18 Απρ 2024
READING

Το 2022 είναι η χρονιά της αυτοματοποιημένης κοινωνικής διαφήμισης

4 MIN READ

Το 2022 είναι η χρονιά της αυτοματοποιημένης κοινωνικής διαφήμισης

Το 2022 είναι η χρονιά της αυτοματοποιημένης κοινωνικής διαφήμισης

Καθώς τα social media διεκδικούν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χρόνο από την καθημερινότητά μας, η μορφή και ο τρόπος λειτουργίας τους αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Από την ετήσια έρευνά του Adweek, γίνεται σαφές ότι πρέπει μέσα στο 2022 να αναμένουμε αλλαγές στα κοινωνικά μέσα, ενώ θα παρουσιαστεί το πιο συναρπαστικό, αλλά και πιο απαιτητικό, διαφημιστικό τοπίο μέχρι σήμερα.

Η πανδημία ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν στις αγορές από το διαδίκτυο. Παράλληλα, άλλη μια τάση που γνώρισε άνοδο είναι τα social media, κάτι που αποτελεί προϊόν της έντονης ανάπτυξης της κουλτούρας του λεγόμενου «mobile-first». Σταδιακά, αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη του κοινωνικού εμπορίου, το οποίο θεωρείται ένα υποσύνολο του e-commerce και οι πελάτες ψωνίζουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πλέον, οι πελάτες στο διαδίκτυο μπορούν εύκολα και γρήγορα να ανακαλύψουν και να αγοράσουν νέα προϊόντα. Αυτές οι αγορές πραγματοποιούνται σε ένα όλο και πιο τυχαίο, αφηρημένο και πολύπλοκο περιβάλλον, μέσα στο οποίο πρέπει να περιηγηθούν όλες οι εταιρείες λιανικής πώλησης. Έτσι, πρέπει να χειριστούν ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σύνολο κοινωνικών πλατφορμών, μορφών περιεχομένου και σημαντικών προσώπων.

Διαβάστε επίσης: Οι αγορές μέσω των social media θα φτάσουν το 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025

Ενδεχομένως, στρατηγικές που αποδεικνύονταν επιτυχείς το 2021 μπορεί κάλλιστα να μην λειτουργούν το 2022. Με άλλα λόγια, οι διαφημιστές στα social media πρέπει να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο πρέπει να κάνει και η στρατηγική κοινωνικής διαφήμισης.

Τρεις είναι οι μεγάλες τάσεις που θα καθορίσουν την κοινωνική διαφήμιση το 2022:

Άνοδος διαφήμισης πολλαπλών πλατφορμών

Η πρώτη μεγάλη στροφή φέτος θα είναι προς την κοινωνική διαφήμιση σε πολλαπλές πλατφόρμες. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Adweek δήλωσαν ότι προσθέτουν ποικιλία στις κοινωνικές πλατφόρμες στις οποίες χρηματοδοτούν διαφημίσεις.

Η άνοδος του TikTok είναι η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή, με σχεδόν τους μισούς από όλους τους ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι διαφημίζονται ήδη στην πλατφόρμα. Η έντονη παρουσία του στο κλάδο του marketing αποτελεί την αρχή ενός νέου κύματος, προώθησης καθώς και έμπνευσης. Συνδυάζει περιεχόμενο με ήχο, το οποίο δημιουργείται και προωθείται από τους χρήστες. Παράλληλα, οι υπάρχουσες δαπάνες αυξάνονται και στις άλλες πλατφόρμες, όπως το Instagram, το Facebook και το YouTube.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Ο αναβαθμισμένος ρόλος των social media

Καθώς τα ταξίδια των καταναλωτών από την ανακάλυψη μέχρι την αγορά γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, γίνεται φανερό πως η επένδυση σε διαφήμιση σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών πλατφορμών είναι κρίσιμη για την προσέγγιση των καταναλωτών με διαφορετικές νοοτροπίες και προτιμήσεις.

Αναζήτηση ταλέντων

Η δεύτερη σημαντική τάση στον κλάδο θα είναι ο περιορισμένος αριθμός ταλαντούχων διαφημιστών κοινωνικής δικτύωσης. Καθώς όλο και περισσότερες μάρκες δίνουν προτεραιότητα στη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ανταγωνισμός για εξειδικευμένους υπαλλήλους που ασχολούνται με τη διαφήμιση εντείνεται. Σε συνδυασμό με τη Μεγάλη Παραίτηση, η οποία στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε ποσοστά ρεκόρ εργαζομένων που εγκαταλείπουν τις εταιρείες τους, δημιουργείται μια έντονη πίεση για την αναζήτηση επαρκούς αριθμού επαγγελματιών για να εργάζονται πάνω στις κοινωνικές καμπάνιες.

Επιπλέον, το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η δημιουργία και η διάθεση διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν χειροκίνητες διαδικασίες που συχνά είναι χρονοβόρες. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των στοχευμένων κοινωνικών πλατφορμών και των μορφών περιεχομένου, αυτοί οι διαφημιστές ενδεχομένως δεν θα είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθουν.

Πράγματι, το 36% των εταιρειών δηλώνουν την έλλειψη ταλέντου και το 33% αναφέρουν τη δυσκολία εκτέλεσης εκστρατειών σε πολλαπλά κοινωνικά κανάλια ως τις μεγαλύτερες εσωτερικές προκλήσεις για τις διαδικασίες διαφήμισης στα social media. Είναι σαφές ότι οι μάρκες πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις εσωτερικές τους δυνατότητες και να επενδύσουν σε εργατικά χέρια στον τομέα, διαφορετικά δε θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής.

Ενίσχυση της αυτοματοποίησης

Η τρίτη, και αναμφισβήτητα πιο σημαντική, αλλαγή στον κλάδο θα έρθει με τη μορφή της αυτοματοποίησης. Η άνοδος της διαφήμισης πολλαπλών πλατφορμών και η πάλη για επαγγελματίες στον χώρο της διαφήμισης σημαίνουν ότι η ζήτηση και η χρήση εργαλείων αυτοματοποίησης της κοινωνικής διαφήμισης είναι τεράστια.

Η τεχνολογία μπορεί πλέον να βελτιώσει τις χρονοβόρες χειροκίνητες διαδικασίες και να κάνει τη δουλειά πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Με ισχυρά συστήματα αυτοματοποίησης οι διαφημιστές μπορούν να επιβλέπουν καμπάνιες πολλών πλατφορμών συγχρόνως και να παρακολουθούν την πορεία των καταναλωτών σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, αποκτώντας μια πιο ολιστική άποψη των κοινωνικών εκστρατειών. Παράλληλα οι παγκόσμιες καμπάνιες μπορούν να κλιμακωθούν με λίγα μόνο κλικ, αφήνοντας περισσότερο χρόνο για στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι εταιρείες που θα ενσωματώσουν την αυτοματοποίηση τόσο στη δημιουργία όσο και στην εκτέλεση θα ενταχθούν στη μερίδα των εταιρειών που θα αποκομίσουν τεράστιες αποδόσεις με πολύ μικρότερες επενδύσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.