Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο αισθάνονται την πίεση καθώς ο ανταγωνισμός στην βιομηχανία κορυφώνεται. Η Sony και η Nintendo, οι κατασκευαστές του PlayStation και του Switch αντίστοιχα, μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις των κονσολών τους.
Οι δύο εταιρείες μάχονται με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη τσιπ. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός αυξάνεται, καθώς πρόσφατα η κατασκευάστρια εταιρεία του Xbox, Microsoft, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εξαγοράσει την Activision Blizzard σε μια τεράστια συμφωνία αξίας σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Sony μείωσε την Τετάρτη τις προβλέψεις της για το δημοφιλές PlayStation 5, λέγοντας ότι αναμένεται να πουλήσει 11,5 εκατομμύρια μονάδες κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν αισθητά υψηλότερα και κυμαινόταν στα 14,8 εκατομμύρια μονάδες. Μάλιστα, το PlayStation 5 είναι ιδιαίτερα δυσεύρετο στην παγκόσμια αγορά, ένα χρόνο μετά το λανσάρισμά του, τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η κατασκευάστρια Sony αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παραγωγή του εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.
Πάντως, οι πωλήσεις του Playstation 5 έχουν ξεπεράσει τις 10 εκατομμύρια μονάδες σε διεθνές επίπεδο, καθιστώντας την ως την κονσόλα με τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων στην ιστορία. Η διάσημη κονσόλα παιχνιδιών ξεπέρασε τον προκάτοχό της το PS4 παρά τα προβλήματα έλλειψης μικροτσίπ.
Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί με την αγορά του PlayStation 5 ;
Από την άλλη, οι συνολικές υπηρεσίες και παιχνίδια της Sony, σημείωσαν επίσης πτώση 8% στις πωλήσεις για το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 6% στο Τόκιο, παρά το γεγονός ότι συνολικά ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα κέρδη του ομίλου αποδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο τμήμα κινηματογράφου και τηλεόρασης, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την αδειοδότηση της κωμικής σειράς Seinfeld και της επιτυχίας της τελευταίας ταινίας Spider-Man.
Πρόσφατα, η Nintendo επίσης δήλωσε ότι ενδεχομένως θα παραμείνουν οι δυσκολίες της σχετικά με τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας φέτος. Η εταιρεία, με έδρα το Κιότο, μείωσε για άλλη μια φορά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του Switch, το οποίο είχε αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία νωρίτερα στην πανδημία. Τώρα αναμένει να πουλήσει 23 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις κυμαίνονταν στα 24 και 25,5 εκατομμύρια μονάδες.
Η μετοχή της Nintendo είχε πτώση 2,8% πρόσφατα. Ωστόσο, τα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες. Επιπλέον, η Nintendo αύξησε την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις λογισμικού κατά 10% μέχρι τον Μάρτιο, στα 220 εκατομμύρια μονάδες. Αυτή η πλευρά της επιχείρησης έχει αποδειχθεί σταθερή και οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, επιτρέποντάς της μάλιστα να αυξήσει ελαφρώς τις συνολικές οικονομικές της προβλέψεις για το έτος.
Προς το παρόν πάντως, το Switch της Nintendo ξεπέρασε τόσο το Wii όσο και το Sony PlayStation σε επίπεδο πωλήσεων υλικού. Στην πραγματικότητα, ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια πωλήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη κονσόλα. Το υβριδικό σύστημα της Nintendo έχει πουλήσει συνολικά 103,54 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως από το λανσάρισμά του το 2017. Αυτό σημαίνει ότι το Switch είναι πλέον η πιο επιτυχημένη κονσόλα της Nintendo.
Έχει αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να ξεπεράσει τη σειρά συστημάτων Nintendo DS και να γίνει η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα παιχνιδιών της εταιρείας, αλλά δεδομένου ότι έφτασε τα 100 εκατομμύρια πωλήσεις μονάδων σε πέντε χρόνια και πωλεί περίπου 20 εκατομμύρια μονάδες ετησίως αυτή τη στιγμή θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει τα 155 εκατομμύρια σε πωλήσεις.
Διαβάστε επίσης: «Αυλαία» μετά από μια δεκαετία για το Nintendo 3DS
Ο ανταγωνισμός στις κονσόλες
Η πώληση της Activision Blizzard στη Microsoft θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τη Sony, η οποία ανταγωνίζεται το Xbox εδώ και δεκαετίες. Με την Activision Blizzard, η Microsoft θα προσθέσει στο δυναμικό της δημοφιλή παιχνίδια όπως το “Call of Duty” και το “World of Warcraft”, όπως και τα σχεδόν 400 εκατομμύρια μηνιαία ενεργούς παίκτες που τις συνοδεύουν.
Από την άλλη πλευρά, η Sony ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά της Bungie, της εταιρείας ανάπτυξης που είναι γνωστή για τη δημιουργία τίτλων όπως το “Halo” και το “Destiny”. Η συμφωνία θα βοηθήσει τη Sony να ενισχύσει την πνευματική της ιδιοκτησία και να καταστήσει τη συνολική της επιχείρηση παιχνιδιών πιο ανταγωνιστική.
Στο μεταξύ, η Nintendo αναμένεται να μην επηρεαστεί από τον ανταγωνισμό που σχετίζεται με την Activision Blizzard, καθώς οι gamers που θέλουν να παίζουν τα παιχνίδια της Nintendo αγοράζουν αναγκαστικά το hardware της. Συνεπώς, η Nintendo είναι σε θέση, τουλάχιστον προς το παρόν, να διαφοροποιηθεί από τις άλλες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.