25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Toshiba σπάει σε δύο εταιρείες

3 MIN READ

Γιατί η Toshiba σπάει σε δύο εταιρείες

Γιατί η Toshiba σπάει σε δύο εταιρείες

Mετά από χρόνια που σημαδεύτηκαν από λογιστικά σκάνδαλα και πολλαπλά ζητήματα ηγεσίας που υπονόμευσαν την αξιοπιστία ενός πάλαι ποτέ κολοσσού της ιαπωνικής τεχνολογίας, και αναδιαμορφώνοντας το αρχικό της σχέδιο, που την ήθελε να χωρίζεται στα τρία, η Toshiba ανακοίνωσε ότι σπάει σε δύο εταιρείες, με την ελπίδα να κατευνάσει τους δυσαρεστημένους μετόχους της· η μία θα είναι αφιερωμένη στις τεχνολογικές υποδομές και η άλλη στις συσκευές.

Η Toshiba Group σκοπεύει, όταν εγκριθούν οι διαδικασίες, να πουλήσει τις μετοχές της κοινοπραξίας της Toshiba Carrier στην αμερικανική Carrier Group, ενώ θα πουλήσει και τις Toshiba Elevator and Building Systems και Toshiba Lighting & Technology.

Η κάποτε ισχυρή Toshiba αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τον Μάρτιο του 2011, οπότε και συνέβη το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, όπου, μετά τη διαρροή ραδιενέργειας στην περιοχή, η εταιρεία εμπλέκεται με τις διαδικασίες παροπλισμού των τριών λιωμένων πυρηνικών αντιδραστήρων, κάτι που μπορεί να πάρει δεκαετίες ακόμα.

Πέρα όμως από τη Φουκουσίμα, το οικονομικό σκάνδαλο, που ανάγκασε τον CEO της να παραιτηθεί το 2015, επίσης έπληξε ισχυρά την εταιρεία, που αποδείχθηκε ότι επί χρόνια με λογιστικά τρικ παραποιοούσε τα αληθινά της στοιχεία και ανακοίνωνε μη ρεαλιστικές προβλέψεις.

Εν τω μεταξύ, και τους τελευταίους μήνες αποκαλύφθηκε επιπλέον, έπειτα από ανεξάρτητη έρευνα, ότι η ηγεσία της εταιρείας προσπαθούσε, ζητώντας εν κρυπτώ τη συνεργασία στελεχών του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, να ασκήσει πίεση στην ετήσια γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας, ώστε να μπλοκαριστεί η ψήφος των μετόχων ενός ακτιβιστικού fund. Μετά τις αποκαλύψεις, απομακρύνθηκαν δύο ανώτερα στελέχη και η Toshiba δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει περισσότερους ξένους εκπροσώπους στο συμβούλιό της.

Ακολούθησε το σχέδιο για τη διάσπαση της εταιρείας, αρχικά στα τρία, που ωστόσο συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις από τους μετόχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα εσφαλμένων διαδικασιών και ότι αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει ευθέως τα βαθύτερα προβλήματα διακυβέρνησης και εταιρικής κουλτούρας της εταιρείας.

Αν τελικά το σχέδιο για τη διάσπαση εγκριθεί, η αναδιαμόρφωση της εταιρείας θα ολοκληρωθεί το δεύτερο μισό του οικονομικού έτους του 2023, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Αναμένεται πάντως και ότι πολλά ξένα hedge funds θα αντιδράσουν σε αυτά τα πλάνα της εταιρείας, καθώς είναι σαφές ότι πολλοί θα προτιμούσαν ο ιαπωνικός όμιλος να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ μέτοχοι δήλωσαν στο Reuters ότι θεωρούν τις αλλαγές που ανακοινώνονται έναν τρόπο η εταιρεία να παρακάμψει τις αντιδράσεις των επενδυτών. Εξάλλου, το νέο σχέδιο του «σπασίματος» στα δύο απαιτεί την έγκριση μόλις λίγο παραπάνω από τους μισούς από τους μετόχους, ενώ το προηγούμενο πλάνο χρειαζόταν την έγκριση των δύο τρίτων για να προχωρήσει.

Διαβάστε ακόμα: Η Samsung αναμένει αύξηση κερδών 52% εν μέσω της κρίσης των ημιαγωγών

Από την πλευρά της εταιρείας, αρνούνται ότι η αλλαγή του σχεδίου έγινε για να αποφύγουν τις αντιδράσεις και σημειώνουν ότι με τη νέα πρόταση, τα πράγματα απλοποιούνται και γίνεται ευκολότερο να συναφθούν στρατηγικές συμμαχίες που θα βοηθήσουν τον όμιλο να αναπτυχθεί.

Εν τω μεταξύ, η εμπλοκή της Toshiba στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα καθιστά την πορεία της ευαίσθητη και για την ιαπωνική κυβέρνηση, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των σχεδίων του brand. Όπως δηλώνουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, η Toshiba κατέχει πολύ ευαίσθητη τεχνολογία που αφορά την πυρηνική ενέργεια και τους ημιαγωγούς, που σχετίζονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι δραστηριότητές της να διατηρηθούν αλλά και να αναπτυχθούν.

Πάντως, στην ανακοίνωση των καινούριων σχεδίων, οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 14%, κέρδη που είχαν να καταγράψουν για πάνω από είκοσι χρόνια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.