19 Απρ 2024
READING

Goody’s: Η επιστροφή στην Κύπρο και τα πλάνα για Κουβέιτ – Σαουδική Αραβία

4 MIN READ

Goody’s: Η επιστροφή στην Κύπρο και τα πλάνα για Κουβέιτ – Σαουδική Αραβία

Goody’s: Η επιστροφή στην Κύπρο και τα πλάνα για Κουβέιτ – Σαουδική Αραβία

Nέα δεδομένα έχει φέρει και για τον τομέα εστίασης το τελευταίο χρονικό διάστημα η εξαγορά του ομίλου Vivartia από τη CVC Capital.

Δραστικότερη αυτών των αλλαγών ήταν η πρόσφατη σύσταση τριών θυγατρικών ανά κλάδο δραστηριότητας, ήτοι της θυγατρικής Dairy Holdings για τα γαλακτοκομικά, της Frozen Holdings για τον τομέα των κατεψυγμένων λαχανικών και της κατεψυγμένης ζύμης καθώς και της Food Services Holdings, όπου και υπάγονται οι δύο θυγατρικές του ομίλου Vivartia, Everest και Goody’s. H σύσταση των τριών θυγατρικών έχει ως στόχο, εκτός από την αλλαγή διοικητικών ισορροπιών, και τη δημιουργία νέας οργανωτικής δομής στο εσωτερικό της Vivartia. H Goody’s μάλιστα προχώρησε προηγουμένως στη συγχώνευση της Everest, της Pasteria και της Evercat.

Η συγχώνευση αποτέλεσε έναν τρόπο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται στο σύνολό τους εμπορικά σήματα εστίασης, διατηρούν κοινά χαρακτηριστικά και έτσι θα ήταν εφικτή η δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού σχήματος και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω επιχειρήσεων, ενώ η Goody’s θεωρήθηκε εξαρχής ότι με την απορρόφηση των υπολοίπων θυγατρικών του ομίλου Vivartia θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο μέγεθος, κινούμενη με εντονότερη δυναμική σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται επιχειρηματικές ευκαιρίες στο προσκήνιο, πετυχαίνοντας και καλύτερους όρους συνεργασίας με προμηθευτές και συνεργάτες της στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης. Επιπλέον, κατέστη εφικτή η δημιουργία πλεονάζουσας ρευστότητας, η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η αποτελεσματικότερη διαχείριση αρμοδιοτήτων και προσωπικού, λόγω της συνάφειας του αντικειμένου δραστηριότητας που έχει στο επίκεντρό του τον κλάδο της εστίασης.

Η ολική επαναφορά στην Κύπρο μετά από 7 χρόνια απουσίας

Η Goody’s έχοντας διέλθει από πολλά διαφορετικά στάδια αναδιάρθρωσης των λειτουργιών της και του δικτύου των καταστημάτων της στα χρόνια της διαδρομής της, μεταξύ αυτών και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, προέβη το 2015 στην απόφαση αποχώρησής της από την Κύπρο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η επαναφορά της στην Κύπρο είναι μέρος της στρατηγικής της εταιρείας μετά από απουσία επτά ετών. Το πρώτο κατάστημα εξ αυτών που ετοιμάζει είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 στη Λεμεσό και το δεύτερο που θα ακολουθήσει θα βρίσκεται στη Λευκωσία.

Στην Κύπρο η επιστροφή σηματοδοτείται με τη μέθοδο του master franchise από τους Ν. Παπαγεωργίου, Π. Γαϊτανίδη και τις οικογένειες Χριστοδουλίδη και Μιχαηλίδη, που αποτελούν την ομάδα των επενδυτών που βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση. Στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη Μεγαλόνησο είναι η σταδιακή επέκταση του δικτύου της αλυσίδας ταχυφαγείων κατά τα επόμενα χρόνια, με σκοπό να λειτουργήσουν έως και 10 νέα καταστήματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δείτε ακόμα: Βλάσσης Γεωργάτος-CEO Γρηγόρης | “Η εστίαση είναι αγώνας αντοχής και η διάρκεια μετράει”

Το πρώτο Goody’s στην Κύπρο θυμίζουμε ότι είχε ανοίξει τις πόρτες του το 1997, ενώ η αποχώρηση της επιχείρησης από εκεί πραγματοποιήθηκε μετά από τα οικονομικά προβλήματα που είχε έως και εκείνη τη στιγμή η επιχείρηση που διατηρούσε την ευθύνη διαχείρισης του εμπορικού σήματος της Goody’s, έχοντας υπό τη σκέπη της πέντε εστιατόρια εν λειτουργία.

Ο στόχος για περαιτέρω άνοιγμα στο εξωτερικό

Στον σχεδιασμό της Goody’s όμως δεν είναι μόνο η Κύπρος, καθώς στρατηγικό στόχο ανάπτυξης του δικτύου της αποτελεί η Σαουδική Αραβία, αλλά και το Κουβέιτ, όπου η ίδια έχει προαναγγείλει την περαιτέρω ανάπτυξή της με νέα σημεία κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα projects παρουσίασαν καθυστερήσεις που οφείλονται στην παγκόσμια επίδραση της πανδημίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Κουβέιτ, όπου λόγω της νόσου Covid-19 διακόπηκαν για ένα χρονικό διάστημα οι εργασίες για το νέο κατάστημα.

Τα Goody’s Burger House αποτελούν αυτήν τη στιγμή βάσει αριθμού καταστημάτων που διαθέτουν τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστίασης στην Ελλάδα με 120 καταστήματα.

Διατηρώντας δυνάμεις στη διάρκεια της πανδημίας

Η Goody’s κατάφερε να κρατήσει δυνάμεις στη διάρκεια της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της εστίασης ήταν αυτός που κατέγραψε απώλειες συνολικά με τους διαδοχικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν.  Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά ο κλάδος εστίασης της Vivartia έγραψε απώλειες 42,1% στη διάρκεια του 2020, ανακάμπτοντας μερικώς το 2021. Σε ό,τι αφορά τα Goody’s, κατά την ίδια χρονιά κατέγραψαν πτώση πωλήσεων κατά 27,7% σε σχέση με τις υπόλοιπες θυγατρικές του κλάδου εστίασης του ομίλου Vivartia. Ειδικότερα η Flocafe έγραψε πτώση πωλήσεων κατά 53,3%, η Everest κατά 39,7%, και η La Pasteria κατά 53%.

Η Goody’s συμπλήρωσε το 2021 40 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής. Ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 από τον Ιωάννη Διονυσιάδη και κατέβηκε στην Αθήνα το 1981.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.