29 Απρ 2024
READING

Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους στην Apple;

4 MIN READ

Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους στην Apple;

Τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους στην Apple;

Η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο σήμερα, με την αξία της να έχει καταφέρει να ξεπεράσει στις αρχές της χρονιάς τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, απασχολεί διαρκώς τα μέσα όχι μόνο για την επιτυχία των προϊόντων της, τα νέα λανσαρίσματά της, τα φιλόδοξα πλάνα της, τις εφαρμογές της, τις ρυθμίσεις απορρήτου της και τον θρυλικό εκκεντρικό ιδρυτή της, αλλά και για όσα αφορούν τους υπαλλήλους της και τις συνθήκες εργασίας στους κόλπους της.

Γνωστή για τη χρόνια μυστικοπάθειά της, η Apple για χρόνια δεν άφηνε να γίνονται γνωστά πολλά για τον τρόπο λειτουργίας της, που είχε και αυτός αποκτήσει κάπως μυθικές διαστάσεις, όχι πάντα με την καλή έννοια. Πολλοί αποδίδουν την πηγή αυτής της φιλοσοφίας στη μυστικοπάθεια του ιδρυτή της, Steve Jobs, που λέγεται ότι φοβόταν υπερβολικά μήπως αποκαλυφθούν τα σχέδια του επόμενου τεχνολογικού του θαύματος πριν το λανσάρισμά του. Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται ότι καλύπτει πλέον προβληματικές καταστάσεις στις εργασιακές και υπαλληλικές σχέσεις, και συνθήκες που μόλις τελευταία άρχισαν να αποκαλύπτονται.

Έτσι, εδώ και αρκετούς μήνες, έρχονται στην επιφάνεια ζητήματα που απασχολούν σημαντικά τα μέσα και το κοινό, αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι της Apple. Η πανδημία λέγεται ότι έπαιξε κάποιον ρόλο στο να αρχίσει να πέφτει λίγο φως στην εταιρεία, αφού, λόγω της τηλεργασίας, οι εργαζόμενοι άρχισαν να χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους το γνωστό ψηφιακό εργαλείο Slack. Μέχρι τότε, οι υπάλληλοι των διαφόρων τμημάτων ελάχιστη επαφή είχαν μεταξύ τους, ωστόσο, όταν η επικοινωνία άρχισε να γίνεται ευκολότερη, ξεκίνησαν να συζητούν μεταξύ τους και να συνειδητοποιούν ότι συμπεριφορές «ρατσισμού, σεξισμού, ανισότητας, διακρίσεων, εκφοβισμού, καταπίεσης, εξαναγκασμού, κακοποίησης, άδικης τιμωρίας και αναίτιων προνομίων» ήταν κοινός τόπος, όπως σημείωναν οι ιδρυτές του κινήματος #AppleToo που δημιουργήθηκε τότε.

Η Apple βρέθηκε σε αμυντική θέση, καθώς εργαζόμενοί της από ολόκληρο τον κόσμο αντιδρούσαν. Έκτοτε, προσπάθησε προφανώς να αποδείξει ότι πρόκειται για μια «διαφανή» εταιρεία: τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, έγινε είδηση το γεγονός ότι επιτρέπει στους υπαλλήλους της να μιλούν ανοιχτά για τους μισθούς τους. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων τους τελυταίους μήνες, εξαιτίας και των μέτρων της εταιρείας για τον Covid, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν έχουν ομαλοποιηθεί. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον των μέσων και του κοινού.

Μάλιστα, την παραμονή των Χριστουγέννων, μια ομάδα υπαλλήλων λιανικής της Apple έκανε αποχή, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαιώματα αναρρωτικών αδειών, καλύτερα μέτρα προστασίας από τον Covid, ενώ καλούσε το κοινό να μποϊκοτάρει τα προϊόντα της.

Την ίδια περίοδο περίπου, το κοινό μάθαινε για τα μπόνους αξίας 50 έως 180 χιλιάδων δολαρίων, σε επιλεγμένους μηχανικούς της, με στόχο να διατηρήσει τα ταλαντούχα στελέχη της, σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, μαθεύτηκε ότι Apple και Facebook προσπαθούν να «κλέψουν» ικανούς υπαλλήλους ο ένας από τον άλλο.

Και πάλι, όμως, αυτό που αναδείχθηκε, έπειτα από τις αντιδράσεις υπαλλήλων που δεν πήραν μπόνους, ήταν ένα έντονο κλίμα δυσαρέσκειας και η αίσθηση της αδικίας, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχαν επί της ουσίας αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή των ατόμων που ευνοήθηκαν από αυτήν την απόφαση.

Στο τώρα, η Apple ανακοίνωσε μόλις ότι αυξάνει τις παροχές των αδειών για τους υπαλλήλους στα καταστήματά της, τόσο των πλήρως απασχολούμενων όσο και των part time, ότι διπλασιάζει τις μέρες αναρρωτικών αδειών, από έξι σε δώδεκα, ότι αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για λόγους ψυχικής υγείας, και ότι επίσης οι εργαζόμενοι θα μπορούν να παίρνουν και περισσότερες μέρες άδειας για διακοπές.

Τα νέα δημοσίευσε το Bloomberg, με τη σημείωση ότι η απόφαση, που επιβεβαίωσε η Apple, πάρθηκε έπειτα από έκθεση του μέσου ότι οι πωλητές στα καταστήματα της εταιρείας αγωνίζονταν να επιβιώσουν και ότι οι διαμαρτυρίες τους για τις συνθήκες εργασίας αλλά και για τα μέτρα εναντίον του Covid δε λαμβάνονταν ποτέ υπόψη από τους ανωτέρους τους.

Και ενώ φαίνεται ότι η Apple προχώρησε με αυτήν της την απόφαση σε μια κίνηση καλής θέλησης και αναγνώρισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων της, άρθρο της Washington Post που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, μιλά για μια περίεργη τακτική της εταιρείας, που εφαρμόζεται μεν χρόνια, αλλά τώρα γίνεται ευρύτερα γνωστή – και μάλιστα αφορά τους πρώην υπαλλήλους της: Σε μεγάλη βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς εργοδότες για να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία και τις θέσεις στην προϋπηρεσία των υποψήφιων υπαλλήλων τους, η Apple διαγράφει τους τίτλους όλων των πρώην υπαλλήλων της, ανεξαρτήτως βαθμίδας και προσόντων, και τους ονομάζει απλώς «συνεργάτες».

Η Apple επιβεβαίωσε μάλιστα την τακτική της, την οποία φαίνεται ότι ακολουθεί χρόνια, και την οποία ανακαλύπτουν οι ενδιαφερόμενοι στην πράξη, όταν αναζητούν νέα δουλειά, και ο εν δυνάμει νέος εργοδότης τους δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά τους.

Αν και είναι προφανές ότι αυτή η τακτική μπορεί να βλάψει ευθέως το επαγγελματικό μέλλον των πρώην εργαζομένων στην Apple, οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό δεν είναι σαφείς. Η διαμάχη Apple – υπαλλήλων Apple, μοιάζει ένα σκληρό παιχνίδι χωρίς τέλος.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.