20 Απρ 2024
READING

Πώς το Amazon θέλει να νικήσει τη Sephora

4 MIN READ

Πώς το Amazon θέλει να νικήσει τη Sephora

Πώς το Amazon θέλει να νικήσει τη Sephora

Με μεθοδευμένη προσέγγιση και στρατηγική με ξεκάθαρους στόχους, το Amazon προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να γίνει ένας ισχυρός παίκτης στον χώρο των προϊόντων ομορφιάς, ανταγωνιζόμενο δυναμικά τους κολοσσούς λιανικής καλλυντικών Sephora και Ulta Beauty.

Τo Amazon επιδιώκει συνεργασίες με επιλεγμένα brands, τα οποία, πέρα από το γεγονός ότι μπορούν να επωφεληθούν από τα προνόμια που τους προσφέρει η εταιρεία, θέλουν να αντιμετωπίσουν με αυτόν τον τρόπο το φαινόμενο των μη επίσημων πωλητών, που μεταπωλούν στην πλατφόρμα τα προϊόντα τους.

Η στρατηγική του φαίνεται ότι αποδίδει, αναδεικνύοντάς το σε έναν από τους σημαντικούς retailers της κατηγορίας της ομορφιάς. Το 2021, η ετήσια άνοδος στις πωλήσεις των καλλυντικών στο Amazon, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο, υπολογίζεται σε 13%, ενώ η τάση φαινόταν ήδη από το 2020, που η αύξηση στις πωλήσεις σε σχέση με το 2019 άγγιξε το 56%.

Tα δέλεαρ

Υπάρχουν δύο διαφορετικά προγράμματα που προσφέρει το Amazon στα brands ομορφιάς, το Premium, που έχει λανσάρει από το 2013, και το Indie, που εισήγαγε το 2018. Αυτά τα προγράμματα κατά βάση εξασφαλίζουν στις εταιρείες καλλυντικών ότι πωλούνται σε μια κατηγορία της πλατφόρμας όπου δεν υπάρχουν πωλητές τρίτων, ενώ προσφέρονται και διάφορα προνόμια και προωθητικές ενέργειες που αποδεδειγμένα αυξάνουν τις πωλήσεις τους, σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των brands. Από τη μεριά του, το Amazon καταφέρνει έτσι να εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων ομορφιάς που πουλάει στον ιστότοπό του και, μάλιστα, δείχνει ότι το ενδιαφέρον του στρέφεται ακριβώς στα brands που πωλούνται στη Sephora, του ομίλου LVMH, και την αμερικανική Ulta Beauty.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon γίνεται πιο ανταγωνιστικό για τις μάρκες ομορφιάς

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε εταιρεία να εξασφαλίσει μια τέτοια συνεργασία με το Amazon. Μάρκες ομορφιάς που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αποκλείονται και η έμφαση δίνεται σε εταιρείες που διανέμονται από εξειδικευμένους retailers προϊόντων ομορφιάς. Η επιλογή λοιπόν από το Amazon δε γίνεται με βάση την τιμή, αλλά με κριτήριο την ήδη εδραιωμένη διανομή από μεγάλους retailers. Ουσιαστικά στοχεύει ακριβώς στο μερίδιο αγοράς των Sephora και Ulta.

Ωστόσο, το Amazon πρέπει να αντιμετωπίσει και να καταφέρει να εξαλείψει αυτήν την κάπως αρνητική εντύπωση που θεωρείται ότι δημιουργεί η σύνδεση του ονόματός του με τα brands, ένα είδος προκατάληψης που θέλει τις εταιρείες που πωλούν στο Amazon τα προϊόντα τους να χάνουν το prestige τους. Γι’ αυτό, με τα προνόμια που προσφέρει, το Amazon, κάθε φορά που κλείνει μια συμφωνία με μια εταιρεία, δεν προσθέτει απλώς ένα ακόμα brand στην γκάμα του, αλλά πλήττει λίγο ακόμα αυτήν την προκατάληψη. Εξάλλου, στην πλατφόρμα του βρίσκονται ήδη η L’Oréal και η θυγατρική της Garnier, καθώς και η Maybelline.

To πόσο δελεαστικά είναι αυτά που προσφέρει αποδεικνύουν περιπτώσεις brands που είχαν αποκλειστική συμφωνία με τη Sephora, και όμως αποφάσισαν να συνεργαστούν και με το Amazon. Τέτοια είναι η περίπτωση της εταιρείας προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας Peace Out, που κράτησε μόνο δύο κωδικούς της αποκλειστικά για τη Sephora, στους κόλπους της οποίας μάλιστα το brand γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Στο Amazon όμως έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους ανεπίσημους τρίτους μεταπωλητές και να εκμεταλλευτεί αποκλειστικά τις πωλήσεις των προϊόντων του στην πλατφόρμα.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σαράντης και η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα

Στο Amazon οι εταιρείες, ειδικά τα ανερχόμενα, «indie» brands που αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα μέσα από τα social media, έχουν δυνατότητες που δεν μπορούν να βρουν αλλού, χάρη στις στοχευμένες προωθητικές ενέργειες που μπορούν να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις τους. Για παράδειγμα, το Amazon μπορεί να συμπεριλάβει ένα brand στις προτάσεις του για δώρα ή να τα προωθήσει επιλεγμένα ανάμεσα στα προϊόντα ομορφιάς που προτείνει και, με δεδομένο το τεράστιο κοινό του, μπορεί να εγγυηθεί αυτοστιγμεί αύξηση των πωλήσεων.

Το δέλεαρ είναι ασφαλώς πολύ μεγάλο για τα μικρότερα brands, και σύντομα η τεράστια αγορά του Amazon, όταν αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η κατηγορία της ομορφιάς του, θα προσελκύσει και μεγάλα ονόματα του luxury beauty, όπως η Shiseido και η Estée Lauder, εκτιμούν άνθρωποι του χώρου. Μένει να φανεί η αντεπίθεση της Sephora.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.