26 Απρ 2024
READING

Η Nestlé προσφέρει χρηματοδότηση σε αγρότες κακάο για να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

3 MIN READ

Η Nestlé προσφέρει χρηματοδότηση σε αγρότες κακάο για να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Η Nestlé προσφέρει χρηματοδότηση σε αγρότες κακάο για να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Λίγες βιομηχανίες συστατικών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια όσο η παραγωγή κακάο. Ο κλάδος αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, όπως οι κυμαινόμενες τιμές, τα χαμηλά εισοδήματα των αγροτών, η συνεχιζόμενη παιδική εργασία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο μεταξύ, η Nestlé και η Cargill μηνύθηκαν από έξι πρώην παιδιά-σκλάβους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι εταιρείες συνέβαλαν στη δουλεία σε φάρμες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την αγωγή τον περασμένο Ιούνιο. Η παιδική εργασία είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στις αναπτυσσόμενες χώρες, με έρευνα του 2019 από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο να διαπιστώνει ότι το 45% των παιδιών που ζουν σε γεωργικά νοικοκυριά σε περιοχές καλλιέργειας κακάο ασχολούνται με την παιδική εργασία.

Διαβάστε επίσης: Πώς οι ελβετικές σοκολάτες φιλοδοξούν να βάλουν τέλος στην παιδική εργασία

Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα κακάο αυξάνεται. Η αγορά κακάο και σοκολάτας αναμένεται να ξεπεράσει τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με έκθεση του 2020 από την Fortune Business Insights.

Επιπλέον, οι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις προσπάθειες βιωσιμότητας και στην ιχνηλασιμότητα όταν πρόκειται να καθοριστεί ποια προϊόντα θα αγοράσουν. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους παραγωγούς τροφίμων, ωθώντας εταιρείες όπως η Nestlé να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ενός πιο διαφανούς και βιώσιμου τομέα.

Διαβάστε επίσης: Tony’s Chocolonely φτιάχνει σοκολάτες που παραπέμπουν σε γνωστά brands για να σταματήσει η παιδική εργασία

Έτσι, η Nestlé δήλωσε ότι θα τριπλασιάσει τη χρηματοδότησή της για τη βιωσιμότητα του κακάο σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε οικογένειες καλλιέργειας κακάο στην Αφρική που συμβάλλουν στην πρόληψη της παιδικής εργασίας και στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα πληρώνει τους αγρότες που προσπαθούν για την αποστολή των παιδιών τους στο σχολείο. Επίσης, θα πληρώνει για την υιοθέτηση ορθών γεωργικών πρακτικών, όπως το κλάδεμα, για την αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, τη χρήση πρακτικών όπως η φύτευση σκιερών δέντρων για την ενίσχυση της κλιματικής τους ανθεκτικότητας και τη διαφοροποίηση του εισοδήματος του νοικοκυριού τους με τη φύτευση άλλων καλλιεργειών ή την εκτροφή ζώων.

Η παραγωγή κακάο, η πλειονότητα της οποίας προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα στη Δυτική Αφρική, έχει επί μακρόν καταδιωχθεί από περιβαλλοντικές ανησυχίες και ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες εξαρτώνται από την παιδική εργασία. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει αρκετά για να εξαλειφθεί από τις αλυσίδες εφοδιασμού των εταιρειών.

Η Nestlé δεν είναι η μόνη που επενδύει στην βιωσιμότητα. Το 2018, η Hershey ανακοίνωσε επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατηγικές βιωσιμότητας του κακάο στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο προμηθευτής συστατικών σοκολάτας Barry Callebaut έχει υποσχεθεί να εξαλείψει την παιδική εργασία από την αλυσίδα εφοδιασμού του, να βγάλει μισό εκατομμύριο αγρότες κακάο από τη φτώχεια, να μειώσει την παραγωγή άνθρακα και να παρέχει 100% βιώσιμα συστατικά μέχρι το 2025. Επίσης, η Olam ανακοίνωσε ότι πέτυχε 100% ανιχνευσιμότητα το 2020 για το κακάο που προμηθεύεται απευθείας χάρη σε νέα τεχνολογία.

Η υποστήριξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για το κακάο, τόσο όσον αφορά τον περιβαλλοντικό όσο και τον κοινωνικό αντίκτυπο, έχει επιχειρηματικό νόημα, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Πρόκειται για τη βοήθεια μιας γενιάς παιδιών να αποκτήσει πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μεγαλώσει σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.