Οι συνδρομητικές πλατφόρμες στην Ελλάδα αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση

Το τοπίο της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι βρίσκεται στα σπάργανα. Κι αυτό είναι που ουσιαστικά ανοίγει νέους δρόμους για την έλευση νέων παικτών με παγκόσμια εμβέλεια και δραστηριότητα όπως η Disney+ και η HBO, παρουσιάζοντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια.

Ήδη η HBO έχει ξεκινήσει να συγκροτεί ομάδα στελεχών στα γραφεία της στην Ελλάδα με σκοπό την έναρξη εκπομπής προγράμματος εντός του 2022 με όχημα την πλατφόρμα HBO Max. Από την πλευρά της η Walt Disney Company έχει καταστήσει γνωστό ότι επεκτείνεται σε 42 νέες χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα. Επομένως θέμα χρόνου θεωρείται και η έλευση της πλατφόρμας Disney+ στην Ελλάδα.

Στα σκαριά η έναρξη προβολών της Disney στην Ελλάδα

Μάλιστα ήδη η Disney έχει προχωρήσει στη στελέχωση της ομάδας της στην Ελλάδα και πλέον εκκρεμούν ελάχιστες λεπτομέρειες για να ξεκινήσουμε να βλέπουμε ο καθένας από εμάς στην «έξυπνη» τηλεόρασή του, στο λάπτοπ ή και στο κινητό του, το πρόγραμμά της. Η τιμή συνδρομής για την εν λόγω πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα επίπεδα των 8,99 ευρώ τον μήνα, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θυγατρική στη λεωφόρο Β. Σοφίας για την HBO

Σε ό,τι αφορά τo HBO Max, που όπως φαίνεται η λειτουργία του και η εκπομπή προγράμματος θα ξεκινήσει έως το τέλος του 2022, ήδη υφίσταται η θυγατρική Warnermedia Direct Greece Ltd, η οποία ιδρύθηκε από την ευρωπαϊκή θυγατρική του ομίλου, HBO Nordic, και εδρεύει στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Ήδη μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προχωρήσει στην πρόσληψη του επικεφαλής προγράμματος, επενδύοντας σε νέα, από πλευράς ηλικίας, στελέχη, με στόχο να προβεί στην εκπαίδευσή τους. Το κόστος της μηνιαίας συνδρομής και στην περίπτωση της HBO υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στα 8,99, καθώς η τιμολογιακή πολιτική άλλων χωρών της Ευρώπης προϊδεάζει για το τι περίπου θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Οι κυριότεροι παίκτες στο OTT

Βλέποντας συνολικά την αγορά που έχει να κάνει με τις συνδρομητικές πλατφόρμες στην Ελλάδα, κυρίαρχος παίκτης είναι εκ των πραγμάτων το Netflix, το οποίο εκτιμάται ότι διατηρεί ποσοστό που υπερβαίνει το 80% των συνδρομητών στον τομέα των συνδρομητικών υπηρεσιών μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης (ΟΤΤ). Το υπόλοιπο κομμάτι της συγκεκριμένης πίτας προβολής περιεχομένου μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες μοιράζεται ανάμεσα στην ελληνική Cinobo, στην Apple TV και στην Amazon Prime Video.

Oι παραδοσιακοί παίκτες των τηλεπικοινωνιών με συνδρομητικές υπηρεσίες περιεχομένου

Tην ίδια στιγμή, το τοπίο του ανταγωνισμού στην αγορά αυτή εντείνεται διαρκώς, καθώς εκτός από τις νεοεισερχόμενες πλατφόρμες και τις ήδη υπάρχουσες ψηφιακές πλατφόρμες που προαναφέραμε, παίκτες όπως η Cosmote TV και η Nova προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους στην αγορά. Η Cosmote TV επενδύοντας σε εκπομπές μυθοπλασίας όπως το «Έτερος Εγώ», στο αθλητικό περιεχόμενο που προσφέρει, σε ντοκιμαντέρ αλλά και σε συμπαραγωγές όπως το «Τehran», τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην Ελλάδα μαζί με τους Ισραηλινούς που είχαν την ευθύνη της δημιουργίας της συγκεκριμένης παραγωγής και την Apple. Μάλιστα η συγκεκριμένη σειρά προβάλλεται από την πλατφόρμα του Apple TV.

Διαβάστε ακόμα: Ο νέος μεγάλος παίκτης που δημιουργείται με τη συγχώνευση Nova-Wind

Σε ό,τι αφορά τη Nova, μετά την εξαγορά της από τη United Group, στο πλάνο είναι η επένδυση επιπλέον ποσού 50 εκατ. ευρώ έως και το τέλος του 2022. Το συγκεκριμένο ποσό της επένδυσης έρχεται να προστεθεί στα ήδη διατεθέντα 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που δαπανήθηκαν για την εξαγορά και την αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ η δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου για τη Nova τελεί υπό σχεδιασμό αυτήν την περίοδο. Επιπλέον, στο πλαίσιο των συνεργειών που δημιουργούνται από την εξαγορά και της Wind επίσης από τον όμιλο της United Group, προβλέπεται ότι τα προϊόντα κινητής τηλεφωνίας της Wind θα διατίθενται στα καταστήματα του δικτύου της Nova και αντιστρόφως τα καταστήματα της Wind θα διαθέτουν στους ενδιαφερόμενους πακέτα συνδρομητικής τηλεόρασης EON της Nova.

Η ξεχωριστή περίπτωση της Vodafone

Μία διαφορετική περίπτωση αποτελεί αυτή της Vodafone, η οποία επίσης εκπέμπει συνδρομητικό περιεχόμενο. Ωστόσο στην περίπτωσή της βρίσκεται εν ισχύ συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας για την προβολή της HBO μέσω της Vodafone TV. Ιδιαιτέρως πιθανό μάλιστα θεωρείται να υπάρξει νεότερη συμφωνία, η οποία θα προσφέρει το δικαίωμα και την δυνατότητα προβολής του προγράμματος της HBO Max μέσα από την Vodafone TV.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς

Ενδεικτικά της εγχώριας αγοράς είναι στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, βάσει των οποίων οι Έλληνες κατευθύνονται όλο και περισσότερο προς την συνδρομητική μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης (OTT) και εγκαταλείπουν το παραδοσιακό δορυφορικό πιάτο. Πιο συγκεκριμένα, από τους 1.110.281 συνδρομητές των βασικών εγχώριων παρόχων συνδρομητικού περιεχομένου που υπήρχαν στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι 348.786 ήταν εγγεγραμμένοι σε ΟΤΤ υπηρεσίες, αυξημένοι κατά 10,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Επιπλέον, κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2021, οι χρήστες συνδρομητικής μέσω δορυφόρου ανέρχονταν σε 761.495 και ήταν κατά 4,5% λιγότεροι από τους 797.007 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, γεγονός που δείχνει ότι μέρος της συγκεκριμένης αγοράς αρχίζει σταδιακά να φθίνει.