18 Απρ 2024
READING

Το φαινόμενο Metro Mall και το δύσκολο εγχείρημα της Λυκόβρυσης

4 MIN READ

Το φαινόμενο Metro Mall και το δύσκολο εγχείρημα της Λυκόβρυσης

Το φαινόμενο Metro Mall και το δύσκολο εγχείρημα της Λυκόβρυσης

Το στοίχημα της εκ Βενεζουέλας ορμώμενης επιχειρηματικής οικογένειας Κωνσταντίνου κατά την έναρξη λειτουργίας του Athens Metro Mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, ήταν να καταφέρει να δημιουργήσει έναν εμπορικό πόλο σε μία μεσοαστική περιοχή της Αττικής, ισορροπώντας ακριβώς στα «σύνορα» μεταξύ Ηλιουπόλεως και Αγίου Δημητρίου.

Μάλιστα, το Athens Metro Mall που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2010, τοποθετήθηκε σε μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της Αττικής, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από τον σταθμό του μετρό «Άγιος Δημήτριος». Mέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους δημότες και κατοίκους των δύο περιοχών που προαναφέραμε, αλλά και για καταναλωτικό κοινό νοτιότερα αλλά και κεντρικότερα του άξονα στον οποίο βρίσκεται, προερχόμενο για παράδειγμα από την Αργυρούπολη, τον Άλιμο και τη Γλυφάδα αλλά και από τη Δάφνη ή τον Νέο Κόσμο.

Για την κατασκευή και λειτουργία του εμπορικού κέντρου η οικογένεια Κωνσταντίνου μέσω της Talima Venture Inc, εταιρείας συμφερόντων της, προέβη σε αρχική επένδυση ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας ένα εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο με μεικτή μισθώσιμη επιφάνεια 21.500 τ.μ. περισσότερα από 90 καταστήματα και σημαντικό αριθμό χώρων εστίασης.

Η πορεία του Athens Metro Mall

Τα έσοδα της Ταλίμα – ΕΛΚΑ Πάρκινγκ Α.Ε. όπως ονομάζεται η ελληνική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται το Athens Metro Mall, βασίζονται στις πωλήσεις των καταστημάτων που μισθώνουν χώρους λιανικής στις εγκαταστάσεις της, επί των οποίων υφίσταται προσυμφωνημένο ποσοστό που αποδίδεται ως μίσθιο, γι’ αυτό και το 2020, μία χρονιά εκτεταμένων περιορισμών και lockdown λόγω της πανδημίας, ο τζίρος της κινήθηκε εκ των πραγμάτων πτωτικά. Ωστόσο αποτελεί υπό κανονικές συνθήκες μία άκρως κερδοφόρα επιχείρηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 2019 κατέγραψε τζίρο 13,71 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των καταστημάτων που διαθέτει, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 1,68 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο το 2020 όπως ήταν αναμενόμενο κινήθηκε σε κύκλο εργασιών που κατήλθε στα 8,72 εκατ. ευρώ με ζημιογόνα αποτελέσματα μετά από φόρους 424,7 χιλ. ευρώ.

Βασικός τομέας δραστηριότητας το real estateH παρουσία στη λιανική πώληση ενδυμάτων και υποδημάτων

Kύριος τομέας δραστηριότητας της οικογένειας Κωνσταντίνου και ιδίως του επικεφαλής τής Talima Venture, Παναγιώτη Κωνσταντίνου, είναι το real estate. Στην Ελλάδα διαχειρίζεται αρκετές μάρκες στον τομέα της λιανικής πώλησης προϊόντων ένδυσης όπως είναι η Benetton, τα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού και πώλησης επίπλων, Διάφανο. Eπιπλέον μέσω της θυγατρικής Αλιμάρ Ντιβέλοπμεντ, ο όμιλος Κωνσταντίνου διατηρεί μία σειρά καταστημάτων πέραν της Benetton, όπως είναι η boutique Adidas στο Athens Metro Mall, καταστήματα Women’s Secret στο Metro Mall αλλά και boutique της Adidas στο River West στον Κηφισό, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και στην Καλλιθέα καθώς και ορισμένα ακόμη καταστήματα Women’s Secret.

To φιλόδοξο επιχειρηματικό εγχείρημα στη Λυκόβρυση

Στα προσεχή επιχειρηματικά βήματα του Παναγιώτη Κωνσταντίνου είναι η δημιουργία ενός νέου εμπορικού κέντρου στην περιοχή των δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης με συνολική επιφάνεια 75.052,44 τ.μ. Ο προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση ανέρχεται επί του παρόντος στα 93 εκατ. ευρώ. Η επένδυση θα αφορά τη δημιουργία χώρων εμπορικού κέντρου για τη φιλοξενία καταστημάτων εστίασης, γραφείων, αθλητικού κέντρου, παιδικής χαράς και εμπορικών καταστημάτων. Η καθαρή μισθώσιμη επιφάνεια θα ανέρχεται σε περίπου 40.000 τ.μ.

Διαβάστε ακόμα: The Mall και Skroutz 15 χρόνια παράλληλα άλλαξαν για πάντα το εμπόριο στην Ελλάδα

Επιπλέον, στη μελέτη υπολογίζονται και υποστηρικτικές λειτουργίες όπως  διαγνωστικό  κέντρο, χώρος στάθμευσης  με περισσότερες από 2.000 διαθέσιμες θέσεις,  παρατηρητήριο – landmark, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα ύπαρξης  χώρου εστίασης και εκθεσιακής εγκατάστασης.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα, το οποίο χρονολογείται προς υλοποίηση από την προηγούμενη δεκαετία. Στο διάβα του όμως συνάντησε αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια. Πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ήρθε να θέσει ένα ακόμα βέτο στην υλοποίηση του project, καθώς απέρριψε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μάλιστα κατά την διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου εκφράστηκαν αρκετές ενστάσεις που σχετίζονταν με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου έργου, όπως αυτές περιγράφονται στη μελέτη.

Δύο χρόνια ο υπολογιζόμενος χρόνος για την εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών

Εφόσον ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ο χρόνος αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών αναμένεται ότι θα είναι περί τα δύο έτη. Με την υλοποίηση του έργου θα δημιουργηθούν 360 θέσεις εργασίας στο διάστημα της κατασκευής και 722 θέσεις εργασίας όταν ξεκινήσει η λειτουργία του. Την ευθύνη για το επιχειρηματικό εγχείρημα έχει αναλάβει η εταιρεία Panita Ltd, συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντίνου.

Η επένδυση έχει ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων από το 2019 και η περιοχή κατασκευής του νέου εμπορικού κέντρου θα αφορά σε συνολικά τρία οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.