14 Νοέ 2024
READING

Η Samsung επαναχρησιμοποιεί πεταμένα δίχτυα ψαρέματος για τα νέα της κινητά

3 MIN READ

Η Samsung επαναχρησιμοποιεί πεταμένα δίχτυα ψαρέματος για τα νέα της κινητά

Η Samsung επαναχρησιμοποιεί πεταμένα δίχτυα ψαρέματος για τα νέα της κινητά

Σε μία από τις εταιρείες που έχουν πάρει πολύ ζεστά τις προσπάθειες για βιωσιμότητα και την κινητοποίησή τους εναντίον της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύεται η νοτιοκορεάτικη Samsung, μετά και την πρόσφατη ενημέρωσή της για τα νέα βιώσιμα υλικά που χρησιμοποιεί στην κατασκευή και τη συσκευασία των προϊοντων της.

Λίγο πριν από την παρουσίαση των νέων Galaxy συσκευών της, που γίνεται σήμερα Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για το πρόγραμμά της Galaxy for the Planet, ως συνέχειας των προσπαθειών της να σταματήσει να χρησιμοποιεί πλαστικό στις συσκευασίες της ή να υιοθετήσει όπου είναι δυνατόν το upcycling.

Σε αυτό το πρόγραμμα, εντάσσεται τώρα η πρωτοβουλία της να ανακυκλώσει και να επαναχρησιμοποιήσει στις συσκευές της τα άχρηστα δίχτυα αλιείας που μολύνουν τη θάλασσα. Η πρωτοβουλία της αναδεικνύει ξανά το προφίλ μιας εταιρείας που δείχνει να έχει τη βιωσιμότητα στις προτεραιότητές της, και που προσπαθεί με στοχευμένες κινήσεις – που αφορούν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, από της κατασκευή μεχρι τη συσκευασία και όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα – να συνεισφέρει στις προσπάθειες εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Samsung σχεδιάζει τα προϊόντα της για να κρατά ευχαριστημένους τους πελάτες της

Στην προκειμένη περίπτωση, στο επίκεντρο μπαίνουν οι 640.000 τόνοι διχτυών αλιείας που πετιούνται στη θάλασσα κάθε χρόνο, ρυπαίνοντας τα νερά και παγιδεύοντας της θαλάσσια ζωή. Η Samsung δεσμεύεται ότι θα συγκεντρώνει, θα ανακυκλώνει και θα επαναχρησιμοποεί για άλλους σκοπούς κάποια από αυτά τα δίχτυα, ώστε να συμβάλει κατά το δυνατόν στη δημιουργία ενός μέλλοντος με πιο φιλόξενους και καθαρούς ωκεανούς.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ακριβή στοιχεία για τον όγκο των διχτυών που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται, αλλά ούτε και ποιο θα είναι το ακριβές μετρήσιμο όφελος για το περιβάλλον. Ο τεχνολογικός κολοσσός, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, έχει μέχρι στιγμής μειώσει τη χρήση πλαστικού κατά 20%, μέσα από τον επανασχεδιασμό των συσκευασιών του, έχει εξοπλίσει τα προϊόντα του με δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, ανακυκλώνει το 95% των αποβλήτων του από τις διεργασίες της παραγωγής και έχει συγκεντρώσει περίπου 5 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, των λεγόμενων e-waste, που προκύπτουν από τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που καταλήγουν στα σκουπίδια, και τα οποία αποτελούν έναν ακόμη σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, η εταιρεία χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Παράλληλα, κάνει πρακτικά βήματα ώστε να κερδίσει πιστοποιήσεις βιωσιμότητας από εξειδικευμένους οργανισμούς που ελέγχουν τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και τη χρήση νερού.

Η Samsung προσπαθεί να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της απέναντι στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως της μόλυνσης με πλαστικό των ωκεανών, ελπίζοντας στον θετικό αντίκτυπο των πρωτοβουλιών της. Μπορεί να μη δίνει αρκετές πληροφορίες για τις πρακτικές παραμέτρους του νέου της προγράμματος, σχετικά με το ποσοστό των διχτυών που φιλοδοξεί να μαζέψει ή αναφορικά με τον τρόπο που θα χρησιμοποιθούν οι νέες βιώσιμες ύλες στα κινητά της, η κινητοποίησή της, όμως, παραμένει σημαντική τουλάχιστον όσον αφορά τη συζήτηση γύρω από την ευθύνη εταιρειών-κολοσσών, όπως είναι η ίδια, απέναντι στο περιβάλλον.

Μια επιπλέον αξία αποκτούν αυτές οι ανακοινώσεις επιπλέον και γιατί, το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές για πιο αυστηρές ρυθμίσεις και νομοθεσίες για τον τρόπο που λειτουργούν οι μεγάλες εταιρείες και την επιβάρυνσή τους στο περιβάλλον, ζητώντας να μην επαφίεται το μέλλον του πλανήτη μόνο στις πρωτοβουλίες και την καλή διάθεσή τους. Μπροστά σε φόβους ότι οι ανακοινώσεις και τα φιλόδοξα μακροπρόθεσμα πλάνα μπορεί απλά να καταλήγουν να λειτουργούν ως greenwashing, ανακοινώσεις και προγράμματα σαν της Samsung μοιάζουν ελπιδοφόρα ότι κάποιοι παίρνουν τη βιωσιμότητα σοβαρά. Ίσως η αποφασιστικότητα των brands σε συνδυασμό με την κατάλληλη νομοθεσία να είναι η λύση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.