Γιατί η βιομηχανία της πολυτέλειας προσεγγίζει το ποδόσφαιρo;

Οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί όμιλοι της Ευρώπης εκφράζουν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους, προσεγγίζοντας χορηγούς από τη βιομηχανία της πολυτέλειας. Αντίστοιχα και τα luxury brands, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στη βιομηχανία ποδοσφαίρου της Ευρώπης, αναζητώντας αθλητές για τις καμπάνιες τους και συνάπτοντας συνεργασίες με ομάδες ελίτ του χώρου.

Τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν αναδείξει δημοφιλείς ομάδες όπως είναι η Paris Saint-Germain και η Inter Milan. Την ίδια στιγμή, ποδοσφαιριστές-σούπερ σταρ όπως είναι ο Cristiano Ronaldo, ο Lionel Messi και ο Neymar, αποτελούν εξαιρετικά αποτελεσματικά μέσα διαφήμισης και μάρκετινγκ για τις εταιρείες πολυτέλειας.

Πιο συγκεκριμένα η Moncler και η Dior συγκαταλέγονται μεταξύ των brands που υπέγραψαν συμφωνίες, σχεδιάζοντας τις επίσημες εμφανίσεις ομάδων ποδοσφαίρου της Ευρώπης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της γνωστής συνεργασίας της Napoli με τον οίκο Giorgio Armani, κυκλοφόρησε στην αγορά η ακριβότερη φανέλα ποδοσφαίρου, αξίας 125 ευρώ. Στη συνέχεια ο creative director ανδρικών συλλογών του οίκου Dior, Kim Jones, σχεδίασε νέες δημιουργίες αφιερωμένες στην ομάδα της Paris Saint-Germain για τις επόμενες δύο σεζόν. Μάλιστα, όταν ο δημοφιλής Lionel Messi ανακοίνωσε τη μεταγραφή του στη γνωστή ομάδα της Γαλλίας τον Αύγουστο, κατάφερε να ενισχύσει τη δημοτικότητα της PSG, συγκεντρώνοντας στο λογαριασμό της στο Instagram πάνω από οκτώ εκατομμύρια likes.

Οι συνεργασίες ανάμεσα σε δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες και πολυτελείς οίκους μόδας, σηματοδοτούν τη γενικότερη μεταβολή της στάσης και των δύο βιομηχανιών. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, αρκετοί κλάδοι απέφευγαν κάθε είδους συνεργασία με το ποδόσφαιρο, εξαιτίας της συμπεριφοράς των οπαδών καθώς και των δυσάρεστων περιστατικών στους αγωνιστικούς χώρους. Το 1970, η πλειονότητα των οπαδών ποδοσφαίρου της Αγγλίας φορούσαν παπούτσια Dr. Martens. Έτσι, η αστυνομία απαιτούσε από τους οπαδούς να αφαιρούν τα κορδόνια τους ή ακόμα και τα ίδια τα παπούτσια τους, πριν την είσοδό τους στο γήπεδο.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Oι μαύροι ποδοσφαιριστές έπαιζαν καλύτερα χωρίς (ρατσιστές) οπαδούς

Έκτοτε, η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου κατάφερε να εξελίξει τόσο τις ίδιες τις ομάδες, όσο και τους ποδοσφαιριστές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο David Beckham έγινε ο πρώτος αστέρας του ποδοσφαίρου, ο οποίος παραβρίσκονταν σε πασαρέλες και εκθέσεις διαφόρων fashion weeks, ενώ έχει περπατήσει και ως μοντέλο για τον οίκο Calvin Klein. Πλέον είναι εξαιρετικά σύνηθες να συμπεριλαμβάνονται σε editorials της μόδας και καμπάνιες, πρόσωπα από τοn χώρο του ποδοσφαίρου, όπως συνέβη και με τον επιθετικό της Liverpool FC, Mo Salah, ο οποίος βρέθηκε στο εξώφυλλο του βρετανικού GQ.

Διαβάστε επίσης: Οι αθλητές-star στην αγορά πολυτελείας

Το νέο διεθνές κοινό

Η σημασία των ανδρικών ενδυμάτων στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου είναι τεράστια. Αν αναλογιστούμε τα ρεκόρ τηλεθέασης από άνδρες τηλεθεατές, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούν έτοιμους αποδέκτες των διαφημιστικών προσπαθειών των εταιρειών. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο το Champions League είχε απήχηση σε 5 δισεκατομμύρια άτομα σε σε 229 περιοχές, σύμφωνα με την UEFA.

Εν τω μεταξύ, η streetwear αισθητική των ρούχων είναι ο βασικός μοχλός των luxury πωλήσεων. Για παράδειγμα η Stone Island, η οποία ανήκει πλέον στον οίκο Moncler, είναι το αγαπημένο brand αρκετών διασημοτήτων όπως είναι ο Drake, ο Spike Lee καθώς και των Βρετανών ράπερ Skepta και Dave. Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργούν τα πράγματα και για τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Τα διεθνή luxury brands φιλοδοξούν να ενισχύσουν την απήχησή τους με κάθε τρόπο, αποδεικνύοντας ότι τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Η απήχηση των ποδοσφαιριστών ως ambassadors

Τον τελευταίο χρόνο ο Jonathan Anderson χρησιμοποίησε το αστέρι του αμερικανικού ποδοσφαίρου Megan Rapinoe ως κεντρικό πρόσωπο μίας εκστρατείας μάρκετινγκ του οίκου Loewe. Οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές Raheem Sterling και Trent Alexander-Arnold συμμετείχαν σε καμπάνιες του οίκου Bottega Veneta. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, ο αμυντικός της Paris Saint-Germain, Thilo Kehrer, συμπεριλήφθηκε από τον σχεδιαστή Alexandre Mattiussi στην καμπάνια μάρκετινγκ για τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022, του ομώνυμου γαλλικού οίκου Ami.

Εκτός από αυτό οι αθλητές του χώρου του ποδοσφαίρου από τη στιγμή που αποτελούν εξαιρετικά αποτελεσματικά μέσα διαφήμισης και μάρκετινγκ για τα brands πολυτέλειας, έχουν και τεράστια απήχηση στα social media. Στο Instagram, ο Rapinoe και ο Sterling έχουν 2 εκατομμύρια και 9 εκατομμύρια ακόλουθους αντίστοιχα, ενώ ο 23χρονος Γάλλος ποδοσφαιριστής Kylian Mbappé ή αλλιώς ο διεθνής ambassador ανδρικών ενδυμάτων του οίκου Dior, έχει περισσότερους από 65 εκατομμύρια followers. Ο Cristiano Ronaldo και ο Lionel Messi συγκαταλέγονται ανάμεσα στους χρήστες με τους περισσότερους ακόλουθους παγκοσμίως στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι η γενικότερη στάση των ποδοσφαιριστών αναφορικά με κοινωνικά ζητήματα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τους κατασκευαστές ειδών πολυτελείας. Οι αστέρες του αθλητισμού ασπάζονται απόψεις, οι οποίες συνδέονται με κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού, η εκπαίδευση των νέων, οι δίκαιοι μισθοί καθώς και η ισότητα των γυναικών μέσα στον χώρο. Έχουν πραγματοποιηθεί αξιοσημείωτες εκστρατείες από παίκτες όπως ο ποδοσφαιριστής της Manchester United, Marcus Rashford, ο Rapinoe και ο Héctor Bellerín, ο Ισπανός ποδοσφαιριστής, ο οποίος διέπρεψε τόσο ως μοντέλο και σχεδιαστής όσο και ως περιβαλλοντολόγος.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλες μάρκες απαιτούν δράση κατά του ρατσισμού στα social media

Όλο αυτό έχει καλλιεργήσει μια αρκετά σύγχρονη και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη εικόνα του παιχνιδιού, αντικατοπτρίζοντας τις προσπάθειες που έγιναν από την αγορά το τελευταίο καιρό αναφορικά με διάφορα ζητήματα όπως είναι το inclusivity και το sustainability. Οι κατασκευαστές ειδών πολυτελείας ανακαλύπτουν ότι οι αθλητές του ποδοσφαίρου που φορούν τα ρούχα τους έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, απόψεις και υπόσταση, κάτι που εκτείνεται πολύ πέρα ​​από το ίδιο το παιχνίδι στους αγωνιστικούς χώρους.