22 Ιαν 2025
READING

Eνδιαφέρει όντως τους καταναλωτές το metaverse;

4 MIN READ

Eνδιαφέρει όντως τους καταναλωτές το metaverse;

Eνδιαφέρει όντως τους καταναλωτές το metaverse;

Τον τελευταίο καιρό, το εικονικό περιβάλλον metaverse είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο θέμα στην αγορά, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό ενδιαφέρον που υπάρχει σχετικά με την αξία των NFTs. Πολύ σύντομα οι δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας θα ενταχθούν στη καθημερινότητα των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Browzwear, το εικονικό περιβάλλον metaverse θα προσφέρει στα brands και στις εταιρείες τη δυνατότητα να τεστάρουν το design και τη μορφή των προϊόντων τους, προτού το εκάστοτε προϊόν υλοποιηθεί. H Browzwear είναι μία πλατφόρμα, η οποία προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις 3D για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορία ενδυμάτων.

Στόχος της Browzwear είναι να βοηθήσει τα brands να παρέχουν στους καταναλωτές εργαλεία, τα οποία θα τους βοηθήσουν να εκφραστούν και να πειραματιστούν στο σπίτι. Η Browzwear χρησιμοποιεί τη φράση «gamifying fashion» για να περιγράψει τη συγκεκριμένη εμπειρία. Από τη μία παροτρύνει τους καταναλωτές να διασκεδάσουν και να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνολογικές δυνατότητες, ενώ από την άλλη οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τα σχέδια που διεισδύουν στην αγορά του metaverse και συγκαταλέγονται στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού.

Διαβάστε επίσης: Το influencer marketing στο metaverse

Το 2005, η Browzwear δημιούργησε ένα παιχνίδι που επέτρεπε σε εφήβους να αναδημιουργούν αντικείμενα από διάφορα brands. Τα ευρήματα του συγκεκριμένου πειράματος προμηνύουν τι πιθανότατα θα συμβεί και με την περίπτωση του metaverse.

Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα αυτοματισμού και μάρκετινγκ Klaviyo αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των πελατών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ιδέα τι είναι το metaverse, ενώ πάνω από το (90%) των ερωτηθέντων εξέφρασαν ελάχιστη επιθυμία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους μέσα από το περιβάλλον του metaverse.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής το metaverse παραμένει μία αφηρημένη έννοια, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι καταναλωτές να μην μπορούν να αντιληφθούν ακριβώς τις δυνατότητες που έχει και να τις αξιοποιήσουν. Μέχρι οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τις καθηλωτικές εμπειρίες που οραματίζονται οι ειδικοί, δεν μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς ποιο θα ήταν το feedback των καταναλωτών.

Η συζήτηση γύρω από το metaverse

Ωστόσο τα ευρήματα της έρευνας της Klaviyo, μιας πλατφόρμας που ιδρύθηκε το 2012 και επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν δεδομένα για να δημιουργήσουν εξατομικευμένες εμπειρίες και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ακούν περισσότερο τους πελάτες τους πριν επενδύσουν σε κάποια τεχνολογική δυνατότητα μάρκετινγκ. Το 58% διακατέχεται από πλήρη άγνοια. Αυτό είναι και το μήνυμα που προσπαθεί να επικοινωνήσει η Klaviyo στους συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και μεγάλα ονόματα της αγοράς όπως είναι η Fila.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Adidas θέλει να κατακτήσει το metaverse

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της Klaviyo, η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2022, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1000 ατόμων, αποκαλύπτει:

  • Το 96% των ατόμων ηλικίας 25-54 ετών υποστηρίζουν ότι δε θα επέλεγαν το περιβάλλον του metaverse για τις αγορές τους.

  • Το 93% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών επίσης δε θα ψώνιζαν στο metaverse.

  • To 46% των ερωτηθέντων συνολικά δε γνωρίζει καθόλου τι είναι το metaverse.

Υφίστανται απόψεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ναι μεν το metaverse θα είναι σίγουρα το φετινό σύνθημα στην αγορά και όλοι μας απολαμβάνουμε να βλέπουμε τις φανταχτερές εκστρατείες μάρκετινγκ να παίρνουν σάρκα και οστά, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από το να θεωρήσουμε την ιδέα του metaverse, mainstream.

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν ότι όλο το βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις, καθώς οφείλουν να σκεφτούν έναν τρόπο ώστε να συμμετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο στο κομμάτι του metaverse, και να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο προσιτό γίνεται για το καταναλωτικό κοινό.

Πράγματι, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, η άνοδος της δημοτικότητας του metaverse το 2021, ώθησε τα brands να ανακαλύψουν νέους τρόπους προσέγγισης του καταναλωτικού κοινού, υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογικές δυνατότητες, οι οποίες παράλληλα βελτιώνουν και το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Μένει να δούμε πώς η σχέση ανάμεσα σε επωνυμία και καταναλωτή, θα καταφέρει να γίνει πιο ουσιαστική το 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.