24 Απρ 2024
READING

Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει AI για να κυριαρχήσει στην αγορά πολυτελείας

5 MIN READ

Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει AI για να κυριαρχήσει στην αγορά πολυτελείας

Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει AI για να κυριαρχήσει στην αγορά πολυτελείας

Διανύουμε εποχές ανακατατάξεων, με την τεχνολογία να αποτελεί σημαντική δύναμη πίσω από αυτές. Τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε σημαντική αλλαγή στην τεχνητή νοημοσύνη και για πρώτη φορά η Κίνα κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα έρευνας. Καθώς συμβαίνει αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον μια αφηρημένη τεχνολογία που ακούγεται fancy με λίγες πραγματικές επιπτώσεις, αντίθετα είναι πλέον πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Οι Millennials και η Gen Z οδηγούν περισσότερο από ποτέ την ανάπτυξη της Κίνας όσον αφορά τις καινοτομίες και τις ψηφιακές τάσεις. Ακολουθώντας αυτή την τάση, οι μάρκες πολυτελείας προσπαθούν να ενσωματώσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τόσο στα offline όσο και στα online καταστήματά τους. Παρέχοντας απρόσκοπτες και εξατομικευμένες εμπειρίες στους καταναλωτές τους, οι μάρκες πολυτελείας σκοπεύουν να ξεχωρίσουν μεταξύ των ανταγωνιστών τους και να προσελκύσουν ένα ευρύ κοινό. Βέβαια, την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι αυτός ο τεχνολογικά ενημερωμένος πληθυσμός θα είναι πιο απαιτητικός όσον αφορά την καινοτομία και τη ρευστότητα όταν πρόκειται για AI.

Διαβάστε επίσης: Τάσεις τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας που θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία μόδας

Η ψηφιοποίηση έχει αναδιαμορφώσει την κινεζική κοινωνία

Ενώ η φήμη των εμπορικών σημάτων πολυτελείας στην Κίνα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική εξυπηρέτηση των πελατών πριν από μερικά χρόνια, η ψηφιοποίηση της κινεζικής αγοράς, καθώς και η αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει αναδιαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο πώλησης, προώθησης και διαφήμισης των εμπορικών σημάτων πολυτελείας. Οι Κινέζοι πελάτες δεν αναζητούν μόνο μια μοναδική εμπειρία στα καταστήματα, αλλά περιμένουν να έχουν την ίδια εμπειρία και στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, η νεότερη γενιά είναι μια ψηφιακή γενιά και η Κίνα είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά χώρα. Η ψηφιακή τεχνολογία βρίσκεται στον πυρήνα της κινεζικής κοινωνίας με την αυξανόμενη χρήση των smartphones και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η Κίνα διαπρέπει χρησιμοποιώντας τεχνολογίες AΙ

Η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης του Shein μπορεί να εντοπίσει γρήγορα μια αλλαγή στη ζήτηση ή το ενδιαφέρον για κάποια νέα τάση, εφαρμόζοντας αυτές τις γνώσεις για τη δημιουργία μιας βελτιστοποιημένης, ολοκληρωμένης επιχείρησης με σχεδόν μηδενικά αποθέματα. Επίσης, διαθέτει προηγμένη τεχνολογία και μια τεχνολογικά καθοδηγούμενη ρύθμιση της αλυσίδας εφοδιασμού, η οποία δίνει τη δυνατότητα η αλυσίδα εφοδιασμού να μπορεί να ανταποκριθεί σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας στους καταναλωτές μεγαλύτερη αξία και στη μάρκα πολύ φθηνότερο λειτουργικό κόστος. Με αυτόν τον τρόπο, το Shein κατάφερε να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία μιας συλλογής και την παράδοσή της στους πελάτες από τρεις εβδομάδες (το προηγούμενο καλύτερο ποσοστό της Zara) σε τρεις ημέρες που αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο λόγος που η Κίνα βρίσκεται σε μοναδική θέση για να ηγηθεί της αλλαγής προς την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι μπορεί να συνδυάσει τις προηγμένες βιομηχανικές της δυνατότητες σε πολλούς τομείς με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό επιτρέπει στις κινεζικές μάρκες να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και τα αποτελέσματα είναι ορατά σε διάφορους κλάδους. Επιπλέον, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Δυτικών, οι Κινέζοι καταναλωτές δεν ανησυχούν τόσο πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη ούτε για το γεγονός ότι τα προσωπικά τους δεδομένα και η ιδιωτική τους ζωή μπορεί να διατηρούνται στο διαδίκτυο. Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για την Κίνα, η οποία μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσει αυτές τις τεχνολογίες.

Εκτείνεται σε έξυπνα ρολόγια, έξυπνες οικιακές συσκευές, συσκευές IoT, όπου η Κίνα ηγείται με διαφορά, και καταναλωτικά αγαθά με τεχνολογικό περιεχόμενο. Το πλεονέκτημα της Κίνας είναι επί του παρόντος ανεπανάληπτο λόγω της απαράμιλλης βιομηχανικής της απόδοσης, της τεράστιας παραγωγικής της ικανότητας και του ηγετικού της ρόλου στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Επιπλέον, η πολιτική εστίαση της Κίνας στην ταχεία ανάπτυξη του 5G και η δημιουργία ενός προηγμένου διαδικτύου υψηλής ταχύτητας με έμφαση στα δεδομένα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας θα εδραιώσει περαιτέρω την ηγετική θέση της Κίνας στον τομέα αυτό.

Η Κίνα χτίζει πάνω σε αυτό που πολλοί αποκαλούν την πιο προηγμένη ψηφιακή υποδομή, χάρη σε πλατφόρμες όπως το WeChat που συνδυάζουν ένα πλήθος ενιαίων εφαρμογών. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα μοναδικό κινεζικό ψηφιακό μοντέλο- ένα μοντέλο που περιλαμβάνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημιουργία κοινού, το ηλεκτρονικό εμπόριο για την άνετη πρόσβαση σε εμπορικά σήματα και τη χρηματοοικονομική τεχνολογία για τη χρηματοδότηση των συναλλαγών σε μια βολική πραγματικότητα μιας στάσης. Αυτή η συνέργεια είναι ασυναγώνιστη οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η διείσδυση των Κινέζων καταναλωτών και των εταιρειών σε αυτή την ολοκληρωμένη ψηφιακή πραγματικότητα θα αποτελέσει την πηγή σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις αναδυόμενες κινεζικές μάρκες πολυτελείας με γνώμονα την τεχνολογία. Στο μεταξύ, οι δυτικές μάρκες δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως, να εσωτερικεύσουν ή να ανταγωνιστούν αυτές τις τεχνολογίες.

Διαβάστε επίσης: Τι να περιμένουν οι δυτικές επιχειρήσεις από την Κίνα το 2022

Αν υπάρχει μια βεβαιότητα σήμερα, αυτή είναι ότι ο ψηφιακός τομέας θα γίνει όλο και πιο κρίσιμος στη ζωή μας, με το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου να αυξάνεται δυσανάλογα και την τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας ενεργοποίησης και διαφοροποίησης.

Οι καθιερωμένες μάρκες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία κυρίως για τους σκοπούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή των ψηφιακών αγορών, θα πρέπει να ανανεωθούν για να κατακτήσουν ευρύτερη, ταχύτερη και πιο ενεργητική πρόσβαση στις αλλαγές των προτιμήσεων των καταναλωτών σε πραγματικό χρόνο. Η ταχύτητα των αλλαγών επιταχύνεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι μάρκες πολυτελείας πρέπει να ηγηθούν αυτής της αλλαγής, αλλιώς θα μείνουν στο περιθώριο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.