25 Απρ 2024
READING

H επιστροφή του Ralph Lauren: νέα καταστήματα, digital στρατηγική, οδηγούν σε κέρδη

3 MIN READ

H επιστροφή του Ralph Lauren: νέα καταστήματα, digital στρατηγική, οδηγούν σε κέρδη

H επιστροφή του Ralph Lauren: νέα καταστήματα, digital στρατηγική, οδηγούν σε κέρδη

«Επιστρέφουμε στην επίθεση. Έχουμε μεγάλες ευκαιρίες να επεκταθούμε», δήλωσε ο CEO του Ralph Lauren, έπειτα και από την πολύ ενθαρρυντική δημοσιοποίηση των εσόδων του brand για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και των προβλέψεων για το 2022.

Οι πωλήσεις του αμερικανικού οίκου αυξήθηκαν κατά 28%, ξεπερνώντας ακόμα και τα προπανδημικά επίπεδα, ενώ η εταιρεία αναμένει τα έσοδά της το οικονομικό έτος του 2022 να αυξηθούν από 39 έως 41 τοις εκατό – ποσοστά αισθητά αυξημένα σε σχέση με τις αρχικές της προβλέψεις.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του CEO, Patrice Louvet, η εταιρεία είναι τώρα «θεμελιωδώς υγιέστερη» σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα. Η νέα φιλοσοφία και τα πλάνα που παρουσίασε υποδηλώνουν πράγματι την επιστροφή του αμερικανικού brand, που, αναδιαμορφωμένο, φαίνεται έτοιμο να συμβαδίσει με την εποχή του.

Έτσι, τα σχέδια του brand αντικατοπτρίζουν έναν σαφή συντονισμό με τις ισχυρότερες τάσεις του retail και της μόδας αυτήν τη στιγμή: την αναγέννηση του φυσικού εμπορίου και την επιστροφή των φυσικών καταστημάτων, αλλά και την επένδυση στο ψηφιακό μέλλον και το metaverse.

Έτσι, η Ralph Lauren ποντάρει στην ανάπτυξη των εσόδων της μέσα από την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της, κυρίως στις ΗΠΑ, προχωρώντας μέσα από ένα ξεκαθάρισμα: η εταιρεία έκλεισε τα καταστήματα που δεν απέδιδαν και έχει ήδη ανοίξει καινούρια, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια, μάλιστα, ενώ σχεδιάζει να ανοίξει περισσότερα από δέκα ακόμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Τα καταστήματα επανασχεδιάζονται με κριτήριο τους νέους καταναλωτές, που μπαίνουν τώρα στο επίκεντρο της στρατηγικής του brand. Οι νέες μπουτίκ θα είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να «προσκαλούν τον νεότερο καταναλωτή», αφού, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Louvet, «το (φυσικό) εμπόριο δεν πέθανε. Το βαρετό εμπόριο είναι που πέθανε».

Η εταιρεία, λοιπόν, στρέφεται δυναμικά στη νέα γενιά καταναλωτών, που αντιλαμβάνονται το concept του metaverse, κάνουν skateboard και φορούν λογότυπα αθλητικών ομάδων. Έτσι, το brand ήδη δραστηριοποιείται στον virtual κόσμο, όπως και τόσα άλλα έχουν ήδη κάνει εξάλλου, από τη Nike και την Adidas μέχρι την Gucci. Η Ralph Lauren συνεργάζεται με την πλατφόρμα του metaverse Zepeto και τη Roblox, όπου μπορεί ο χρήστης να ντύσει το άβατάρ του με ψηφιακά ρούχα Ralph Lauren. Mάλιστα, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες στο Zepeto, η Ralph Lauren έχει πουλήσει περισσότερα από 10.000 κομμάτια.

Δεν είναι τυχαίο που το αμερικανικό brand ζητά να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρει το metaverse και τα νέα ψηφιακά εργαλεία, αφού, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «δεν είμαστε μια εταιρεία μόδας, είμαστε στη βιομηχανία των ονείρων». Όπως εξηγεί ο Louvet, η στρατηγική τους είναι βασισμένη στη γνώση ότι η νέα γενιά βρίσκεται ήδη στο metaverse, άρα, για να την κερδίσουν, πρέπει και οι ίδιοι να βρεθούν εκεί. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι ακόμα μαθαίνουν, ότι δοκιμάζουν τι μπορεί να ταιριάζει στο brand. Για παράδειγμα, δεν έχουν λανσάρει ακόμα NFTs, αλλά το εξετάζουν.

Στην ανάπτυξη του brand θα βοηθήσει ακόμα και η έμφαση που θα δοθεί στον τομέα των ειδών σπιτιού, όπου η Ralph Lauren έχει μια αξιόλογη παράδοση.

Πάντως, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, η εταιρεία φροντίζει και να επανακτήσει το status του ονόματος Ralph Lauren, ανεβάζοντας τις τιμές της, επωφελούμενη και από την ισχυρή ανάπτυξη που καταγράφεται στον χώρο της πολυτέλειας, και παύοντας όλες τις προσφορές και τις εκτεταμένες εκπτώσεις που γίνονταν τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες «φτήνυναν» το brand, όπως σχολιάζεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.