22 Ιαν 2025
READING

Ηilton και Grand Hyatt ανατρέπουν το ξενοδοχειακό τοπίο της Αθήνας

5 MIN READ

Ηilton και Grand Hyatt ανατρέπουν το ξενοδοχειακό τοπίο της Αθήνας

Ηilton και Grand Hyatt ανατρέπουν το ξενοδοχειακό τοπίο της Αθήνας

Δραστικές ανακατατάξεις και διαδοχικές επενδύσεις καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ξενοδοχειακή αγορά όχι μόνο της Αττικής αλλά και πανελλαδικά. Σε αυτά θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει συγκεκριμένες κινήσεις που καθορίζουν και αναμορφώνουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή, καθώς σχετίζονται με δύο σήματα ξενοδοχειακών αλυσίδων που είναι παγκοσμίως γνωστά και διατηρούν υψηλό επιχειρηματικό κύρος και εκτόπισμα στην αγορά που δραστηριοποιούνται.

Στην πρώτη περίπτωση από τις δύο που προαναφέραμε, θα ξεχωρίσουμε την αλλαγή ισορροπιών στη χώρα μας, που σχετίζονται με τη Hilton. Το εμβληματικό ξενοδοχείο διέκοψε τη λειτουργία του μετά από 58 συναπτά έτη στο τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα από τα ξενοδοχεία που εκτός από την ταύτισή του με το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, ταυτίστηκε με τη σύγχρονη ιστορία και με εξελίξεις που σημάδεψαν το γίγνεσθαι της χώρας. Ίσως η πιο πρόσφατη μνήμη που θα μπορούσε κανείς να ανακαλέσει σχετίζεται με τις διαβουλεύσεις και το σύνολο των εξελίξεων που καθόρισαν την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε αλλά και τις συχνές επισκέψεις των στελεχών της διαβόητης τρόικας και κατ’ επέκταση τις συναντήσεις τους με υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. To ακίνητο δημιούργησαν οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης, Σπύρος Στάικος και Αντώνης Γεωργιάδης. Πρόσωπα όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Άντονι Κουίν, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και πολλοί ακόμα γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί διέμειναν σε αυτό.

Διαβάστε ακόμα: To Hilton | Μια ένδοξη ξενοδοχειακή ιστορία

Η παραχώρηση του οικοπέδου των 16.000 πήχεων έναντι 750.000 δολαρίων

Η ιστορία του άρχισε να ξετυλίγεται όταν, κατά τον Aθηναιογράφο, Δημήτρη Ρηγόπουλο, «στις αρχές του 1957, η τότε κυβέρνηση αποδέχτηκε την πρόταση του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά, καθώς και του Κόνραντ Χίλτον, για την ανέγερση ενός μεγάλου, πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα, η Κυβερνητική Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την παραχώρηση στον κ. Πεζά έκτασης 16.000 πήχεων αντί 750.000 δολαρίων».

Επένδυση 130 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακαίνισή του

Στο πλάνο είναι πλέον η πλήρης ανακατασκευή του, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Το Hilton θα παραμείνει κλειστό για τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να λάβει πιστοποίηση βιώσιμων πρακτικών λειτουργίας κατά το διεθνές πρότυπο LΕΕD.

Στα τέλη του 2021 ο όμιλος Hilton και η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και ο όμιλος Olayan, έκαναν γνωστό για το νέο ξενοδοχείο και τις ιδιωτικές κατοικίες που θα δημιουργηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη, τα πολυτελή brands της Hilton, και συγκεκριμένα τα Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, θα αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα εντός του νέου προορισμού που αναπτύσσει η Ιονική Ξενοδοχειακή.

Ο νέος προορισμός του κέντρου θα συνδυάζει ξενοδοχειακή χρήση, ιδιωτικές κατοικίες, ιδιωτική λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους, δραστηριότητες αναψυχής και ευεξίας.

Το deal της Hilton με Δουζόγλου για το Πεντελικόν και το Μικρολίμανο

Την ίδια στιγμή πάντως η Hilton ενισχύει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Ο όμιλος SCT Ltd, μέτοχος του οποίου είναι ο ομογενής επιχειρηματίας εκ Βενεζουέλας, Θεόδωρος Δουζόγλου, ήρθε σε συμφωνία με τη Hilton ούτως ώστε το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά, το ακίνητο του οποίου έχει αποκτήσει ο όμιλος, να μετατραπεί σε ένα από τα μέλη της συλλογής Curio από την Hilton. Eίναι προγραμματισμένο να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο 117 δωματίων στην Κηφισιά, το οποίο θα είναι το πρώτο της σειράς Curio Collection by Hilton στην ηπειρωτική Ελλάδα όταν ανοίξει το 2024. Στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία και ενός ακόμη ξενοδοχείου Hampton by Hilton Piraeus στο Μικρολίμανο. Εκεί πρόκειται να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο 83 δωματίων και θα είναι το πρώτο ελληνικό ακίνητο Hampton by Hilton.

Επί της ουσίας μετά τη διακοπή λειτουργίας και του Hilton Athens, το μοναδικό ξενοδοχείο της αλυσίδας που συνεχίζει να λειτουργεί στην Ελλάδα είναι το Royal Senses Resort & Spa Crete, Curio Collection by Hilton.

Η επέκταση της Grand Hyatt στη λεωφόρο Συγγρού

Mία ακόμα εξέλιξη που σχετίζεται με τον αττικό ξενοδοχειακό χάρτη είναι η επέκταση του ξενοδοχείου Grand Hyatt που βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού, στις εγκαταστάσεις που κατά το παρελθόν βρισκόταν το κτίριο πολυκινηματογράφων Odeon Star City. Να σημειωθεί ότι το πρώτο τμήμα του Grand Hyatt, που ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί με 320 δωμάτια στις παλαιές εγκαταστάσεις του Ledra Marriott, τις οποίες επίσης ανακατασκεύασε η ιδιοκτήτρια εταιρεία Hines προερχόμενη εξ Αμερικής με δραστηριότητα στο real estate, είναι το δεύτερο στην Ευρώπη και το πρώτο franchise που παραχωρείται σε δικαιοδόχο.

Στα 550 δωμάτια η συνολική δυναμικότητα μετά την επέκταση

Ως προς το νέο κτίριο που αυτήν την περίοδο κατασκευάζεται από την Intrakat, θα διαθέτει επιπλέον 230 δωμάτια και η πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών και έναρξη της λειτουργίας του είναι προγραμματισμένη για τον φετινό Ιούνιο. Η επέκταση θα καταστήσει το ξενοδοχείο Grand Hyatt τη δεύτερη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή εγκατάσταση στην Αττική μετά το Athens Intercontinental. Η λογική της απόκτησης του ακινήτου που είχε στην κατοχή της η Εθνική Leasing, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, από τη Hines, ήρθε να απαντήσει σε μία από τις βασικές αρχές του real estate, η οποία υπαγορεύει ότι «πάντοτε αγοράζει κανείς τον πάνω, τον κάτω, τον δίπλα, ακόμα και εάν δε χρειάζεται το ακίνητο, ακόμα και στη διπλή τιμή εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Έτσι, παρά το γεγονός ότι τυπικά η Hines δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επέκταση, όταν βγήκε το ακίνητο αυτό σε πλειστηριασμό αποφάσισε να το αποκτήσει με σκοπό να ελέγχει και τις εργασίες ανακατασκευής σε σχέση με την όχληση που αυτές θα προκαλούσαν στο ήδη υπάρχον και συνορεύον ξενοδοχείο και υπό το ενδεχόμενο να καταλάβει το όμορο ακίνητο κάποιος ανταγωνιστής της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.