19 Απρ 2024
READING

Η Disney+ ξεπερνά τις προσδοκίες σε νέους συνδρομητές και κέρδη

4 MIN READ

Η Disney+ ξεπερνά τις προσδοκίες σε νέους συνδρομητές και κέρδη

Η Disney+ ξεπερνά τις προσδοκίες σε νέους συνδρομητές και κέρδη

Ενώ οι αναλυτές κάνουν πλέον λόγο για κορεσμό της αγοράς του streaming, ειδικά μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων και προβλέψεων του Netflix, που μοιάζει να μην μπορεί να προσελκύσει πλέον άλλους νέους συνδρομητές, η Disney έρχεται με αισιόδοξα νούμερα τόσο όσον αφορά τους συνδρομητές της όσο και τα κέρδη της.

Βέβαια, ο αιωνόβιος κολοσσός της διασκέδασης δραστηριοποιείται μόλις δύο χρόνια στο πεδίο του streaming, οπότε, θεωρητικά, δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του ακόμα.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία, η συνδρομητική πλατφόρμα Disney+ αύξησε τους συνδρομητές της κατά 11,8 εκατομμύρια παγκοσμίως, το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, για να αγγίξει συνολικά τους 129,8 εκατομμύρια χρήστες. Αν προστεθούν οι συνδρομητές της Hulu και του αθλητικού ESPN+, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό της, η Disney μπορεί να μιλά σχεδόν για ένα σύνολο 200 εκατομμυριών συνδρομητών.

Εκτός από τις συνδρομητικές της πλατφόρμες, τα έσοδά της ενισχύουν σημαντικά και τα θεματικά της πάρκα, καθώς ο κόσμος αρχίζει να τα επισκέπτεται ξανά, με την άρση των περιορισμών της πανδημίας – παρόλο που ακόμα δεν έχουν επιστρέψει οι διεθνείς επισκέπτες. Μετά από μια περίοδο που πολλές εγκαταστάσεις της ήταν κλειστές, με αποτέλεσμα να καταγραφει ζημία 119 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020, στο τέλος του 2021 καταγράφηκε διαχειριστικό κέρδος 2,45 δισεκατομμυρίων. Σε αυτό συνέβαλαν και οι αυξημένες τιμές, αλλά και το λανσάρισμα ενός νέου ψηφιακού εργαλείου, που επιτρέπει στους επισκέπτες, αγοράζοντάς το, να μειώσουν την αναμονή για τα «παιχνίδια» των πάρκων.

Το ενδιαφέρον παραμένει ωστόσο η στρατηγική ανάπτυξης τους περιεχομένου της συνδρομητικής πλατφόρμας Disney+, που φαίνεται ότι ανεβαίνει δυναμικά στον λεγόμενο «παγκόσμιο πόλεμο του streaming». Αυτήν τη στιγμή η βιομηχανία αυτή αποδεικνύεται ότι προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία ανάπτυξης για την εταιρεία, ακόμα και σε μια περίοδο που αναλυτές επισημαίνουν ότι το κοινό, μετά από την περίοδο των lockdowns, που κατανάλωνε μαζικά το περιεχόμενο πλατφορμών όπως του ηγέτη στον χώρο Netflix, μοιάζει να έχει κορεστεί από τις αναρίθμητες επιλογές που του προσφέρονται.

Διαβάστε ακόμα: Netflix, Disney ή Apple; Θα έχει νικητή ο παγκόσμιος πόλεμος του streaming;

Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρόλο που το φθινόπωρο το Netflix, των 222 εκατομμυρίων συνδρομητών, σημείωσε με το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» τη μεγαλύτερη επιτυχία του, και ενώ παράλληλα υπερηφανεύεται για το καλύτερο και πλουσιότερο πρόγραμμα που είχε ποτέ, τα νούμερα που παρουσίασε για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν τα χειρότερα από το 2010. Ωστόσο, όλοι οι μεγάλες παίκτες του χώρου εξακολουθούν να επενδύουν σημαντικά σε ποιοτικές παραγωγές για να κερδίσουν το κοινό.

Σχετικά λοιπόν με το περιεχόμενο, η Disney ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα, έπειτα από την πιο συντηρητική προσέγγιση που διατηρούσε ως τώρα, η οποία βασιζόταν στην ταύτιση του brand identity της με το παιδικό περιεχόμενο. Η αλλαγή της ηγεσίας το 2020 ματαβάλλει και τη φιλοσοφία επιλογής του περιεχομένου. Ενώ μέχρι τώρα απορρίπτονταν παραγωγές επειδή θεωρούνταν ότι δεν έκαναν για παιδιά, η εταιρεία φαίνεται τώρα να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο στο κοινό της Marvel και του Πολέμου των Άστρων, στους λάτρεις των υπερ-ηρώων και σε οικογένειες με παιδιά.

Διαβάστε ακόμα: Τα παιδιά είναι το νέο hot κοινό των πλατφορμών streaming

Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο νέος CEO, περισσότεροι από τους μισούς συνδρομητές της Disney+ δεν έχουν παιδιά – και επισημαίνει ότι η Disney διαθέτει «πολύ μεγαλύτερη ελαστικότητα από αυτήν που νομίζουμε». Έτσι, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα το περιεχόμενο «γενικής διασκέδασης» θα αυξηθεί στην πλατφόρμα.

Βέβαια, αν και τα έσοδα της Disney από τις υπηρεσίες streaming συνολικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν μια εντυπωσιακή άνοδο 34% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, χάρη και στην Hulu, που ανέβασε τις τιμές της, η πλατφόρμα της Disney είχε ζημιά 27% μεγαλύτερη από πέρυσι, γεγονός που η εταιρεία εξηγεί ότι οφείλεται στα αυξημένα κόστη των νέων της παραγωγών, στον επίσης αυξημένο προϋπολογισμό των προωθητικών της ενεργειών και στην ενίσχυση της τεχνολογικής της υποδομής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.