19 Απρ 2024
READING

Έρχονται ανέπαφες συναλλαγές με το iPhone

3 MIN READ

Έρχονται ανέπαφες συναλλαγές με το iPhone

Έρχονται ανέπαφες συναλλαγές με το iPhone

Η Apple ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσθέσει στα iPhones τη δυνατότητα ανάγνωσης πιστωτικών καρτών χωρίς επαφή και επεξεργασίας πληρωμών. Η νέα λειτουργία ονομάζεται “Tap to Pay” και θα επιτρέπει στα iPhones να δέχονται ανέπαφες πληρωμές. Η εν λόγω λειτουργία θα μπορούσε να διευκολύνει τους επιχειρηματίες να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους με μεγαλύτερη άνεση και να δέχονται ανέπαφες πληρωμές χωρίς επιπλέον εξοπλισμό.

Με το Tap to Pay, η Apple θα υποστηρίζει επίσης το Google Pay, το Samsung Pay και άλλες μεθόδους ανέπαφων πληρωμών σε συσκευές Android. Το Tap to Pay τροφοδοτείται από τη λειτουργία NFC (near field communication), η οποία χρησιμοποιείται ήδη σήμερα από τις ανέπαφες πιστωτικές κάρτες και στις πληρωμές που γίνονται από κινητά τηλέφωνα σε POS. Η τεχνολογία υπάρχει στο iPhone από το 2014, ωστόσο, οι επιχειρηματίες θα χρειαστούν ένα iPhone Xs ή κάποιο άλλο νέο μοντέλο για να δέχονται πληρωμές Tap to Pay.

Διαβάστε επίσης: Η Apple και η Goldman Sachs θα λανσάρουν το Apple Pay Later

Η Stripe θα είναι η πρώτη πλατφόρμα πληρωμών που θα προσφέρει το Tap to Pay on iPhone στους πελάτες μέσω μιας νέας εφαρμογής του Shopify. Η Stripe σχεδιάζει να διαθέσει το Tap to Pay σε προγραμματιστές τρίτων που χρησιμοποιούν το Terminal SDK της για να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα για τα σημεία πώλησης. Η Apple αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πλατφόρμες πληρωμών και εφαρμογές αργότερα μέσα στο έτος.

Μόλις ξεκινήσει το Tap to Pay on iPhone, οι έμποροι θα μπορούν να ξεκλειδώσουν την αποδοχή ανέπαφων πληρωμών μέσω μιας υποστηρικτικής εφαρμογής iOS. Στο ταμείο, ο πελάτης θα καλείται να κρατήσει το iPhone ή το Apple Watch του κοντά στο iPhone του εμπόρου και η πληρωμή θα ολοκληρώνεται στη συνέχεια με ασφάλεια. Δεν απαιτείται πρόσθετο υλικό για την αποδοχή ανέπαφων πληρωμών. Η Apple αναφέρει επίσης ότι με το Tap to Pay στο iPhone, τα δεδομένα πληρωμών των πελατών προστατεύονται και ότι όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω της λειτουργίας κρυπτογραφούνται.

Αυτή η κυκλοφορία της Apple έρχεται καθώς οι ανέπαφες πληρωμές έχουν εκτοξευθεί, εν μέρει από ευκολία και εν μέρει λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σύμφωνα με τη Visa, μόνο πέρυσι κυκλοφόρησαν περισσότερες από 400 εκατομμύρια κάρτες ανέπαφων πληρωμών.

Η εταιρεία σημειώνει ότι το Apple Pay είναι ήδη αποδεκτό από πάνω από το 90% των λιανοπωλητών στις ΗΠΑ και ότι αυτή η νέα δυνατότητα θα επιτρέψει στους πελάτες να κάνουν check out πιο απρόσκοπτα. Το Tap to Pay στο iPhone θα επεκταθεί επίσης στα Apple Stores στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο έτος. Θα λειτουργεί με ανέπαφες πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες από πολυάριθμα δίκτυα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των American Express, Discover, Mastercard και Visa.

Διαβάστε επίσης: Το Apple Pay στην Alpha Bank

Στο μεταξύ, υπάρχουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές Apple το τρέχον διάστημα. Περίπου ένα δισεκατομμύριο από αυτές είναι πιθανότατα iPhones και, συνεπώς, είναι συσκευές που θα μπορούσαν να τρέξουν τη νέα λειτουργία. Αυτό σημαίνει πως αναμένεται να χρησιμοποιείται ευρέως.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μετοχές της Block, μητρικής εταιρείας της Square, της αμερικανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ψηφιακών πληρωμών, σημείωσαν ελαφρά πτώση μετά την ανακοίνωση της Apple. Αυτή η εταιρεία κατασκευάζει ένα dongle ανάγνωσης πιστωτικών καρτών δημοφιλές στις μικρές επιχειρήσεις και ήταν πρωτοπόρος στο χώρο.

Πάντως, η επεξεργασία πληρωμών είναι μόνο ένα μικρό μέρος των υπηρεσιών της Square. Η εταιρεία προσφέρει επίσης ανταμοιβές επιβράβευσης, τραπεζικές υπηρεσίες, μισθοδοσία και λειτουργίες απογραφής και συνεπώς δεν μπορεί να επισκιαστεί εντελώς από την Apple. Ακόμα, ενώ η Apple μπορεί να είναι σε θέση να εντάξει νέους επιχειρηματίες που δε διαθέτουν επί του παρόντος σύστημα POS, ωστόσο, είναι απίθανο μια επιχείρηση που είναι ήδη βαθιά ενταγμένη στο οικοσύστημα της Square να αλλάξει πάροχο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.