Αν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο οι συζητήσεις γύρω από το metaverse μπορούν να γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία και το ίδιο το concept αυτού του ψηφιακού σύμπαντος να είναι ευκολότερα κατανοητό, είναι εκείνος του gaming.
Εκεί, πάντα, κάθε είδους τεχνολογική καινοτομία είναι ευπρόσδεκτη και, μάλιστα, οι υπόλοιποι κλάδοι, όπως αυτός της μόδας, το πεδίο του gaming χρησιμοποιούν ως το πρώτο της δραστηριοποιησής τους στο περίφημο metaverse. Ουσιαστικά, ο κόσμος των video games αποτελεί μια πύλη εισόδου – και κατανόησης – του τι σημαίνει metaverse, blockcain, NFTs.
Κι όμως, στις πρόσφατες ανακοινώσεις μεγάλων δημιουργών εταιρειών παιχνιδιών ότι ετοιμάζονται να λανσάρουν τα δικά τους NFTs, οι gamers, το κοινό τους, αντιδρούν τόσο αρνητικά, που οι περισσότεροι αναγκάζονται να κάνουν πίσω.
Για παράδειγμα, η γνωστή εταιρεία ΕΑ, είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι τα NFTs θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας στο μέλλον. Αυτήν την εβδομάδα, όμως, αναδιπλώθηκε, λέγοντας ότι ο ρόλος που θα παίξουν τα NFTs και το blockchain στο μέλλον, μένει να φανεί. «Θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία παιχνιδιού, και γι’ αυτό θα το εκτιμήσουμε μέσα στον χρόνο. Αλλά αυτήν τη στιγμή, δεν είναι κάτι που θα επιδιώξουμε δυναμικά», δήλωσαν.
Η EA δεν είναι η μόνη εταιρεία που άλλαξε γνώμη και στρατηγική, απομακρυνόμενη από την άμεση προοπτική των NFTs. Το ίδιο συνέβη και με την Team17, που ήθελε να λανσάρει συλλεκτικά αναμνηστικά NFTs και συνάντησε αντιδράσεις τόσο από τους fans της όσο και από τους συνεργάτες της, που απείλησαν ότι δε θα ξανασυνεργαστούν μαζί της λόγω της απόφασής της.
Αλλά και η Microsoft, που με την πρόσφατη ανακοίνωση της εξαγοράς της Activision Blizzard έγινε από τους κορυφαίους στον χώρο, και η επίσης σημαντική Epic Games, έχουν δηλώσει ότι δε σκοπεύουν να εισάγουν NFTs στα παιχνίδια.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες εταιρείες, όπως η Ubisoft – η οποία ούτως ή άλλως θεωρείται ότι πάντα υιοθετεί πρώτη οτιδήποτε τεχνολογικά καινούριο, θέλοντας να πρωτοπορήσει -, που δεν απομακρύνονται από την ιδέα των NFTs και λένε μάλιστα ότι οι παίκτες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πόση αξία μπορούν να αποκτήσουν αυτά τα συλλεκτικά tokens στη δευτερογενή αγορά που θα δημιουργηθεί σιγά σιγά.
Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, βασικός λόγος που οι gamers είναι τόσο αρνητικοί είναι το ότι βλέπουν αυτές τις κινήσεις των εταιρειών ως έναν ακόμα τρόπο να εξαργυρώσουν τη δική τους αγάπη για τα παιχνίδια, να τους αναγκάσουν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα μέσα σε και για τα παιχνίδια που αγαπούν, όπως γίνεται με όλες τις μικροαγορές που είναι αναγκασμένοι να κάνουν μέσα στα περιβάλλοντα των παιχνιδιών, για να απολαύσουν την εμπειρία τους. Εκτός αυτού, υπάρχει και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που συνεπάγεται η δημιουργία των NFTs στο blockchain.
Kαθώς λοιπόν οι αντιρρήσεις προέρχονται από τους λάτρεις των παιχνιδιών, τους πιο φανατικούς παίκτες, οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να ακούσουν και να κάνουν πίσω, τουλάχιστον προς το παρόν. Γιατί οι πιο περιστασιακοί παίκτες, το κοινό που δεν είναι τόσο μυημένο, μπορεί πιο εύκολα να αποδεχτεί τέτοιες αλλαγές, με το κατάλληλο marketing.
Πάντως, όπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου, υπάρχει κάτι άλλο σημαντικό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο gaming, που φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα και το οποίο ανέδειξε η πρόσφατη θεαματική κίνηση της Microsoft στον χώρο, με την Activision Blizzard: η άνοδος του συνδρομητικού μοντέλου στο gaming. Οι παίκτες θα μπορούν με μια μηνιαία συνδρομή να παίζουν όσο και ό,τι θέλουν από μια εταιρεία, γεγονός που μετατοπίζει το ενδιαφέρον και την πηγή των εσόδων από τις ίδιες τις κονσόλες στο περιεχόμενο, δηλαδή στα ίδια τα παιχνίδια. Δεν είναι τυχαίο δηλαδή που η Sony είδε τις πωλήσεις του PlayStation να πέφτουν. Τα NFTs αποτελούν μια ευκαιρία για άμεσα έσοδα, γρήγορα και εύκολα, ενώ η προοπτική των συνδρομών έχει οφέλη με πολύ πιο σταθερό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και εκεί φαίνεται ότι επικεντρώνονται οι εταιρείες.
Υπό αυτό το φως, οι πρόσφατες εκδηλώσεις της φιλοδοξίας των εταιρειών να πουλήσουν τα δικά τους NFTs μπορούν να θεωρηθούν και ως μια δοκιμή, ένα τεστάρισμα των ορίων του κοινού. Ίσως λίγο αργότερα, με τις κατάλληλες προσαρμογές, οι παίκτες να φανούν περισσότερο δεκτικοί.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.