20 Απρ 2024
READING

Η Παλίρροια τυλίγει ντολμαδάκια για Αμερικανούς και Σαουδάραβες

5 MIN READ

Η Παλίρροια τυλίγει ντολμαδάκια για Αμερικανούς και Σαουδάραβες

Η Παλίρροια τυλίγει ντολμαδάκια για Αμερικανούς και Σαουδάραβες

Μία εταιρεία κατάφερε να πουλάει ντολμαδάκια στην Αμερική και στη Σαουδική Αραβία. Με κύριο όχημά της την τυποποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος σε κονσέρβα, η Παλίρροια εκμεταλλεύθηκε το ισχυρό ρεύμα ζήτησης για ντολμά σε αυτές τις αγορές, ενώ εκτός των προαναφερόμενων χωρών, και η Κίνα είναι μία αγορά με πολλές προοπτικές, όπου επίσης διαθέτει τα ντολμαδάκια της.

Επιδιώκοντας μία ευρύτερη περιγραφή των δραστηριοτήτων της Παλίρροια – Σουλιώτης, αυτό που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι ότι αποτελεί μία βιομηχανία παραγωγής έτοιμου φαγητού και κονσερβών από τις οποίες κατά κύριο λόγο έγινε γνωστή. Το προϊόν ωστόσο που την καθιστά γνωστή στην αγορά της Ελλάδας αλλά και σε αρκετές ακόμα χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται, είναι τα ντολμαδάκια.

Τέσσερις παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα, Κίνα, Βουλγαρία και Ιορδανία

Αυτή τη στιγμή η Παλίρροια έχει εργοστάσια στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία στην Ιορδανία και στην Κίνα, ενώ το σύνολο του προσωπικού της υπερβαίνει τα 1.400 άτομα. Ως προς την παραγωγική της δυναμική, ανέρχεται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ντολμαδάκια την ημέρα, που μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγει, όπως είναι για παράδειγμα οι γίγαντες γιαχνί και οι μελιτζάνες ιμάμ σε κονσέρβα, αλλά και έτοιμα γεύματα σε δοχεία, κατευθύνονται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως. Η συνολική ετήσια παραγωγή της επιχείρησης υπερβαίνει τους 18.000 τόνους τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα: Το άλμα της Καραμολέγκος πάνω από τα 100 εκατομμύρια

Εντός του 2017, ποσοστό που ανήλθε στο 36% των μετοχών της εταιρείας από την Εύβοια εξαγοράστηκε το 2019 από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο, VNK Capital, των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, γνωστών από την δραστηριότητά τους στη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen. Μάλιστα, οι επενδυτές, αναφερόμενοι στην επένδυσή τους, δεν έκρυψαν ότι βρήκαν κοινό τόπο με την οικογένεια Σουλιώτη, γεγονός που τους έκανε να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση.

Το νέο εργοστάσιο στην Ιορδανία

Στον τομέα των επενδύσεων, η Παλίρροια ολοκληρώνει φέτος εκτεταμένο πλάνο, όπου το συνολικό ύψος της δαπάνης για την εκπλήρωσή του ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την πενταετία 2018 έως και 2022. Μία από τις επενδύσεις που κλήθηκε να υλοποιήσει η εταιρεία εντός της πανδημίας ήταν και η κατασκευή νέας παραγωγικής μονάδας στην Ιορδανία, με στόχο να καλύψει τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται μάλιστα για μία επένδυση, της οποίας η εξέλιξη και η ολοκλήρωση έλαβε χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ως προς τα οικονομικά της μεγέθη, η Παλίρροια αποτελεί μία υγιή και κερδοφόρα οντότητα, η οποία είχε τζίρο 43,7 εκατ. ευρώ το 2020, από 44,15 εκατ. ευρώ το 2019. Ταυτόχρονα, τα κέρδη προ φόρων για την εταιρεία ήταν στα επίπεδα των 2,58 εκατ. ευρώ για το 2020, κινούμενα με πτώση κατά 12,97%. Τα ντολμαδάκια φέρνουν ποσοστό που υπερβαίνει το 50% των συνολικών της πωλήσεων, ενώ συνολικά η εταιρεία διακινεί περί τους 120 κωδικούς. Στόχευση είναι έως και το 2026 να έχει αυξήσει των κύκλο εργασιών της σε κάτι περισσότερο από το διπλάσιο του σημερινού τζίρου, φτάνοντας πλέον τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η έλευση του Γρηγόρη Σκλήκα στα διοικητικά πράγματα της εταιρείας

Εξελίξεις σημειώθηκαν όμως την τελευταία περίοδο και στα διοικητικά της πεπραγμένα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, τη θέση του Δημήτρη Βιδάκη, ο οποίος ανέλαβε στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος του fund Elikonos, ερχόταν να καταλάβει ένα έμπειρο και αρκετά γνωστό στέλεχος στους κύκλους της αγοράς, ο Γρηγόρης Σκλήκας, με θητεία σε πολυεθνικούς ομίλους όπως η Friesland Campina και η Unilever, σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κυρίως σε χώρες του εξωτερικού όπως η Ολλανδία, η Ρωσία και η Τζέντα.

Επιδίωξη η περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών της

Στα βασικά σημεία στρατηγικής της Παλίρροιας είναι η επέκταση και διατήρηση της θέσης που διατηρεί διεθνώς με την παραγωγή ντολμά και αμπελόφυλλων, ενώ ένα από τα στοιχήματα των τελευταίων ετών είναι η ανάπτυξη και εδραίωση της σειράς έτοιμων γευμάτων και το άνοιγμα σε νέες αγορές. Αυτήν τη στιγμή η παρουσία της εντοπίζεται σε αγορές από της Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα αλλά και τη Μέση Ανατολή. Η ισχυρότερη αυτήν τη στιγμή αγορά στην οποία διοχετεύονται τα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας τροφίμων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς από εκεί προέρχεται τουλάχιστον το 25% του κύκλου εργασιών της. Αμέσως μετά ακολουθεί η αγορά της Σαουδικής Aραβίας, με ιδιαίτερη προτίμηση στον ντολμά και τη συγκεκριμένη χώρα να αποτελεί μία αγορά, όπου το συγκεκριμένο προϊόν εμφανίζει υψηλή ζήτηση και κατανάλωση. Το ποσοστό επί των πωλήσεων που αποκομίζει η Παλίρροια από τη Σαουδική Αραβία ανέρχεται σε περίπου 20%, ενώ ακολουθεί η Τουρκία, όπου ο ντολμάς είναι ένα προϊόν που ταυτίζεται με τη διατροφική κουλτούρα της γείτονος. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της επιχείρησης, το οποίο υπερβαίνει το 85%, προέρχεται από τις εξαγωγές.

Εσχάτως η Παλίρροια έβαλε στόχο να επεκταθεί περαιτέρω και στην ελληνική αγορά του HoReCa, λόγω της ισχυρής τουριστικής κίνησης που παρουσιάζει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η εγχώρια αγορά λιανικής είναι ένας ακόμα προορισμός που ενισχύει κατά διαστήματα η Παλίρροια, προσθέτοντας νέα προϊόντα στο κωδικολόγιό της.

Ιστορικά, η επιχείρηση της οικογένειας Σουλιώτη αποτέλεσε μία προσωπική επιχείρηση όταν δημιουργήθηκε το 1957 στα Πολιτικά Ευβοίας από τον Αντώνη Σουλιώτη. Το 1982 έλαβε την εταιρική μορφή που έχει σήμερα με τη συμμετοχή των γιων του Αντώνη, Κώστα και Βασίλη Σουλιώτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.