22 Νοέ 2024
READING

Το παράδειγμα της Hasbro | Πώς τα brands βγήκαν αλώβητα από την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας

3 MIN READ

Το παράδειγμα της Hasbro | Πώς τα brands βγήκαν αλώβητα από την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Το παράδειγμα της Hasbro |  Πώς τα brands βγήκαν αλώβητα από την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Και ο κολοσσός των παιχνιδιών Hasbro ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα και κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, εντασσόμενος σε μια σειρά άλλων μεγάλων brands, από όλες σχεδόν τις βιομηχανίες, που αποδείχθηκαν πιο ισχυρά από τη σοβαρή κρίση της αλυσίδας εφοσιασμού, που δυσχέρανε τόσο την παραγωγή των προϊόντων όσο και τις μεταφορές, δημιουργώντας ελλείψεις και προβλήματα.

Η Hasbro είδε άνοδο στα έσοδά της σε ολόκληρο το 2021 κατά 9%, στο κομμάτι των καταναλωτικών προϊόντων της, ενώ αύξησε σημαντικά και το διαχειριστικό της κέδρος – για την ακρίβεια κατά 30% για το οικονομικό έτος.

Η περίπτωση της Hasbro κάθε άλλο παρά μοναδική είναι αυτήν την περίοδο. Οι μεγάλες εταιρείες, ειδικά εκείνες που είχαν, εκτός οικονομική άνεση, και την ευελιξία να φανούν δημιουργικές και να βρουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, κατάφεραν ουσιαστικά να βγουν τελικά αλώβητες, απολαμβάνοντας παράλληλα τα κέρδη από την εκ νέου κινητοποίηση των καταναλωτών μετά τους μήνες των lockdowns και της παγωμένης αγοράς.

Εταιρείες όπως η Hasbro ή η Nike, brands πολυτελείας, τεχνολογικοί κολοσσοί, ακόμα και αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla, επηρεάστηκαν μεν, αλλά είχαν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν για έκτακτες λύσεις ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί κατά το δυνατόν η αλυσίδα τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Nike, που νοίκιασε ένα τρένο για να μεταφέρει άμεσα τα εμπορεύματά της από τη μία άκρη της Αμερικής στην άλλη, και εξόπλισε τις αποθήκες της με 1000 ρομπότ, ώστε να διεκπεραιώνει πιο γρήγορα τις παραγγελίες της – αντισταθμίζοντας έτσι το ότι το εργοστάσιό της στο Βιετνάμ ήταν κλειστό για μήνες, αναγκάζοντάς τη να μειώσει την παραγωγή των sneakers της κατά εκατομμύρια κομμάτια.

Ή της Tesla, που είχε τη δυνατότητα να «μεταποιήσει» τους μικροεπεξεργαστές που είχε στη διάθεσή της, ώστε να καλύψει τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς που επηρέασαν ολόκληρη την βιομηχανία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Επιστρέφοντας στη Hasbro, η παιχνιδοβιομηχανία αντιμετώπισε επίσης προβλήματα, με τον Οκτώβριό της να κλείνει με 100 εκατομμύρια χαμένες πωλήσεις λόγω αδυναμίας διεκεπραίωσης των παραγγελιών της. Μέσα στους επόμενους μήνες, όμως, οι παραγγελίες της εκπληρώθηκαν και τελικά η χρονιά της έκλεισε με κέρδη, καθώς αυξήθηκε το μερίδιό της στα καταναλωτικά προϊόντα, αυξήθηκε η ζήτηση, ανέβηκαν και οι τιμές – κάτι που συνολικά έφτασε να εξισορροπήσει και με το παραπάνω τις απώλειες και τα επιπλέον κόστη που επέβαλε η εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτή η εξισορρόπηση συνέβη στα περισσότερα μεγάλα brands με πορεία ανάλογη με της Hasbro, χάρη στην αυξημένη ζήτηση που παρουσιάστηκε από τους καταναλωτές τους τελευταίους μήνες και στις αυξήσεις των τιμών.

Ειδικότερα για τη Hasbro, η πορεία της καταγράφεται εντυπωσιακή και επειδή, επιπλέον, προσανατολίζεται και σε άλλες πηγές εσόδων, πέρα από τα φυσικά παιχνίδια. Το τμήμα της του digital gaming σημείωσε άνοδο 42% στα έσοδά του. Παράλληλα, πρόσφατα ανακοίνωσε τη διεύρυνση της συνεργασίας της με τη Lucasfilm και το franchise του Πολέμου των Άστρων, ενώ θα αναπτύξει και merchandise για το franchise του Indiana Jones, που θα λανσαριστεί το 2023, όταν βγει στους κινηματογράφους και η επόμενη ταινία της σειράς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.