22 Ιαν 2025
READING

Η άνοδος στις πωλήσεις καλλυντικών εκτοξεύει τα κέρδη της L’Oréal

4 MIN READ

Η άνοδος στις πωλήσεις καλλυντικών εκτοξεύει τα κέρδη της L’Oréal

Η άνοδος στις πωλήσεις καλλυντικών εκτοξεύει τα κέρδη της L’Oréal

Αν η απόδοση του μεγαλύτερου ομίλου καλλυντικών στον κόσμο θεωρηθεί ως δείκτης της διάθεσης των καταναλωτών απέναντι στην beauty αγορά, τότε μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ο κλάδος ανακάμπτει μετά την πανδημία, αλλά με μια μετατόπιση της προτίμησης των καταναλωτών προς τα προϊόντα περιποίησης προσώπου σε σχέση με τα προϊόντα μακιγιάζ.

Η L’Oréal, στης οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και σημαντικά brands όπως τα Maybelline, Lancôme και Garnier, αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των εσόδων της για το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αναδεικνύοντας την τάση των καταναλωτών να επιστρέψουν στην ομορφιά και την περιποίηση, μετά την επανεκκίνηση της αγοράς και τη σταδιακή άρση των μέτρων εναντίον του κορονοϊού, που σημαίνει και επιστροφή στις εξόδους και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη συσχετίζονται και με την έμφαση στη στρατηγική προώθησης που έδωσε η εταιρεία, τον αυξημένο προϋπολογισμό στις διαφημιστικές της εκστρατείες, έπειτα από τη μείωση του λανσαρίσματος νέων προϊόντων, στην αρχή της πανδημίας, το 2020, αλλά και με τις αυξήσεις των μισθών που καταγράφονται στην αγορά της Αμερικής. Αναμένονται ακόμα αναλύσεις σχετικά με τον βαθμό κατά τον οποίο νέα μέτρα για τα τελευταία ξεσπάσματα της πανδημίας επηρέασαν τις πωλήσεις στη μεγάλη αγορά της Κίνας.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σαράντης και η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα

Σημαντικό ρόλο πιστεύεται ότι επιπλέον το γεγονός ότι η εταιρεία στράφηκε στις δυνατότητες του διαδικτύου, όχι μόνο για τη διάθεση των προϊόντων και τις πωλήσεις της, αλλά και για την εκπαίδευση των συνεργατών της.

Πάντως, αν και η L’Oréal δεν ανακοινώνει τους οικονομικούς της στόχους, οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια αύξηση 9,3% στα κέρδη της για αυτήν την περίοδο, ενώ είναι αξιοσημείωτο και ότι μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, οι μετοχές της είδαν αύξηση κατά ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 21,5%.

Εν τω μεταξύ, η L’Oréal φαίνεται να επωφελείται και από τη συνεχιζόμενη άνοδο της αγοράς πολυτελείας, που μετά τα lockdowns απολαμβάνει τη διάθεση των καταναλωτών να επενδύσουν σε ποιοτικά είδη με status και προϊόντα που συμπληρώνουν το concept της αυτοφροντίδας που ανέδειξε περισσότερο η δύσκολη περίοδος της καραντίνας. Οι καταναλωτές φαίνονται τώρα περισσότερο πρόθυμοι να ξοδέψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες well-being, και τα πολυτελή είδη προσωπικής περιποίησης ωφελούνται από αυτήν την τάση. Έτσι, το τμήμα L’Oréal Luxe, που περιλαμβάνει μάρκες όπως την Yves Saint Laurent, την Kiehl’s και την Armani Beauty, μεταξύ άλλων, ενισχύεται επίσης.

Πολύ σημαντική τάση, ωστόσο, που φαίνεται να επηρεάζει και τον προσανατολισμό της εταιρείας, είναι το ότι πλέον οι καταναλωτές έχουν στραφεί περισσότερο στην περιποίηση της επιδερμίδας απ’ό,τι στο μακιγιάζ, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της επιθυμίας για φροντίδα και υγιεινή. Αυτή η στροφή των καταναλωτών συνοδεύεται και από την αλλαγή των προτεραιοτήτων τους, με τις αρχές της βιωσιμότητας και την έγνοια για το περιβάλλον να επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις επιλογές τους. Αναζητούν λοιπόν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, με φυσικά συστατικά, σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες, και που δεν τεστάρονται σε ζώα.

Σε αυτό το πλαίσιο, που αναδείχθηκε με ιδιαίτερη έμφαση μέσα στην πανδημία  για όλες τις βιομηχανίες, η L’Oréal ανακοίνωσε το 2021 ότι έχει ως στόχο να προμηθεύεται σχεδόν όλα τα συστατικά των καλλυντικών της από φυσικές και ανανεώσιμες πηγές. Για τις εταιρείες καλλυντικών αυτό αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση, εξηγούν άνθρωποι του χώρου, καθώς οι καταναλωτές πλέον από τη μία δίνουν έμφαση στα συστατικά των καλλυντικών που χρησιμοποιούν, ενώ ταυτόχρονα ζητούν την αποτελεσματικότητα που πάντα υπόσχονταν τα brands για τα καλλυντικά τους.

Πάντως, η L’Oréal λέει ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα έχει κατορθώσει το 95% των συστατικών στα καλλυντικά όλων της των brands να προέρχονται από φυτά και άνθη που μπορούν να ανανεωθούν και να καλλιεργηθούν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να αναπτύξει μεθοδους και φόρμουλες που δε θα επιβαρύνουν τα οικοσυστήματα και δε θα αφήνουν κατάλοιπα στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η προτίμηση των καταναλωτών σε φυσικά προϊόντα και δερμοκαλλυντικά έφερε στο προσκήνιο και μάρκες όμως η CeraVe, που η L’Oréal φρόντισε να προωθήσει μέσα από συνεργασίες με influencers στα social media, ιδιαίτερα στο TikTok, θέλοντας να προσεγγίσει το κοινό που αναζητά συμβουλές και προϊόντα στα αντίστοιχα niches της αγοράς ομορφιάς, όπως αναπτύσσονται από τους ίδιους τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και μπορεί η L’Oréal να έχει το προβάδισμα στην αγορά, ακόμα και σε σχέση με τους κολοσσούς της Procter & Gamble, Unilever και Estée Lauder, ωστόσο τα αποτελέσματα και των άλλων ομίλων εκφράζουν επίσης την τάση της επιστροφής του κοινού στη βιομηχανία της ομορφιάς και της περιποίησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.