24 Απρ 2024
READING

Τεράστια αγορά με απομιμήσεις τσαντών Louis Vuitton, Gucci και Chanel σε Facebook και Instagram

4 MIN READ

Τεράστια αγορά με απομιμήσεις τσαντών Louis Vuitton, Gucci και Chanel σε Facebook και Instagram

Τεράστια αγορά με απομιμήσεις τσαντών Louis Vuitton, Gucci και Chanel σε Facebook και Instagram

Καθώς η Meta εισέρχεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι πλατφόρμες  Instagram, Facebook και WhatsApp έχουν αναδειχθεί σε δημοφιλή μέσα πώλησης απομιμήσεων προϊόντων πολυτελείας. Το παγκόσμιο εμπόριο απομιμήσεων έφθασε τα 464 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Τώρα, η απάτη έχει αυξηθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Το διαδικτυακό εμπόριο αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Meta, η οποία έχει προωθήσει νέες λειτουργίες αγορών. Αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση των εσόδων της, καθώς αντιμετωπίζει πιέσεις όπως οι αλλαγές στην παρακολούθηση των διαφημίσεων και η αύξηση των χρηστών. Στο Instagram πολυτελείς μάρκες όπως οι Dior, Balenciaga και Versace έχουν υιοθετήσει λειτουργίες αγορών στην εφαρμογή του και ορισμένες όπως οι Oscar De La Renta και Balmain χρησιμοποιούν το in-app checkout.

Οι χρήστες που εκμεταλλεύονται τις πλατφόρμες της Meta για να πωλούν πλαστά προϊόντα αποτελούν ένα επίμονο πρόβλημα για την εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης έλεγχο από τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη μετριοπάθεια του περιεχομένου της. Η Meta αγωνίζεται να σταματήσει την προώθηση ψεύτικων προϊόντων στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, αφαιρώντας τους λογαριασμούς που εντοπίζει. Υπήρχαν δεκάδες λογαριασμοί στο Facebook που φαινόταν να προωθούν παραποιημένα προϊόντα, οι οποίοι είχαν αφαιρεθεί μετά την επισήμανσή τους.

Πριν από 10 χρόνια η βασική αγορά πώλησης πλαστών προϊόντων ήταν το eBay και πριν από πέντε χρόνια το Amazon. Πλέον, το Facebook και το Instagram έχουν μετατραπεί στα κύρια μέσα που δίνουν πρόσβαση στους καταναλωτές για την πώληση απομιμήσεων. Το εύρος των κοινωνικών και ιδιωτικών εργαλείων ανταλλαγής μηνυμάτων που διαθέτουν αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν την εύκολη προσέγγιση χρηστών. Η έρευνα της εταιρείας ανάλυσης κοινωνικών μέσων Ghost Data έδειξε ότι οι απομιμήσεις που πωλούνται είναι Gucci, Louis Vuitton, Fendi, Prada και Chanel.

Διαβάστε επίσης: Η Amazon καταπολεμά τα πλαστά προϊόντα στον ιστότοπό της

Η έρευνα εντόπισε περισσότερους από 26.000 ενεργούς λογαριασμούς απομιμητών που δραστηριοποιούνται στο Facebook σε μια μελέτη της περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2021. Αντίστοιχα, βρέθηκαν περισσότεροι από 20.000 ενεργούς λογαριασμούς απομιμητών στο Instagram, υψηλότερα από την καταμέτρησή της το προηγούμενο έτος, αλλά χαμηλότερα από την κορύφωση του 2019, όταν εντόπισε περίπου 56.000 λογαριασμούς. Περίπου το 65% των λογαριασμών που βρέθηκαν το 2021 είχαν έδρα την Κίνα, 14% τη Ρωσία και 7,5% την Τουρκία.

Το πρόβλημα με τις απομιμήσεις

Οι περισσότεροι αγοραστές γνωρίζουν ότι δεν παίρνουν ένα αυθεντικό προϊόν όταν πληρώνουν 100 δολάρια για μια τσάντα που η λιανική τιμή της ξεπερνά τα 5.000 δολάρια. Το πραγματικό πλήγμα λοιπόν αφορά τις πωλήσεις και τη φήμη των εμπορικών σημάτων των οποίων το όνομα χρησιμοποιείται.

Διαβάστε επίσης: Τα luxury brands καλούνται να αντιμετωπίσουν τις κινέζικες απομιμήσεις

Η Meta έχει ενταχθεί στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου και στις διαδικτυακές αγορές για την αντιμετώπιση της πώλησης πλαστών προϊόντων. Το πρόβλημα είναι όμως πως, σε αντίθεση με τις δημόσιες καταχωρίσεις σε ιστότοπους αγορών όπως το eBay και το Amazon, οι κοινωνικές πλατφόρμες παρέχουν στους παραβάτες πολλαπλά κανάλια για να δημοσιεύουν σε κλειστούς χώρους, να στέλνουν ιδιωτικά μηνύματα και να χρησιμοποιούν περιεχόμενο που εξαφανίζεται, για παράδειγμα στα Instagram Stories. Επίσης, οι πωλητές απομιμήσεων εκμεταλλεύονται χαρακτηριστικά όπως οι κατάλογοι προϊόντων WhatsApp, οι οποίοι είναι μη κρυπτογραφημένοι.

Εύλογα, λοιπόν, ορισμένες εταιρείες προϊόντων πολυτελείας παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την ικανότητα μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών, από ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου έως κοινωνικές εφαρμογές, να αντιμετωπίζουν την παρανομία. Το 2020, η Chanel, η Lacoste και η Gant εγκατέλειψαν μια πρωτοβουλία για την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ εμπορικών σημάτων και ιστότοπων, όπως το eBay, το Alibaba και το Marketplace του Facebook, για την καταπολέμηση της παραποίησης, λέγοντας ότι δεν ήταν αποτελεσματική. Αντίστοιχα, η Chanel δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Facebook ή το Instagram είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την πώληση ειδών πολυτελείας, προσθέτοντας ότι επιθυμεί ένα πολύ προστατευμένο και οικείο περιβάλλον για τους πελάτες της.

Καταπολέμηση των απομιμήσεων

Η Meta έχοντας περισσότερα δεδομένα αγορών των χρηστών θα μπορούσε να βοηθήσει με τη στόχευση διαφημίσεων, καλύπτοντας ένα κενό πληροφοριών που άφησε η Apple επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των συσκευών της να αποκλείουν τις εταιρείες από την πρόσβαση στις πληροφορίες τους.

Δηλώνει ότι η πάταξη της παράνομης δραστηριότητας των απομιμήσεων είναι πολύ σημαντική καθώς τα εμπορικά της σχέδια αυξάνονται. Είναι απαραίτητο για την εταιρεία να διασφαλίσει ότι οι εμπειρίες πώλησης που μπορεί να προσφέρει στα εμπορικά σήματα είναι ασφαλείς και αξιόπιστες τόσο για τα ίδια όσο και για τους χρήστες.

Διαβάστε επίσης: Το Amazon χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει και να αποτρέψει την παραχάραξη προϊόντων

Έτσι, η εταιρεία εγκαινίασε τον Οκτώβριο ένα ενημερωμένο εργαλείο για τις μάρκες για την αναζήτηση και την αναφορά παραποιήσεων σε αναρτήσεις, διαφημίσεις ή εμπορικές λειτουργίες, ενώ δηλώνει ότι συνήθως ανταποκρίνεται σε καταγγελίες για τέτοιες παραβιάσεις εντός 24 ωρών. Ακόμα, σε πρόσφατη έκθεση, η εταιρεία δήλωσε ότι αφαίρεσε 1,2 εκατομμύρια κομμάτια παραποιημένου περιεχομένου στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων λογαριασμών στους οποίους έγινε αναφορά από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2021 και περίπου μισό εκατομμύριο στο Instagram.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.