24 Απρ 2024
READING

Παρά τις προειδοποιήσεις, το Amazon πουλά μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε αυτοκτονίες

3 MIN READ

Παρά τις προειδοποιήσεις, το Amazon πουλά μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε αυτοκτονίες

Παρά τις προειδοποιήσεις, το Amazon πουλά μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε αυτοκτονίες

Ένα συντηρητικό τροφίμων που πωλείται από το Amazon και από άλλους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου έχει χρησιμοποιηθεί για απόπειρες αυτοκτονίας. Η πρώτη προειδοποίηση γι’ αυτό ήταν σε μια κριτική το 2019, όπου ένα άτομο κατήγγειλε την χρήση του ως δηλητήριο και απηύθυνε παράκληση για να αποσυρθεί το προϊόν. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε.

Έκτοτε, οι αυτοκτονίες που συνδέονται με τις πωλήσεις του συντηρητικού μέσω του Amazon συνεχίστηκαν με αναφορές να γίνονται μέχρι και μέσα στο 2020. Αρκετοί άνθρωποι αγόρασαν το συντηρητικό για να επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν, με αποτέλεσμα ο αλγόριθμος της εταιρείας να αρχίσει να προτείνει άλλα προϊόντα που οι πελάτες αγόραζαν συχνά μαζί με αυτό σε τέτοιες προσπάθειες. Και όταν μέλη οικογενειών των εκλιπόντων ειδοποίησαν την Amazon για τους θανάτους και για τον κίνδυνο των πωλήσεων, η εταιρεία δεν προέβη σε κάποια δράση. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου συγγενείς έφτασαν μέχρι και σε μήνυση προς το Amazon.

Οι New York Times, μέσα από εκτεταμένη έρευνα, εντόπισαν 10 άτομα που αυτοκτόνησαν χρησιμοποιώντας τη χημική ένωση, την οποία αγόρασαν από το Amazon. Σε αντίστοιχη έρευνα των NYT που δημοσιεύτηκε, συνδέθηκε ένας ιστότοπος με μια σειρά περισσότερων από 50 θανάτων. Ο ιστότοπος αυτός παρείχε σαφείς οδηγίες για αυτοκτονία και οι περισσότεροι ήταν από τη χημική ένωση, η οποία πωλείται νόμιμα σε πολλές χώρες.

Με αφορμή την έρευνα των NYT, το Κογκρέσο ζήτησε ενημέρωση από το Google και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που βοηθούν στην πρόσβαση στον ιστότοπο αυτοκτονίας. Επίσης, το Κογκρέσο ζήτησε απολογισμό των πωλήσεων του συντηρητικού από το Amazon και των σχετικών αυτοκτονιών, λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η εταιρεία αντιμετώπισε τους κινδύνους και εξηγήσεις για το πώς ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες.

Το Amazon στοχοποιείται και διερευνάται επειδή πιστεύεται ότι είναι ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου που χρησιμοποιείται συχνότερα για την αγορά της ένωσης, ενώ έχει την πιο γρήγορη παράδοση. Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι κριτικές προϊόντων στο Amazon που προειδοποιούν για τον κίνδυνο αφαιρέθηκαν. Η ίδια η εταιρεία υπερασπίστηκε τις πρακτικές της και τις πωλήσεις της χημικής ένωσης, τονίζοντας ότι δεν ευθύνεται για την κακή χρήση που μπορεί να επιλέξει να κάνει ένας πελάτης με αυτό, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν.

Η εταιρεία επεσήμανε επίσης ότι απαιτεί από τους συνεργάτες της να ακολουθούν το νόμο και τις δικές της πολιτικές όταν πωλούν στο Amazon. Δήλωσε επίσης ότι παρείχε στους πελάτες διάφορες πηγές για βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου ενός μπάνερ κάτω από ορισμένα αποτελέσματα αναζήτησης στο κατάστημά της, με τον αριθμό τηλεφώνου της Εθνικής Γραμμής Πρόληψης Αυτοκτονιών. Οι απαντήσεις της εταιρείας κρίθηκαν ανεπαρκείς, καθώς, κατά τη γνώμη των νομοθετών, δεν απάντησαν στις πιο κρίσιμες ερωτήσεις.

Στο μεταξύ, άλλες ιστοσελίδες δήλωσαν ότι είχαν περιορίσει τις πωλήσεις της εν λόγω χημικής ένωσης. Πέρυσι, το eBay δήλωσε ότι είχε απαγορεύσει τις παγκόσμιες πωλήσεις της ουσίας το 2019, αφού έλαβε μια αναφορά για την πιθανή χρήση της σε αυτοκτονίες. Ωστόσο, οι NYT εντόπισαν 8 αυτοκτονίες που αφορούσαν πωλήσεις του δηλητηρίου από το eBay. Τον Νοέμβριο του 2020, το Etsy απαγόρευσε τις πωλήσεις της ουσίας μετά από μαρτυρίες ανθρώπων για άτομο που αυτοκτόνησε ότι αγόρασε την ουσία από τον ιστότοπο.

Οι NYT εντόπισαν δεκάδες ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει τη χημική ουσία από το 2018 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Άλλες έρευνες δείχνουν μεγάλη αύξηση της χρήσης της για αυτό το σκοπό από το 2017.

Αυτό που έχει συσταθεί είναι η πώληση του συντηρητικού μόνο σε επιχειρήσεις και οι πωλήσεις σε ιδιώτες να απαγορευτούν. Ο νόμος, πάντως, προστατεύει τις πωλήσεις σε κάτι επί της ουσίας νόμιμο, ακόμα και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αυτοκτονίες.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.