18 Δεκ 2024
READING

Γιατί η Mondelez παίρνει έκτακτα μέτρα για το 2022

4 MIN READ

Γιατί η Mondelez παίρνει έκτακτα μέτρα για το 2022

Γιατί η Mondelez παίρνει έκτακτα μέτρα για το 2022

Παρόλο που ο κολοσσός των τροφίμων Mondelez επιδεικνύει άνοδο καθαρών κερδών 8% για το οικονομικό έτος 2021, που μάλιστα οδήγησε σε αύξηση της μετοχής κατά 23,1%, ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα επιλεγμένα από τις στρατηγικές που εφάρμοσε στην αρχή της πανδημίας, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προβλέπει ότι θα έχουν τουλάχιστον οι πρώτοι μήνες του 2022.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα χαμηλά αποθέματα εξαιτίας μιας απεργίας πέρυσι το καλοκαίρι αλλά και των ελλείψεων προσωπικού, και οι σποραδικές ελλείψεις σε πρώτες ύλες, λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση για πιο συντηρητικές και προσεκτικές κινήσεις για το 2022. Μάλιστα, εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι λόγω του υψηλού πληθωρισμού, το αποτέλεσμα της απόφασης για άνοδο των τιμών θα αργήσει να φέρει αποτελέσματα, αλλά ενδεχομένως θα βελτιώσει την απόδοσή της όσο περνούν οι μήνες.

Πάντως, από τη Mondelez προσθέτουν επίσης ότι θα ακολουθήσουν κατά πάσα πιθανότητα και άλλες αυξήσεις τιμών ανάλογα με τις πιέσεις που θα δεχτούν τα αγαθά, όπως φαίνεται να συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά.

Διαβάστε ακόμα: Η διπλή ανάγνωση για την Procter & Gamble στην Ελλάδα και η κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας

Αν όμως οι προβλέψεις γύρω από τις προμήθειες και την αξία τους μοιάζουν σχετικά εφικτές, δε συμβαίνει το ίδιο με τα ζητήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό, που εξακολουθούν να απασχολούν στις ΗΠΑ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο· ζητήματα τη σοβαρότητα των οποίων επέτεινε το τελευταίο διάστημα η παραλλαγή Όμικρον, που ανάγκασε τους εργαζομένους σε πολλές αγορές και χώρες να μείνουν μακριά από τη δουλειά τους. Οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν και τρίτα μέρη, συνεργάτες και προμηθευτές της εταιρείας, γεγονός που κάνει τη διαχείριση ακόμα πιο δύσκολη, αλλά και τις μεταφορές, καθώς οι οδηγοί φορτηγών, σε μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιμετώπισε και το μεγαλύτερο σχετικό πρόβλημα, εξακολουθούν να μην επαρκούν.

Για αυτούς τους λόγους δηλώνουν από την εταιρεία ότι θα χρησιμοποιήσουν τον σχεδιασμό που είχαν κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας ήδη από την αρχή της, ώστε να μπορέσουν να αποσυμπιέσουν την κατάσταση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής δεν αναμένουν να φανούν παρά αργότερα μέσα στο 2022, αν και, τελικά, προβλέπουν θετικά νούμερα ανάπτυξης.

H συγκρατημένη στρατηγική ενός κολοσσού όπως η Mondelez, που στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται brands όπως τα Oreo, Philadelphia, Cadbury, Toblerone,Trident και πολλά άλλα, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις προειδοποιήσεις επιχειρήσεων από όλες τις βιομηχανίες, από τον προηγούμενο μήνα ακόμα, για το ότι οι ελλείψεις που συναντούν τώρα ίσως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Επιχειρηματίες των logistics κάνουν λόγο από τον Ιανουάριο για σοβαρές ελλείψεις σε οδηγούς, κυρίως στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Αυστραλία, παρόλο που δεν υπάρχουν πια lockdowns, καθώς ο υψυλός αριθμός των κρουσμάτων κρατάει πολύ κόσμο μακριά από τη δουλειά του. Ειδικά οι μικρότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν πολλές εναλλακτικές στη διάθεσή τους ούτε ισχυρό κεφάλαιο για να βρουν λύσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα δε θα ξεπεραστεί ούτε το 2022

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ή να αμβλυνθεί σημαντικά πριν από το 2023, γεγονός που φωτίζει καλύτερα και αποφάσεις εταιρειών όπως η Mondelez, αλλά και υπογραμμίζει την ανάγκη για την εκ βάθρων αναδιάρθρωσή της, τώρα που φάνηκαν τα προβληματικά της σημεία.

Είναι γεγονός ότι, καθώς προς το παρόν το καταναλωτικό κοινό έχει ως επί το πλείστον δεχτεί καλά τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να επιδείξουν το λιγότερο ικανοποιητικά έσοδα, ο προβληματισμός που προκαλεί η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας αποδεικνύεται ότι ανησυχεί πολύ περισσότερο, αναγκάζοντας τις εταιρείες να φανούν δημιουργικές για να καλύψουν τις ανάγκες τους – αρκεί να έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις, όσο αποφορτίζεται η πίεση από τον κορονοϊό, ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να επανέλθουν σιγά σιγά, παρόλ’ αυτά επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια από τα κράτη, ώστε να επιβιώσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.