25 Απρ 2024
READING

Η Boeing επενδύει σε ιπτάμενα ταξί χωρίς πιλότο

3 MIN READ

Η Boeing επενδύει σε ιπτάμενα ταξί χωρίς πιλότο

Η Boeing επενδύει σε ιπτάμενα ταξί χωρίς πιλότο

Η Boeing επενδύει 450 εκατομμύρια δολάρια στη Wisk Aero, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη μελλοντικών ιπτάμενων ταξί χωρίς πιλότους, όπως δήλωσε ο αμερικανικός γίγαντας της αεροδιαστημικής.

Η Wisk, με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία ανήκει στην Boeing και την Kitty Hawk, την εταιρεία αεροπορικών οχημάτων που ξεκίνησε από τον συνιδρυτή της Google, Larry Page, αποτελεί έναν από τους δεκάδες κατασκευαστές ηλεκτρικών κάθετων πιλοτικών αεροσκαφών (vertical takeoff and landing) ή αλλιώς (eVTOL). Κάτι που διαφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η προσπάθεια της εταιρείας να εντάξει στον μηχανισμό των ιπτάμενων ταξί τη δυνατότητα αυτόνομης πτήσης.

Το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα της Wisk είναι η μετάβαση της εταιρείας στη δημιουργία ενός αεροσκάφους που πετάει μόνο του, οικοδομώντας νέες δυνατότητες σε επίπεδο σχεδιασμού και ανάπτυξης. Η απόφαση της εταιρείας να ξεπεράσει τη γενιά πιλοτικών αεροσκαφών eVTOL που αναπτύσσεται κατά βάση από ανεξάρτητες νεοσύστατες εταιρείες και από συγκεκριμένους αεροδιαστημικούς ομίλους, προμηνύει τη γενικότερη στρατηγική της να καταφέρει να μπει δυναμικά στην αρένα του ανταγωνισμού.

Διαβάστε επίσης: Το Amazon αγοράζει μεταχειρισμένα αεροσκάφη για να ενισχύσει τις υπηρεσίες αερομεταφορών της εταιρείας

Μέχρι στιγμής η Boeing δεν έχει ανακοινώσει επίσημη ημερομηνία για το λανσάρισμα του νέου επιβατικού οχήματος έκτης γενιάς Wisk, αλλά πηγές του κλάδου είπαν ότι η θα κυκλοφορήσει το 2028. Αυτό που είπε η Boeing είναι ότι το συγκεκριμένο όχημα θα αποτελεί το πρώτο αυτόνομο όχημα μεταφοράς επιβατών, το οποίο είναι πιστοποιημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Wisk, η επένδυση των 450 εκατομμυρίων δολαρίων από την Boeing, την καθιστά αμέσως μία από τις πιο καλά χρηματοδοτούμενες εταιρείες του κλάδου της. Αν και η Boeing κατέχει άγνωστο μέχρι στιγμής πλειοψηφικό μερίδιο στη Wisk, η συγκεκριμένη επένδυση αναβαθμίζει τη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας, εφαρμόζοντας μάλιστα μελλοντικά τις καινοτόμες πρακτικές σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό της.

Oι απαιτητικές τεχνολογικές απαιτήσεις καθώς αναπτύσσονται projects όπως της Wisk, εξηγούν την τάση των startups να συνεργάζονται ώστε να μοιράζονται το κόστος ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτόμων ενεργειών – αλλά και, κυρίως, να εξελίσσουν πιο γρήγορα την έρευνά τους. Αν αναλογιστούμε τη συνεχόμενη μεταβολή της ζήτησης, η οποία συνοδεύεται από τις συγκεκριμένες αναδυόμενες βιομηχανίες, η συνεργασία είναι αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας.

Πέρα από αυτό, ο φορτωμένος με χρέη γίγαντας της αεροδιαστημικής των ΗΠΑ είναι πρόθυμος να αναπτύξει από κοινού με κάποια αντίστοιχη εταιρεία του κλάδου προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες όπως είναι η αυτονομία, αντί να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ίδια την υλοποίησή της. Η συνεργασία με τη Wisk αποτελεί μόνο την αρχή για ένα κύκλο συνεργασιών όπου η Boeing πρόκειται μελλοντικά να πραγματοποιήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.