25 Απρ 2024
READING

Για πρώτη φορά σε 18 χρόνια, οι χρήστες του Facebook μειώνονται

3 MIN READ

Για πρώτη φορά σε 18 χρόνια, οι χρήστες του Facebook μειώνονται

Για πρώτη φορά σε 18 χρόνια, οι χρήστες του Facebook μειώνονται

Με ανακοινώσεις που έριξαν τη μετοχή της Meta παραπάνω από 20% ξεκινά η χρονιά για τον τεχνολογικό κολοσσό του Facebook, που φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι βρίσκεται σε ένα διαφορετικό τεχνολογικό τοπίο.

Αν και τα έσοδα της εταιρείας για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ήταν μόλις πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι προβλέψεις που ανακοίνωσε για το τρέχον τρίμηνο κυμαίνονται στα 27 έως 29 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερα δηλαδή από τις προσδοκίες της αγοράς, που έκανε λόγο για έσοδα γύρω στα 30,25 δισεκατομμύρια. Παράλληλα, για πρώτη φορά στη δεκαοκτάχρονη ιστορία του, το Facebook όχι μόνο σταμάτησε να αναπτύσσεται, αλλά κατέγραψε και ελαφρώς λιγότερους ημερήσιους ενεργούς χρήστες για το προηγούμενο τρίμηνο, από 1,930 σε 1,929 δισεκατομμύρια.

Έτσι, η Meta είδε τη μετοχή της να πέφτει μέχρι και 26% και την εταιρεία να χάνει περίπου 230 δισεκατομμύρια από την αξία της στην αγορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον CEO, Mark Zuckerberg, που μάλιστα ενδεχομένως θα δει την προσωπική του αξία να μειώνεται κατά 24 δισεκατομμύρια, η υποχώρηση της ανάπτυξης της Meta οφείλεται στον σκληρό ανταγωνισμό από την πλατφόρμα TikTok,που προτιμούν οι νεότεροι χρήστες. Παράλληλα, έχουν μειωθεί τα έσοδά της από τις διαφημίσεις, καθώς οι διαφημιστές μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους για το Facebook, έπειτα και από τις αλλαγές που έκανε η Apple στους trackers της, δυσχεραίνοντας το αποτελεσματικό targeting των καταναλωτών στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως το TikTok προσπαθεί να γίνει το νέο «Facebook»;

H άνοδος του σύντομου βίντεο, που είναι το είδος του περιεχομένου στο οποίο βασίζεται το TikTok, δεν έχει περάσει βέβαια απαρατήρητη από τη Meta, που έχει ήδη επενδύσει στη δημιουργία εργαλείων για τη δημιουργία βίντεο, αλλά προς το παρόν δεν αποδίδουν όσο τα παραδοσιακά feeds του Facebook και του Instagram. Ο Zuckerberg δηλώνει αισιόδοξος ότι η αλλαγή στρατηγικής στις πλατφόρμες της Meta, με την έμφαση να δίνεται στο βίντεο και την εικονική πραγματικότητα, θα αποδώσει τελικά καρπούς, ως συνήθως, αλλά σημειώνει ότι η συνθήκη πλέον είναι διαφορετική, καθώς σε προηγούμενες ανάλογες κινήσεις δεν είχε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο.

Μπορεί τα όντως πρωτοφανή για το Facebook νούμερα, που πάντα ήταν μόνο ανοδικά, να προκαλούν εντύπωση, ωστόσο αναλυτές διευκρινίζουν ότι τα δείγματα είχαν δοθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υπήρχε ήδη μια στασιμότητα στην ανάπτυξη, η οποία όμως αντισταθμιζόταν από τη διαρκή προσθήκη νέων χρηστών από τις αγορές του υπόλοιπου κόσμου. Επιπλέον, είναι εδώ και καιρό σαφές ότι το Facebook δεν είναι καθόλου δημοφιλές στους νεαρούς χρήστες, που προτιμούν μαζικά το TikTok.

Παράλληλα, την αξία της Meta έχουν πλήξει το τελευταίο διάστημα τα σκάνδαλα για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τα δεδομένα των νεαρών χρηστών, για τον αντίκτυπο που γνώριζε ότι έχει στην ψυχική υγεία των εφήβων και για την παραπληροφόρηση που διαχέεται από τις πλατφόρμες του – αλλά και οι τεράστιες επενδύσεις στο metaverse, το ψηφιακό σύμπαν που παραμένει ακόμα κάπως ασαφές, αλλά στο οποίο το πρώην Facebook, νυν Meta, προσπαθεί να πρωτοπορήσει. Οι αναλυτές εξακολυθούν να θεωρούν την αυτοπεποίθηση και την επιμονή του Mark Zuckerberg, και τα χρήματα που ξοδεύει για αυτό, μεγάλο ρίσκο.

Εν τω μεταξύ, και η τεχνολογική ανάπτυξη της Meta φαίνεται ότι δυσχεραίνει, καθώς η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει ταλαντούχους συνεργάτες, μιας και η προϋπηρεσία στους κόλπους της έχει φτάσει να θεωρείται ότι «κηλιδώνει» το βιογραφικό των επαγγελματιών. Ίσως, λένε κάποιοι, η πτώση της αξίας της μετοχής της και του αριθμού των χρηστών του Facebook να είναι μόνο η αρχή μιας δύσκολης πορείας για τη Meta.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.