19 Απρ 2024
READING

Οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι για το franchising

5 MIN READ

Οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι για το franchising

Οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι για το franchising

H τεχνική της υιοθέτησης και χρήσης ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου και της ονομασίας μια εταιρείας έναντι ενός αντιτίμου, μέσω του franchising, αποτελεί μια επιβεβαιωμένα επιτυχημένη στρατηγική επιχειρηματικής ανάπτυξης, εξού και το ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση σχετικά με το franchising είναι αυξημένα. Η πανδημία, η οποία διανύει πλέον το τρίτο έτος της, επηρέασε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, και το franchising δεν αποτελεί εξαίρεση. Παρείχε, ωστόσο, και μια ευκαιρία για την αυτοαξιολόγηση της επιχειρηματικότητας σε μαζική κλίμακα.

Αυτή με τη σειρά της οδήγησε σε φαινόμενα όπως η Μεγάλη Παραίτηση. Το θετικό είναι ότι η οικονομία ανακάμπτει, ενώ ιστορικά και το franchising έχει δείξει ότι συνήθως ξεπερνά τις προσδοκίες. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, το κλίμα δείχνει θετικό σχετικά με την ανάπτυξη του franchising, ειδικά ακριβώς στον χώρο της εστίασης, καθώς αυτός ο τρόπος δραστηριοποίησης επιτρέπει σε νέους επιχειρηματίες να προσαρμοστούν γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά στις συνθήκες που διαμόρφωσε ο Covid-19.

Διαβάστε επίσης: Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το franchising μετά την πανδημία;

Τα τελευταία 30 χρόνια το franchising στην Ελλάδα είχε μεγάλη ανάπτυξη αλλά δεν ήταν πάντα μια βιώσιμη επιλογή, αφού πάρα πολλά νέα concepts παρουσιάστηκαν αλλά πολύ λιγότερα είχαν μια μακροπρόθεσμη επιτυχία. Οι λόγοι είναι αρκετοί αλλά τις περισσότερες φορές η αιτία ήταν μια στρατηγική που εστίαζε στο γρήγορο κέρδος αλλά χωρίς ουσιαστικές βάσεις και πραγματική διαφοροποίηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κλάδος του franchising έχει πολλά να δώσει, αλλά ταλανίζεται όλο και περισσότερο από πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους, οι οποίοι μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν τις βασικές αξίες του. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι οι κοινές λανθασμένες αντιλήψεις που μαστίζουν τον κλάδο. Παρακάτω παρουσιάζονται 5 δημοφιλείς μύθοι για το franchising.

  1. Franchising σημαίνει McDonald’s

Τα McDonald’s είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα ως μία από τις κορυφαίες αλυσίδες fast-food στον κόσμο και λόγω του πολλαπλασιασμού των εμβληματικών καταστημάτων της, οι άνθρωποι συχνά ταυτίζουν την έννοια του franchising με αυτά. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι το αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο της McDonald’s οδήγησε στην επιτυχία της, σίγουρα δεν είναι το μοναδικό franchise στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: Οι franchisees της McDonald’s δε φαίνεται να βλέπουν επιτυχία στον ορίζοντα

Στην πραγματικότητα, μπορεί όταν κάποιος ακούει franchise να σκέφτεται αυτόματα της εστίαση, ωστόσο τα franchises καλύπτουν περισσότερες από 75 άλλες κατηγορίες, τομείς και βιομηχανίες. Ένα franchise μπορεί να είναι από ξενοδοχείο ή γυμναστήριο, μέχρι κατάστημα ένδυσης ή ηλεκτρονικών ειδών.

  1. Χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο για να διευθύνετε ένα franchise

Αν και πολύς κόσμος θεωρεί ότι πρέπει να έχει εμπειρία σε έναν συγκεκριμένο κλάδο για να ασχοληθεί με ένα αντίστοιχο franchise, αυτό δεν αληθεύει. Η βασική πρόταση αξίας είναι ότι όλα τα franchises, ανεξάρτητα από τον κλάδο, το εμπορικό σήμα ή το μέγεθός τους, βασίζονται στους ιδιοκτήτες τους, που ακολουθούν ένα αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο επιτυχίας.

Τα franchises έχουν σχεδιαστεί για να διοικούνται από επιχειρηματίες και όχι από ειδικούς του κλάδου. Χρειάζεται απλώς ένας συνδυασμός δυναμισμού, επιθυμίας και κινήτρων. Συνεπώς, δεν είναι απαγορευτικό ο υπεύθυνος ενός franchise να μην έχει προϋπηρεσία στον τομέα στον οποίο ανήκει το κατάστημα, εφόσον έτσι κι αλλιώς θα προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό για τις διάφορες εργασίες.

  1. Τα franchises είναι πολύ ακριβά και απαιτούν μεγάλο κεφάλαιο

Αυτός είναι ένας ακόμη μύθος του franchising. Υπάρχουν πάμπολλα μοντέλα franchise στην αγορά, που ανήκουν σε όλους τους τύπους βιομηχανιών, τομέων και κατηγοριών. Βάση αυτής της ποικιλίας, υπάρχει και ένα μεγάλο εύρος τιμών που συνδέονται με την ιδιοκτησία και τη λειτουργία ενός franchise. Η τιμή κυμαίνεται και ανάλογα με την αναγνωρισιμότητα και την απήχηση που έχει το εκάστοτε franchise. Στο μεταξύ, ακόμα κι αν κάποιος δε διαθέτει το αρχικό κεφάλαιο, υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη χρηματοδότησή του.

  1. Ένα franchise θα λειτουργήσει μόνο του και θα επιφέρει άμεσα κέρδος

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να επαληθευτεί, ωστόσο, η βιομηχανία του franchising δεν έχει τόσο μακρά ιστορία και δεν έχει γίνει τόσο δημοφιλής ώστε να δικαιούται να διαιωνίζει στερεότυπες ψευδείς υποσχέσεις. Πάντως, είναι σαφές ότι τα franchises δεν αποτελούν μια συνταγή επιτυχίας. Όπως όλα, απαιτούν προσπάθεια και αποφασιστικότητα για να επιτύχουν και είναι σημαντικό να επιδιώκεται μια σταθερή και κλιμακούμενη ανάπτυξη που χτίζει μακροπρόθεσμα κέρδος και αξία.

Διαβάστε επίσης: Οι μεγαλύτεροι νικητές και χαμένοι στο Franchising

  1. Τα κορυφαία franchises βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες

Χωρίς αμφιβολία, μια καλή τοποθεσία μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να πετύχει και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα εστιατόρια και το λιανικό εμπόριο. Οι βολικές και καλά εκτεθειμένες τοποθεσίες έχουν πλεονέκτημα. Ωστόσο, η καλύτερη διαχείριση, η εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών και το συνεπές marketing μποροούν εύκολα να αντισταθμίσουν μια κακή τοποθεσία.

Διαβάστε επίσης: Οι 7 πιο ελκυστικές χώρες για franchising το 2019

Το franchising αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και είναι απαραίτητη η βαθιά κατανόηση των μύθων και των πραγματικοτήτων από τους επιχειρηματίες που σκοπεύουν να εμπλακούν. Παράλληλα, η βιομηχανία μπορεί να μεταβληθεί πολύ και να εμπλουτιστεί, καθώς αυτή η βασική ιδέα που υπάρχει τώρα εξελίσσεται, αποδεικνύοντας την ευελιξία και τις δυνατότητές της, στον virtual χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, προσφέροντας ευκαιρίες επιτυχίας σε νέους επιχειρηματίες, με μοναδικό μέσο μια σύνδεση στο ίντερνετ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.