27 Απρ 2024
READING

Τι θα κάνουν οι χορηγοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας;

4 MIN READ

Τι θα κάνουν οι χορηγοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας;

Τι θα κάνουν οι χορηγοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας;

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν επισήμως σήμερα 4 Φεβρουαρίου, ενώ κάποια αγωνίσματα έχουν ήδη αρχίσει από χθες, αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία marketing για τους χορηγούς. Ωστόσο, το τοπίο είναι αρκετά περίπλοκο για τους 13 επίσημους εταίρους.

Οι επίσημοι παγκόσμιοι συνεργάτες των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι Airbnb, Alibaba, Allianz, Atos, Bridgestone, Coca-Cola, Intel, Omega, Panasonic, Procter & Gamble, Samsung, Toyota και Visa. Εκτός από την Allianz, όλοι αυτοί ήταν παγκόσμιοι εταίροι και για το Τόκιο 2020.

Στο παρόν μαίνεται μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και του Καναδά έχουν κατακρίνει την Κίνα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για τις ενέργειές της στο Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ. Οι χώρες αυτές, μεταξύ άλλων χωρών, προβαίνουν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων, αν και οι αθλητές τους θα συμμετάσχουν κανονικά.

Βέβαια, ανακοίνωσαν ότι δε θα στείλουν κυβερνητικές αντιπροσωπείες στις εκδηλώσεις, επικαλούμενες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Η Ιαπωνία και η Ολλανδία δήλωσαν επίσης ότι ανώτεροι αξιωματούχοι τους δεν θα συμμετάσχουν, αν και δε χαρακτήρισαν τις ενέργειές τους ως μποϊκοτάζ. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης επανειλημμένα και σθεναρά αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, ανάλυση του BBC κατέδειξε μια δραματική μείωση των tweets που αναφέρονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τους παγκόσμιους χορηγούς σε σύγκριση με τους περσινούς θερινούς Αγώνες στο Τόκιο. Στους Αγώνες του Τόκιο, οι περισσότεροι εταίροι προωθούσαν περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφήμιζαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 | Η αντίδραση των ντόπιων στο Τόκιο δείχνει την πτώση της δημοτικότητας της φιλοξενίας των αγώνων.

Για παράδειγμα, η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Atos έκανε δεκάδες φορές tweet κατά την προετοιμασία και δημοσίευε τακτικά περιεχόμενο. Ανέβασε επίσης βίντεο που ενημέρωνε για το πώς η τεχνολογία της χρησιμοποιούνταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και άλλοι διεθνείς χορηγοί έκαναν τακτικά tweet σχετικά με τους αθλητές και τις καινοτομίες που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, αυτήν τη φορά δεν συμβαίνει το ίδιο. Για παράδειγμα, η Visa, η Coca-Cola και άλλοι κρατούν ασυνήθιστα χαμηλό προφίλ marketing. Ειδικά εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Intel, η Visa και η Airbnb, τους τελευταίους μήνες αντιμετώπισαν εκκλήσεις να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη διοργάνωση.

Η Alibaba είναι ο μοναδικός εταίρος των Ολυμπιακών Αγώνων που προέρχεται από την Κίνα, όμως και αυτή είναι παγιδευμένη σε αυτή τη διπλωματική διελκυστίνδα. Συνεπώς, έχει επίσης παραμείνει αρκετά ήσυχη στα δυτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε στο BBC ότι οι παγκόσμιοι χορηγοί είναι μακροχρόνιοι και δεν επιλέγουν τον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων. Στο πλαίσιο αυτό, οι χορηγοί θα μπορούσαν να διαχωρίσουν την τοποθεσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να διαχειριστούν το marketing όπως και την προηγούμενη φορά.

Ωστόσο, φαίνεται πως το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο. Η υπερβολική υποστήριξη των Αγώνων, χωρίς αναφορά στις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, πιθανότατα θα οδηγήσει σε κριτική από τη Δύση. Από την άλλη, οποιαδήποτε δήλωση επικρίνει την κινεζική κυβέρνηση μπορεί να βλάψει τις προοπτικές επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα.

Υποστηρίζεται γενικά ότι, εκτός από τους πολιτικούς λόγους, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην παθητικότητα των εταιρειών. Για παράδειγμα, εξαιτίας των δαπανών των χορηγών στο Τόκιο μόλις πριν από λίγους μήνες, ενδεχομένως υπάρχουν περιορισμοί στους προϋπολογισμούς. Οι ειδικοί λένε ότι οι κορυφαίοι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων πληρώνουν συλλογικά δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών που καταβάλλονται στους διοργανωτές και των πρόσθετων δαπανών marketing.

Το πρόβλημα εκτείνεται πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αυτό που συμβαίνει αποτελεί για τις παγκόσμιες εταιρείες ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν θα ξεπεραστεί εύκολα. Οι πολυεθνικές εταιρείες θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να παραμείνουν ουδέτερες στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Η Apple, η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό αυτό το πρόβλημα. Η αλυσίδα εφοδιασμού της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική παραγωγή, ενώ η χώρα αποτελεί επίσης μια τεράστια αγορά για την εταιρεία. Ήδη η εταιρεία δέχεται τακτικά επικρίσεις επειδή μένει αμέτοχη σχετικά με τους ισχυρισμούς κατά της Κίνας.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς όπως οι δυτικές εταιρείες ανησυχούν για τον ανταγωνισμό με την Κίνα, έτσι και οι κινεζικές εταιρείες ανησυχούν για τις ΗΠΑ. Το παράδειγμα με την εφαρμογή βίντεο TikTok, η οποία ανήκει σε κινεζική εταιρεία, απέδειξε ότι το να εξοργίζει τους προέδρους των ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει την πλατφόρμα το 2020.

Βέβαια, υπάρχουν δυτικές μάρκες που βίωσαν το μποϊκοτάζ από την πλευρά της Κίνας, όπως η Nike, η H&M και άλλες, εξαιτίας της στάσης που πήραν ενάντια στην υποτιθέμενη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στη Xinjiang. Ακόμα, το 2019, τα σχόλια που έκανε ο τότε γενικός διευθυντής των Houston Rockets για την υποστήριξη των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ απείλησαν δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρήσεις μεταξύ του NBA και της Κίνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.