21 Δεκ 2024
READING

H Η&Μ αρχίζει να πουλά second-hand ρούχα – ακόμα και από το Zara

4 MIN READ

H Η&Μ αρχίζει να πουλά second-hand ρούχα – ακόμα και από το Zara

H Η&Μ αρχίζει να πουλά second-hand ρούχα – ακόμα και από το Zara

Ένας από τους κολοσσούς του fast fashion, η σουηδική H&M, λανσάρει, για αρχή στο ηλεκτρονικό της κατάστημα στη μητρική της αγορά της Σουηδίας, ρούχα second-hand προς πώληση.

Η υπηρεσία προσφέρεται σε συνεργασία με την πλατφόρμα Sellpy, στην οποία η H&M έχει επενδύσει ήδη από το 2015, και μέσω της οποίας θα γίνεται η αποστολή των παραγγελιών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, το επόμενο ανάλογο βήμα θα γίνει στη Γερμανία, ενώ υπάρχει η προοπτική αργότερα να προχωρήσει το λανσάρισμα των second-hand ρούχων και σε άλλες αγορές. Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα για μεταχειρισμένα ρούχα Sellpy έχει μόλις επεκταθεί στην Ολλανδία και την Αυστρία, έχοντας και εκείνη ξεκινήσει από τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Τα μεταχειρισμένα ρούχα θα διατίθενται από το τμήμα «pre-loved» του website και το ενδιαφέρον είναι ότι οι καταναλωτές δε θα μπορούν να βρουν μόνο second-hand Η&Μ ρούχα, αλλά και κομμάτια από τρίτα μεγάλα brands, όπως ASOS, Nike, Abercrombie & Fitch, ακόμα και Zara.

H σχετική ανακοίνωση του λανσαρίσματος από την πλευρά της εταιρείας είχε τον ανάλογο ενθουσιασμό για αυτό το βήμα προς την επανάχρηση των ρούχων, που θεωρείται από τον κόσμο της μόδας ένας πολύ σημαντικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας αυτής στο περιβάλλον. «Ας κάνουμε τη second-hand μόδα τη νέα κανονικότητα!», διακήρυξε μάλιστα η sustainability manager του brand, μιλώντας για το λανσάρισμα, το οποίο, όπως δήλωσε, έρχεται μετά από μια δεκαετία δραστηριοποίησης υπέρ του περιβάλλοντος. Σημειώθηκε ακόμα ότι στόχος είναι να εμπλουτιστούν τα προσφερόμενα brands και τα διαθέσιμα προϊόντα της νέας κατηγορίας «pre-loved».

H Η&Μ υπογραμμίζει και στο ίδιο της το site την έμφαση που δίνει το brand στη στρατηγική της βιωσιμότητας και στο ότι τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στο μοντέλο κυκλικής οικονομίας και επανάχρησης των προϊόντων της. Μάλιστα, το project «pre-loved» δεν αποτελεί το πρώτο βήμα της H&M στον χώρο του resale: το 2021, η εταιρεία συνεργάστηκε με την πλατφόρμα μεταπώλησης Reflaunt, μια τεχνολογική Resale-as-a-Service (RaaS) εταιρεία, για να λανσάρει μια υπηρεσία πώλησης second-hand ρούχων στον Καναδά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η εταιρεία σχετικά με το πλάνο βιωσιμότητας που ακολουθεί –  για την εγκυρότητα των οποίων παραπέμπει στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Ellen MacArthur, που εργάζεται για την κυκλική οικονομία -, η παραγωγή των ρούχων τα τελευταία 15 χρόνια έχει διπλασιαστεί, ενώ η χρήση τους έχει μειωθεί κατά 40%. «Πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο τους πόρους του πλανήτη και να χρησιμοποιούμε αυτά που ήδη έχουμε. Γι’ αυτό λανσάρουμε το “pre-loved”», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά τους στόχους της εταιρείας, πρόσφατα, στην ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της, όπου καταγράφηκε άνοδος στα έσοδα, με επιστροφή σε προπανδημικά επίπεδα και αύξηση κερδών σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν πολλά χρόνια, η CEO της υπογράμμισε ότι φιλδοξούν, μέχρι το 2030, να έχουν διπλασιάσει τις πωλήσεις τους, αλλά παράλληλα να έχουν μειώσει στο μισό το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Ο στόχος της μείωσης της επιβάρυνσης στο περιβάλλον αφορά τη δέσμευση του brand απέναντι στην περιβαλλοντική σύνοδο COP26 του OHE.

Ωστόσο, ειδικοί της βιωσιμότητας επισημαίνουν, τον τελευταίο καιρό, το ασυμβίβαστο των δύο concepts, όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον. Από τη μία, οι αρχές της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας ζητούν όχι μόνο ανακύκλωση, που αποδεικνύεται δύσκολη στην πράξη, αλλά και λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων, μικρότερη παραγωγή ρούχων, με τη χρήση ανθεκτικών, βιώσιμων πρώτων υλών, σε διαχρονικά σχέδια, ώστε, πρακτικά, τα ρούχα να αντέχουν τόσο κόντρα στον χρόνο όσο και κόντρα στα παροδικά fashion trends – και, φυσικά, λιγότερη κατανάλωση.

Από την άλλη, το fast fashion πετυχαίνει και αναπτύσσεται επειδή προσφέρει όλο και περισσότερα ρούχα, κατασκευασμένα από νάιλον, ώστε να είναι φθηνά, αντιγράφοντας της τάσεις, ώστε να είναι δελεαστικά, και ο καταναλωτής να αγοράζει ξανά και ξανά. Πολλοί λοιπόν υποστηρίζουν ότι πρωτοβουλίες σαν αυτό το νέο second-hand project του H&M, μπορεί να έχουν καλή αφετηρία, αλλά είναι ουσιαστικά δώρον άδωρον, ακριβώς εξαιτίας αυτού του μοντέλου λειτουργίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.