19 Απρ 2024
READING

Πέρα από το «greek yogurt»: η Chobani δυναμώνει τη θέση της στα γαλακτοκομικά

4 MIN READ

Πέρα από το «greek yogurt»: η Chobani δυναμώνει τη θέση της στα γαλακτοκομικά

Πέρα από το «greek yogurt»: η Chobani δυναμώνει τη θέση της στα γαλακτοκομικά

Η Chobani, η αμερικανική εταιρεία τροφίμων που έγινε γνωστή με το «ελληνικό» στραγγιστό γιαούρτι της, πρόκειται να λανσάρει ξανά νέα προϊόντα. Αυτές οι τελευταίες προσθήκες στα προσφερόμενα προϊόντα της πραγματοποιούνται καθώς η εταιρεία κινείται επιθετικά για να αναπτυχθεί πέρα από τις ρίζες του ελληνικού τύπου γιαουρτιού της.

Για να επεκτείνει την παρουσία της στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η Chobani λανσάρει προϊόντα γάλακτος hand-and-half, δηλαδή μείγματα από πλήρες γάλα και ελαφριά κρέμα γάλακτος. Αυτά θα δώσουν στην εταιρεία πρόσβαση σε αγορές συνολικής αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα διαφοροποιήσουν περαιτέρω το φάσμα των προϊόντων της πέραν του εμβληματικού ελληνικού γιαουρτιού της.

Το Chobani Ultra-Filtered Milk της εταιρείας, το οποίο παρασκευάζεται με τη χρήση μιας ειδικής διαδικασίας φιλτραρίσματος που συμβάλλει στην εξάλειψη της λακτόζης και στη μείωση της ζάχαρης στο μισό, λέγεται ότι έχει 2,5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το παραδοσιακό γάλα. Το προϊόν είναι διαθέσιμο σε πλήρες, 2%, χωρίς λιπαρά και σε σοκολατούχο σκεύασμα και η εταιρεία θέλει να το προωθήσει και  για χρήση στο μαγείρεμα, το ψήσιμο και την ανάμειξη, ως ένα υγιεινό τρόπο για να εμπλουτιστούν οι συνταγές με πρωτεΐνη σε συνταγές.

Το Chobani Half and Half, το οποίο διατίθεται τόσο σε κλασικές όσο και σε επιλογές χωρίς λακτόζη, επιτρέπει στην εταιρεία να αναπτύξει περαιτέρω την παρουσία της στο χώρο των κρέμας καφέ, συμπληρώνοντας τις προηγούμενες ποικιλίες γαλακτοκομικών, βρώμης και φυτικής προέλευσης. Αυτά τα νέα προϊόντα παρασκευάζονται από γάλα τοπικής προέλευσης και όπως πολλά από τα νεότερα προϊόντα της εταιρείας, διατίθενται σε χάρτινη συσκευασία που είναι ανακυκλώσιμη.

Η Chobani, στο πλαίσιο της προώθησης της βιωσιμότητας, το 2021 ανακοίνωσε το πρώτο χάρτινο ποτήρι γιαουρτιού και τη συνεχή δέσμευσή της να εξερευνήσει πιο βιώσιμες λύσεις συσκευασίας σε όλο το χαρτοφυλάκιό της. Με το λανσάρισμα του Chobani Ultra-Filtered Milk και του Chobani Half & Half, η Chobani ενισχύει τη σειρά των προϊόντων της που χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες, χάρτινες συσκευασίες, η οποία περιλαμβάνει επίσης το μη γαλακτοκομικό γάλα βρώμης, τον κρύο καφέ και τις προτάσεις κρέμας καφέ.

Το πρώτο βήμα της Chobani εκτός γιαουρτιού πραγματοποιήθηκε το 2019 με το λανσάρισμα του μη γαλακτοκομικού Chobani Oatmilk. Έκτοτε, η εταιρεία έχει προχωρήσει στον κρύο καφέ, τα γιαούρτια χωρίς ζάχαρη, τα προβιοτικά ροφήματα και τις κρέμες καφέ. Το Νοέμβριο, η Chobani δήλωσε ότι το γιαούρτι απέφερε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για την εταιρεία το 2020, ενώ τα άλλα προϊόντα της σημείωσαν καθαρές πωλήσεις 157,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: H Chobani προχωρά πέρα από το ελληνικό γιαούρτι με plant based κρέμες καφέ και απογειώνεται

Η κατηγορία του γάλακτος στο σύνολό της αντιμετωπίζει μια πολυετή πτώση, καθώς η ζήτηση μειώνεται και οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις αυξάνουν ραγδαία τη δημοτικότητά τους. Το γαλακτοκομικό γάλα κατέγραψε πωλήσεις ύψους περίπου 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016 και έκτοτε μειώθηκε ή παρέμεινε στάσιμο κάθε χρόνο, με εξαίρεση μια έξαρση που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία το 2020. Πάντως, προβλέπεται ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026 από 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Εν μέσω της μείωσης της δημοτικότητας του γάλακτος, η καινοτομία έχει μεγάλη αξία, καθώς μπορεί να τραβήξει και πάλι το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, η Coca-Cola απέκτησε το υπόλοιπο μερίδιο της Fairlife, προσθέτοντας στο δυναμικό της μάρκας το φιλτραρισμένο γάλα, το προϊόν υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και το προϊόν χωρίς λακτόζη. Η Organic Valley έχει κάνει το ντεμπούτο της με υπερ-φιλτραρισμένο γάλα και η Horizon Organic προσφέρει τη δική της σειρά γάλακτος υψηλής πρωτεΐνης. Γενικά, ο τομέας του εξαιρετικά φιλτραρισμένου γάλακτος έχει εκτοξευθεί κατά 17,5% κατά τη διάρκεια τους τελευταίου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.

Παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό, η Chobani έχει επιδείξει την ικανότητα να πετυχαίνει σε αυτά που καταπιάνεται, ξεκινώντας με το γιαούρτι πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Η Chobani παρουσιάζει ταχεία ανάπτυξη σε πολλές από τις νεότερες σειρές προϊόντων της, όπως το γάλα βρώμης και ο κρύος καφές, ενώ συνεχίζει να σημειώνει 17% ετήσια αύξηση στο γιαούρτι, πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση 6% έως 7% για την κατηγορία στο σύνολό της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.