που είχαν ανάγκη, ενώ με την εγγραφή τους στο site, γίνονταν μέλη του προγράμματος ανταμοιβής και μπορούσαν να βρουν tips και χρήσιμες πληροφορίες.

Η καμπάνια ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του προγράμματος της P&G 2021 Acts of Good in 2021, που στόχο είχε να προωθήσει την ισότητα και τη συμπερίληψη. Το πιο ενδιαφέρον ήταν η έρευνά της, που έδωσε σημαντικά στοιχεία για τη σύγχρονη πραγματικότητα στα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 65% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, οι περισσότερες δουλειές του σπιτιού γίνονται από ένα μόνο μέλος. Μέσα στην πανδημία, οι υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι αυξήθηκαν, ενώ το 63% των γυναικών λένε ότι εκείνες έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη του νοικοκυριού, αφιερώνοντας περίπου 100 ώρες τον χρόνο παραπάνω από τους άντρες, σε δραστηριότητες όπως το καθάρισμα.

Υπήρχε μάλιστα και το αισιόδοξο στοιχείο ότι μέσα στην πανδημία, που οι οικογένειες πέρασαν περισσότερο χρόνο μαζί και όλα τα μέλη αντιλήφθηκαν τον κόπο που απαιτείται στις δουλειές του σπιτιού, βελτιώθηκε η ισότητα στο σπίτι.

Διαβάστε ακόμα: Η ένταξη και η ισότητα είναι επιτακτική ανάγκη για το marketing

Αυτός ο προσανατολισμός στις καμπάνιες της P&G αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τού πώς τα brands μπορούν να αφουγκραστούν την εποχή τους, να πάρουν θέση σε κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους καταναλωτές και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη και τη δημοτικότητά τους για να επικοινωνήσουν μηνύματα που ευαισθητοποιούν και ίσως κινητοποιούν το κοινό.

Παράλληλα, η οργανωμένη στρατηγική προώθησης της P&G αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση του προϋπολογισμού της για το marketing κατά 7% τη χρονιά που πέρασε, καθώς ο κολοσσός βγαίνει ενισχυμένος από την πανδημία, ειδικά με τις διαδικτυακές πωλήσεις των προϊόντων για το σπίτι να έχουν εκτοξευθεί, παρόλες τις αυξήσεις στις τιμές, εξαιτίας του πληθωρισμού. Η ζήτηση για καθαριστικά προϊόντα μέσω των e-commerce είναι μια τάση που η εταιρεία αναγνωρίζει ως πολύ ισχυρή, ενώ τα εδραιωμένα brands της αποδεικνύνουν ότι παραμένουν σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.