26 Απρ 2024
READING

Το άλμα του Μασούτη στο 1 δισ. και οι νέες ισορροπίες στην αγορά

4 MIN READ

Το άλμα του Μασούτη στο 1 δισ. και οι νέες ισορροπίες στην αγορά

Το άλμα του Μασούτη στο 1 δισ. και οι νέες ισορροπίες στην αγορά

Σε μία περίοδο που καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευρύνει το δίκτυο καταστημάτων, τις περιοχές στις οποίες διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα αλλά και να μεγαλώσει ταυτόχρονα τον τζίρο και τα οικονομικά του μεγέθη βρίσκεται ο Μασούτης.

Η επιχείρηση της Βορείου Ελλάδος επιδιώκει να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην αγορά και να τοποθετηθεί όσο πιο κοντά γίνεται στην πρώτη τετράδα των παικτών, όπου ο Σκλαβενίτης σε επίπεδο εταιρείας στην Ελλάδα, ως Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, έγραψε το 2021 τζίρο 3,44 δισεκατομμύρια ευρώ, από 3,28 δις το 2020, η ΑΒ Βασιλόπουλος από τα 2,02 δις ευρώ του 2020, φέρεται κατά πληροφορίες να έχει απωλέσει τζίρο κοντά στο 4% το 2021, η Lidl και αυτή με βάση το ρεπορτάζ κινήθηκε πτωτικά την περασμένη χρονιά, κάτι που συνέβη και με τα My market, τα οποία ωστόσο ευνοήθηκαν σε επίπεδο χονδρικής από τα Metro Cash & Carry που ανήκουν στον ίδιο όμιλο, με αποτέλεσμα τα ενοποιημένα αποτελέσματα να παρουσιάζουν θετική εικόνα, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της λιανικής και των My market.

Σειρά επαφών με παίκτες του μεσαίου χώρου μέχρι να «κάτσει» η μπίλια

Το τελευταίο διάστημα η Μασούτης προχώρησε σε σειρά επαφών με αρκετές αλυσίδες του μεσαίου χώρου, δύο εκ των οποίων μάλιστα βρέθηκαν ακέφαλες λόγω απώλειας των ιδρυτών τους, ενώ εδρεύουν αμφότερες στην Αττική. Στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα η Δ. Μασούτης Α.Ε. προέκυψε η καταρχήν συμφωνία με την αλυσίδα καταστημάτων SYNKA, η έδρα της οποίας βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης. Και αναφέρουμε τη λέξη «καταρχήν», δεδομένου ότι την τύχη της συμφωνίας καλούνται να εγκρίνουν τελικά οι πολυάριθμοι μέτοχοι του SYNKA την προσεχή Κυριακή 20 Φεβρουαρίου. Ανάλογες κινήσεις είχε επιδιώξει και κατά το παρελθόν ο Μασούτης, ερχόμενος σε επαφές με αλυσίδες τόσο στην Πελοπόννησο, όπου ήδη έχει ξεκινήσει να επεκτείνεται με τη δημιουργία καταστημάτων στην Πάτρα, όσο και στα Ιωάννινα με μικρότερες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν θετική έκβαση οι σχετικές συζητήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τα σούπερ μάρκετ άνω των 2.500 τμ. καθορίζουν τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά

Αυτήν τη στιγμή Μασούτης έχει συμφωνήσει με τον SYNKA να δημιουργήσει μία κοινή εταιρεία με ποσοστό μοιρασμένο 50-50 μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι ο SYNKA αποτελεί μία συνεταιριστική και ταυτόχρονα πολυμετοχική επιχείρηση, που απαρτίζεται από 5.897 μετόχους. Kαι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εύκολα μπορεί στην προσεχή γενική συνέλευση, μέρος των μετόχων αυτών να συσπειρωθεί και να ταχθεί ενάντια στη συμφωνία του Μασούτη με τη διοίκηση του SYNKA, η οποία απαρτίζεται από τον πρόεδρο της επιχείρησης, Απόστολο Αλεξάκη και τον αντιπρόεδρο και γιο του, Δημήτρη Αλεξάκη.

Μοντέλο Σκλαβενίτη – Χαλκιαδάκη

Το συγκεκριμένο σχήμα έρχεται ουσιαστικά να λειτουργήσει με το μοντέλο που λειτουργεί ο Σκλαβενίτης επίσης στην Κρήτη. Η βασική διαφορά είναι ότι ο Σκλαβενίτης διατηρεί ποσοστό πλειοψηφίας στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης με έδρα το Ηράκλειο. Στην πράξη όμως ο Μασούτης θα έχει τα οφέλη του δικτύου του SYNKA στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου όπως είναι μεταξύ άλλων η Τήνος ή η Κέρκυρα όπου διατηρεί παρουσία η κρητική αλυσίδα. Ωστόσο, οι ταμπέλες στα καταστήματα παραμένουν ως έχουν μέχρι νεοτέρας, χωρίς να υπάρξει αλλαγή σε ταμπέλες με την ένδειξη «Μασούτης». Μάλιστα για να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία ο SYNKA προχώρησε στην απόσχιση του κλάδου λιανικής από αυτόν της χονδρικής, δημιουργώντας την εταιρεία, ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. Αυτή θα αποτελέσει και το όχημα της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Τι τζιράρουν οι δύο επιχειρήσεις – Η είσοδος Μασούτη στο «κλαμπ» του 1 δισ.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών το 2021 για τη Μασούτης κινήθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα πωλήσεων με εκείνα του 2020. Θυμίζουμε ότι αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατέγραψε πωλήσεις 882,46 εκατ. ευρώ το 2020.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις για τον SYNKA, το 2020 ο τζίρος ανήλθε στα 186,2 εκατ. ευρώ από 189,17 εκατ. ευρώ. που ήταν το 2019 με καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται στις 524 χιλ. ευρώ, από 686,6 χιλ. ευρώ το 2019.

Το παραπάνω σημαίνει πρακτικά ότι η Μασούτης αγγίζει σε τζίρο το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εάν κανείς συνενώσει τον δικό της τζίρο αλλά και εκείνον του SYNKA. Το γεγονός αυτό φέρνει την αλυσίδα της Θεσσαλονίκης πιο κοντά στον αμέσως επόμενο ανταγωνιστή της, τον όμιλο Metro, ο οποίος τζίραρε το 2020 1,33 δισ. ευρώ.

Στο πλάνο και η οργανική ανάπτυξη για τον Μασούτη

Με τη συγκεκριμένη κίνηση επί της ουσίας ο τζίρος της Μασούτης υπερβαίνει το φράγμα του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ ταυτόχρονα κινείται και για την οργανική επέκταση του δικτύου της. Σε αυτόν τον τομέα μάλιστα ο σχεδιασμός για το 2022 κάνει λόγο για τη δημιουργία περισσότερων από 30 νέων καταστημάτων, με στόχο την ταχύτερη δυνατή και περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου και του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.